Kuran kursları konusuna dikkati çeken Angolemli, toplumun bu konuda çok hassas olduğunu belirtti ve yasa önerisinin aceleye getirilmemesini istedi.
Angolemli, Yasa önerisinde Din İşleri Başkanının üçlü kararnameye getirileceğinin yeniden yer aldığını, 5 sene dolmadan görevden alınabileceği gibi ifadelerin dinin siyasallaştırılmasını getirebileceğini aktardı.
Angolemli, yasanın daha iyi incelenip öyle tartışılmasının önemine dikkati çekti ve bu nedenle ret oyu vereceklerini kaydetti.
“Laiklik temelimizdir” diyen Angolemli, ülkede herkese eşit mesafede olunması gerektiğini belirtti.
Okullarda zorunlu din eğitimi verilmesini eleştiren Angolemli, kimsenin inancına kimsenin karışamayacağını söyleyerek din derslerinin isteğe bağlı olması gerektiğini dile getirdi.
Angolemli, din eğitimi konusunda yaşın önemli bir etken olduğunu, düzenlemelerin buna göre yapılması gerektiğini ifade etti.
Yasa önerisinde yer alan Din İşleri Dairesi Başkanı’nın Başbakan’ın önerisi ile Cumhurbaşkanı tarafından atanması kuralını eleştiren Angolemli, bunun müşavirler kadrosu gibi bir kadro yaratacağını, ayrıca dinin siyasete alet olacağını söyledi.
Ülkede değişik dine mensup bireylerin sorunlarının eşit şekilde ele alınması gerektiğini anlatan Angolemli, Alevilerin sorunlarını örnek gösterdi.
Camilerin ibadet yerleri olduğunu ve bunun dışına çıkılmaması gerektiğini anlatan Angolemli, yasa önerisinde yer alan “her türlü faaliyetin yapılabileceği” ifadesini eleştirdi.
Angolemli, ülkedeki imam sayısının yeterli olduğunu da söyleyerek, Türkiye’den imam getirilmesiyle ilgili maddeyi eleştirdi.
KKTC’nin örf ve adetlerinin farklı olduğuna işaret eden Angolemli, “Burada yetişen imam bu toplumu iyi tanır ve rencide edecek açıklamalar yapmaz” diyerek, yurt dışından gelen bir imamın yapacağı bir hareketin bazı sıkıntılara yol açabileceğini anlattı.
Angolemli, ülkede gerekli personel yoksa bu kişilerin ülke gençliğinden yetiştirilebileceğini de söyledi.
Angolemli, yasa önerisine oylarının ret olacağını sözlerine ekledi.
Erhürman: Üzerinde daha detaylı konuşmalar yapılmalı
CTP Milletvekili Tufan Erhürman, önerinin hukuki zemine oturtulması açısından olumlu bir adım olduğunu ancak bugün 3. okunuşunun yapılmasına hazır olmadığını belirterek, yapılacaksa üzerinde daha detaylı konuşmalar yapmak gerekeceğini söyledi.
Yanlış buldukları maddelerle ilgili örnekler veren Erhürman, eğer 3. okuması yapılacaksa bu tasarıyla ilgili sorular olacağını vurguladı. Düzenlemelerle ilgili çelişkiler ve yanlışlara işaret eden Erhürman, bu tasarıların komitede detaylı şekilde ele alınmasının ardından Genel Kurulda görüşülmesini önerdi.
Önerinin komiteye geri gitmesini gitmezse kendi oylarının ret olacağını söyledi.
Dursun Oğuz, bu önerinin yıllardır görüşüldüğünü ve defalarca değişiklik yapıldığını anlatarak, Erhürman’ın değişiklik önerdiği maddeyi değiştirmeye hazır olduklarını, zaten komitede sadece o madde üzerinde oybirliği sağlanmadığını söyledi.
Tezkere oy çokluğuyla kabul edildi.
Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2017, 14:41