banner6

Alayköy Sanayi Bölgesi'nde altyapı rezil durumda

banner37

Alayköy Sanayi Bölgesi'nde altyapı rezil durumda
banner90
banner99

Alayköy Sanayi esnafı, yeni bir sanayi bölgesi olmalarına rağmen sorunlar yumağı Lefkoşa Organize Sanayi bölgesi ile aynı duruma geldiklerini ifade ederek, bölgedeki plansızlıkları ve eksiklikleri anlattı.

“YOLLAR, LAĞIM SULARIYLA DOLUYOR…”
Tanlı Store İşletmecisi Çağan Tanlı, Alayköy Sanayi Bölgesi’nde yolların bozuk olduğunu, hiçbir caddenin üzerinde bilgi verici levha bulunmadığını belirterek, bölgede altyapı olmadığı için yağmur yağdığı zaman yolların lağım suları ile dolup taştığını ifade etti. Tanlı, hiçbir düzen ve plan olmadığını, bölgede sokak aydınlatmasının yapılmadığını söyleyerek, sorunlarını iletebilecekleri merkezi bir binanın bile olmadığını söyledi.

“ELEKTRİK VOLTAJI DENGESİZ…”
Hem kuzeyin hem de güneyin çelik kapı üreten tek firması olduklarını ifade eden Eyo Çelik Kapı İşletmecisi Efe Özman, elektrik voltajlarında dengesizlik olduğunu söyledi. Özman, makinelerinden birinin zarar görmesi halinde Türkiye’den ekip getirip baktırmaları gerekeceği ve o sırada üretimin tamamen duracağı için regülatör aldıklarını kaydederek, “O da yetersiz kaldı. Daha büyüğü alarak bu sorunu çözebildik. Bu sıkıntıyı KIB-TEK’e iletmiştik, sorunu normal karşılamışlardı” vurgusu yaptı.

   Alayköy Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren iş yeri sahipleri, bölgede altyapı olmadığı için yıllardır lağım sularının yollara akmasından, ışıklandırmanın yapılmamasından ve iş yeri alanlarının dar olmasından dert yandı.
   KIBRIS Gazetesi,  ülke genelindeki sanayi bölgelerinde zor şartlarda faaliyet gösteren sanayiciler ile konuştu.
   Sorunların yerinde tespit edilmesi ve yetkililerin bu sorunların giderilebilmesine yönelik adımlar atmasına yardımcı olmak için sanayi bölgelerine ziyaretler başlattık.
   Dördüncü durağımız, Alayköy Sanayi Bölgesi oldu.
   Alayköy Sanayi Bölgesi esnafı, Alayköy Sanayisi’nin yeni kurulmuş bir bölge olmasına rağmen düzensiz ve plansız yapılaştığını ifade etti; birkaç yıl içerisinde diğer sanayi bölgelerini ‘aratmayacak’ hale geleceğini vurguladı.
   Bölgede altyapı sorununun olduğuna, bu nedenle özellikle kış aylarında sokaklarda taşmalar yaşandığına dikkat çeken sanayi esnafı, bölgenin aydınlatma sisteminin tek tük çalıştığını, herhangi bir bilgi ve tabela disiplini olmadığını da ifade etti.

Esnaf ne dedi?

Oto Servis Garajı İşletmecisi Yusuf Çolak:

   “Biz 2017 yılından beridir burada hizmet veriyoruz. Gece gündüz buraya lağım suları akıyor. Buradaki üretim haneden hellim suları da yola akıyor. Yeni belediye başkanı, kanalizasyon sorunu için çalışmalar yapacağını dile getirdi. Umarız ki bu sorun bir an önce çözülür.
   Gelen müşteriler araçlarıyla lağım sularının üstünden geçmek zorunda kalıyor ve garaja gelen araçları tamir etmek için arabaların altına girmek durumunda olduğumuz için bu duruma maruz kalıyoruz. İnsanlar sanki burası barınakmış gibi kedi ve köpeklerini getirip bölgeye terk edip gidiyor.

“Kaçak yapılar var”

   Bölgede kaçak yapılar var. İnsanlar, var olan dükkânlarında iş yapmak istemediği zaman başka insanlara kiralıyor, yanına da baraka çekiyor, orayı da kiralıyor. Yeni belediye başkanının seçilmesi ile temizlik daha iyi yapılmaya başlandı. Birçok iş yerinin yeterli alanı yok, sadece araziyi aldık, onun için her sene kira ödüyoruz.
   Herkes kendi imkânlarıyla iş yerlerini yaptı. Sanayinin içindeki hurdacılara bir yer verilmesi lazım, kendilerine büyük bir alan verilmediği için araçlarının hepsini bir yerde toplayamıyorlar.”

Nesdersan sahibi Özal Zaifoğlu:

   “İnternet üzerinden satış yapıyoruz. Burası bizim depomuz yani lojistik merkezimizdir. Siparişleri buradan dağıtım araçlarına yükleyip istenilen adreslerine götürüyoruz. Sanayi bölgesinde çok ciddi bir altyapı eksikliği var, bundan dolayı çok ciddi bir kanalizasyon sorunu ile karşı karşıya kalıyoruz.
   Belediye ile ilgili bakanlık arasında yıllardır süregelen bir anlaşmazlık olduğunu biliyoruz. Kanalizasyon altyapısı varmış ama bir yere bağlanamadığı için patlıyor. En temel sorun budur. Lağım sularının yollara akmasından dolayı çok iğrenç bir koku var. Burası sıcak satış merkezleri, yani alışveriş caddeleri olmadığı için devletin de belediyelerin de sanayi bölgelerine bakış açısı ‘çok temiz ve düzenli olmasına gerek olmadığı’ yönünde. Yeni bir sanayi bölgesi olduğu için diğerlerine kıyasla daha temiz ve düzenli ama bu anlayışla gidildiği sürece birkaç yıl sonra burası da oralara benzeyecek.

“Seçimden sonra genel temizlik yapıldı”

   Ben dört yıldır buradayım. En son seçimden sonra, Gönyeli Belediyesi’ne bağlandıktan sonra ilk defa burada genel temizlik oldu, normalde otlar da temizlenmezdi. Burada büyük bir plansızlık var; mobilyacının yanında makinist var mesela. Makinist olarak yer kiralıyorlar ama bu iş için uygun bina ya da yeterli alana sahip olup olmadığı hiç düşünülmüyor. Bu nedenle hurda arabalar yollara taşıyor.
   Adres, tabela disiplini yok. Market, restoran gibi yaşam alanları kurgulanmamış. Güvenlik olmadığı için akşam hava karardıktan sonra burada işimiz olsa bile çalışanlarımı burada bırakmam çünkü kapkaranlık, ıssız bir yer.
   Böyle olduğu için kedi köpek gibi hayvanların kolaylıkla terk edilip gidildiği bir yer haline geldi burası.

“Aydınlatmalar tek tük çalışıyor”

   Devriye gezmez, polis, belediye ya da zabıta yok. Sokak aydınlatmaları tek tük çalışıyor, on tanesinden biri aktif. Sanayi bölgelerinde arsa verildiğinde belli bir süre sonra temel çıkma gibi bir kanun var. Çoğu gereksiz, iş yapamayacak, sanayici olmayan kişilere veriliyor. Temel atılır, sonra yıllarca atıl durumda kalır, sonrasında devletin malını başkasına satarlar. Devletin işletmek için yer verdiği kişiye bir sene vermesi lazım.
   Müşterilerin gelip alışveriş yapabileceği bir alan yapmayı düşünüyoruz ama buradan çıkıp şehir merkezine taşınacağız çünkü insanlar bu ortama gelmez. Sanayi bölgelerinin düzelmesi için buraların belediyelere verilmesi lazım çünkü güçlü bir belediyeye bağlanmamız bile bir fark oluşturdu.”

Bahar Çelik Metal İşletmecisi Mustafa Çelik:

   “Konteyner ve mobilya imalatı yapıyoruz, beş yıldır burada hizmet veriyoruz. Alan aynı olmasına rağmen birinci etap ile ikinci etap arasındaki yıllık kira farkı çok. Biz ikinci etapta 12 bin TL öderken, diğer tarafta birkaç bin TL ödüyorlar. Sanayi genelinde altyapı sıkıntıları var, yolların düzenlenmesi lazım. Gezip gören herkes buranın bir sanayi gibi olmadığını anlar.

“Taşkınlar yaşanıyor”

   Rögarlar şebekeye bağlı ama ucu yok, biz hattımızı oraya bağlayamıyoruz. Kışın taşkınlar yaşanıyor. Hijyenik bir ortam yok, çok büyük sıkıntı. Bu sorunun çözüme kavuşturulması gerekir. Öteki sanayilere baktığımızda burası tabiî ki daha iyi ama altyapı sorununun, sadece belediye değil, Sanayi Odası tarafından da çözülmesi gerekiyor.”

Tanlı Store İşletmecisi Çağan Tanlı:

   “Alayköy Sanayi’de dört yıldır bütün mobilya çeşitleri üzerinde perakende mağazacılık hizmeti veriyoruz. Sanayi bölgesinde şirketlerin tanıtımı yapılmıyor, müşteriler buraya gelemiyor. Hiçbir caddenin üzerinde bilgi, levha yok, cadde isimleri yazılmıyor. İnternet üzerinde de buradaki sokak isimleri hiçbir şekilde çıkmıyor, teknolojik olarak da eksiklikler var.

“Merkezi bir bina yok”

  Sanayi bölgesinde herhangi bir sorunumuzu iletebileceğimiz merkezi bir bina yok. Yollar hep kırık dökük, müşteriler gelemiyor. Tanıtımımızı yapabilmek ve müşterilerin buraya gelmesi için aylık 50-60 bin TL reklam için ayırdığımız bir bütçe var. Altyapı yok, yağmur yağdığı zaman yollar kapanıyor.
   Alayköy Sanayi yeni bir yer olduğu için herkes kendi binasını yapıyor. Lefkoşa Sanayisi ile aynı oldu. Hiçbir düzen, plan yok. Sokak aydınlatması yok. Toprak bedeli olarak Ekonomi Bakanlığı’na yıllık kira parası ödüyoruz. Diğer taraftakiler bin 500 TL gibi bir para öderken, biz 13 bin TL veriyoruz.
   Neden böyle bir dengesizlik olduğunu merak ediyoruz. Bu, rekabet şansımızı azaltıyor.”

Eyo Çelik Kapı İşletmecisi Efe Özman: Voltajlarda dengesizlik var

   “Hem kuzeyin hem de güneyin çelik kapı üreten tek firması olmamıza rağmen devletten hiçbir destek almıyoruz. Ürettiğimiz ürünleri Güney Kıbrıs’a da gönderiyoruz. Elektrik voltajlarında bir dengesizlik var.
   Bizim bir makinemizin zarar görmesi halinde Türkiye’den ekip getirip baktırmamız gerekecek, o sırada üretimimiz tamamen duracak. Elektrik akımının en ufak bir düşüş ya da yükselmesiyle çok ciddi zararlar vereceği için biz regülatör aldık, o da yetersiz kaldı. Daha büyüğünü alarak bu sorunu çözebildik. Bu sıkıntıyı Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na (KIB-TEK) iletmiştik, sorunu normal karşılamışlardı.
   Burada ciddi anlamda kanalizasyon sorunu yaşıyoruz. Yeni belediye başkanı temizlik konusunda aktif çalışıyor, eskiden temizlik konusunda ciddi sıkıntılar vardı. Otopark sıkıntısı var, karşı işletmelerin önüne araçlarımızı park edebiliyoruz.

“Yerimiz yeterli gelmiyor”

   Sokak aydınlatması yetersiz, akşam saatleri sadece fabrikaların ışıkları yanıyor. Burası küçük atölyeler için yapılmış, bize de yerimiz yeterli gelmiyor. 400-500 metrekare yerler var, iş yeri olan işletmeciler büyümek istediği zaman öyle bir alanları olmadığı için kaldırıma doğru büyüyorlar, yola taşıyor.
   Devletten arazi talebinde bulunmuştuk, bir yanıt alamadığımız için başka yere taşınacağız.”

Haber: Cemre CEMALİ
Fotoğraflar: Özmen YILANCILAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner104