banner6

“3 bin 150 TL bile açlık sınırının altında”

banner37

Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun 2019 yılının ikinci asgari ücretini belirlemek için yarın toplanacağı açıklanırken, işçi sendikaları toplantıdan ne beklediklerini dile getirdi

“3 bin 150 TL bile açlık sınırının altında”
banner150

banner150

banner99

“ASGARİ ÜCRET, AÇLIK SINIRININ ALTINDA”… DEV-İŞ Genel Sekreteri Hasan Felek, Asgari Ücretler Yasası’nda asgari ücretin nasıl belirleneceğinin açık ve net şekilde belirtildiğine dikkat çekerek, yasada belirtilen kriterlere göre asgari ücretin belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi. KTAMS Başkanı Güven Bengihan da, asgari ücretin brüt 3,150 TL olarak bile açlık sınırının altında olduğuna dikkat çekerek, belirlenecek olan asgari ücretin ülkedeki yaşam koşulları ve ekonomik krizin de dikkate alınarak öngörülmesi gerektiğini vurguladı.

Serap ŞAHİN

   Asgari Ücret Saptama Komisyonu 2019 yılının ikinci asgari ücretini belirlemek üzere çarşamba günü toplanıyor.

   Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, komisyon yılın ikinci asgari ücreti için ilk toplantısını 17 Temmuz Çarşamba günü saat 09.30’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı toplantı salonunda gerçekleştirecek.

   Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Genel Sekreteri Hasan Felek, Asgari Ücretler Yasası’nda asgari ücretin nasıl belirleneceğinin açık ve net bir şekilde belirtildiğine dikkat çekerek, yasada belirtilen kriterlere göre asgari ücretin belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

   Felek, demokratik bir yaklaşım olması için komisyonda özel sektör çalışanlarının da temsil edilmesi gerektiğini vurguladı.

   KTAMS Başkanı Güven Bengihan da, belirlenecek olan asgari ücretin ülkedeki yaşam koşulları ve ekonomik krizin de dikkate alınarak, tespit edilen açlık sınırı olan 3,167 TL’nin üzerinde bir rakam öngörülmesi gerektiğini vurguladı.

“Mevcut yasadaki kriterler uygulansın”

   DEV-İŞ Genel Sekreteri Hasan Felek, asgari ücretin ülkenin kanayan bir yarası olduğunu belirterek, özel sektör çalışanlarının maaşları asgari ücrete göre belirlenmesine rağmen, asgari ücretin altında bir maaş aldıklarının altını çizdi.

   Felek, mevcut Asgari Ücretler Yasası’ndaki kriterlerin uygulanarak gerçek rakamın belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

   Asgari Ücretler Yasası’nda asgari ücretin nasıl belirleneceğinin açık ve net şekilde belirtildiğine dikkat çeken Felek, yasada belirtilen kriterlere göre asgari ücretin belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

   Felek, asgari ücretle çalışanların mağdur kesim olduğuna dikkat çekerek, atılacak adımın geç bile kalındığını vurguladı.

   Belirlenen asgari ücrette işçi ve işverenin hiçbir zaman mutlu olmadığına dikkat çeken Felek, sektörel bazda sendikalaşmanın ve toplu sözleşmenin önünün açılması, hayata geçirilmesi için Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun yapısının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

   Felek, demokratik bir yaklaşım olması için komisyonda özel sektör çalışanlarının da temsil edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Şu anki asgari ücret, açlık sınırının da altında”

   Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, asgari ücretin belirlenmesinde ülkedeki kriterlerin gerçek olarak dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.

   Asgari ücret belirlenirken ülke koşullarında yaşamın kriterlerinin güncellenmesi gerektiğine vurgu yapan Bengihan, KTAMS olarak yaptıkları araştırma sonucunda açlık sınırının 3,167 TL olduğunu tespit ettiklerini ve asgari ücretin açlık sınırının da altında olduğuna vurgu yaptı.

   Asgari ücretin brüt 3,150 TL olarak bile açlık sınırının altında olduğuna dikkat çeken Bengihan, belirlenecek olan asgari ücretin ülkedeki yaşam koşulları ve ekonomik krizin de dikkate alınarak öngörülmesi gerektiğini vurguladı.

   UBP-HP hükümetinin hayatı ucuzlatıcı yönde ekonomik politikaları geliştirmeleri gerektiğine vurgu yapan Bengihan, bir önceki hükümetten daha iyi koşulları sunmaları gerektiğini ve halkın alım gücünü yükselten, hayatı ucuzlatan ekonomik politikalar geliştirmeleri gerektiğinin altını çizdi.

   Bengihan, asgari ücrete adil bir zam yapılması durumunda, sonradan iğneden ipliğe her şeye zam olursa hiçbir şeyin değişmeyeceğine dikkat çekti.

   Zam politikasından vazgeçilmesi ve temel tüketim maddelerinden KDV oranlarının kaldırılması gerektiğinin altını çizen Bengihan, açlık sınırı öngörülerek asgari ücretin belirlenmesine vurgu yaptı.

   Bengihan, tespit edilecek asgari ücretin açlık sınırı olan 3,167 TL’nin üzerinde olması gerektiğinin altını çizdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner88

banner104