İş Başa Düştü: Gülsüm KANCA
Doğa, kendi kendini yenilemeyi sonsuza kadar sürdüremez. Bu yüzden insan ilgisine, hassasiyetine mutlaka ihtiyaç duyar.
Doğanın bize sunduğu nimetleri geri dönüşümle yeniden kazanmak elimizde. Peki, doğa için ne yapıyoruz? Bizler bu hafta Güzelyurt Belediyesi’nin yürüttüğü Yeşil Atık Projesi sayesinde, toprağın nasıl zenginleştirildiğini öğrendik.
“İş Başa Düştü” programımızda bu hafta Güzelyurt Belediyesi’yle temiz çevre ve sürdürülebilir üretim için yürütülen çalışmaları yerinde gördük.
Yeşil atıklar yeniden kullanılıyor
Ülkemiz topraklarında uzun yıllar tarım yapılması, yeterli yağış olmaması, yaz sıcakları nedeniyle toprak veriminde azalma olduğunu biliyoruz.
Narenciye bölgesi olan Güzelyurt’ta budanan ağaç dallarının geri dönüşümde kullanıldığını eminim ki birçoğunuz bilmiyor… Bu ağaç dallarının yakıldığını düşünmek, basitçe ilk akla gelen fikir. Ama yanılıyorsunuz… Budanan ağaçların dalları, toplanan bitki artıkları artık yakılmıyor.
Narenciye bahçeleri geri dönüşümle zenginleştiriliyor
Mevsim geçişlerinde yapılan ağaç budamalarından geriye kalan dallar ve anız diye adlandırdığımız yeşil atıklar yakılarak hem yangın paniğine hem de çevre kirliliğine neden oluyor.
Sürdürülebilir üretim için “Yeşil Atık Projesi” çalışması yapan Güzelyurt Belediyesi çalışanlarıyla, narenciyesiyle ünlü Güzelyurt bölgesinde yapacağımız işlem için yola koyulduk.
Bahçelerde budanan ağaç dallarını dozer yardımıyla öğütücü aracın içine yerleştirdik. Öğütülen malzemeler birikmeye başladı. Bu öğütülmüş dallar, nemli ortamda üzeri kapatılarak bekletildi ve kompost sistemi oluştu.
Aldağ: Elde edilen yeşil atıklar gübre oluyor
Çalışmalarımıza eşlik eden Güzelyurt Belediye Müdürü Süleyman Aldağ, son iki yıldır tür değişimi nedeniyle narenciye ağaçlarının kesildiğini, odunların yakacak için kullanıldığını, kalan dal ve yaprakların da bir araç vasıtasıyla öğütüldüğünü anlattı.
Aldağ, bu sistemle, birlikte öğütülen atıkların kompost sisteme dönüştürüldüğünü sonrasında ise bahçelerde gübreleme olarak kullanıldığını belirtti. Sistemin, bölgeliler tarafından beğenildiğini vurgulayan Süleyman Aldağ, vatandaşlara tarih vererek bu hizmeti sağladıklarını kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2017, 08:58