Gizem ÖZGEÇ
Uluslararası ilişkiler bölümü öğrencileri için farklı uzmanlık derslerinde kullanabilecekleri bir aktüel bilgilendirme ve referans kaynağı… Ayrıca Türk halkının dış politika üzerindeki bilinçlenme mücadelesine katkı sağlayacak bir kitap… “Kriz Üçgeninde Türkiye Cilt 1”… Yazarları Prof. Dr. Mehmet Hasgüler ve Prof. Dr. Mehmet Gülen Uludağ…
Öteki sosyal bilim disiplinlerine göre, oldukça yeni bir alan olan uluslararası ilişkiler, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları ile Soğuk Savaş dönemlerinin etkisiyle, konuları sınırlı, içeriği kısıtlı, donuk bir araştırma alanı olmaya uzun yıllar boyunca devam etti. Fakat özellikle 1960’ların sonrasındaki dönemde dünya politikasının yeni bir biçim almaya başlaması, 1980'lerin sonunda Soğuk Savaş'ın bitişiyle birlikte uluslararası ilişkiler disiplinin buzları çözüldü; yepyeni dinamiklerin getirdiği bir konu bolluğu ile karşılaşıldı.
Bu kitapta yer alan çalışmalar büyük ölçüde böylesi bir hareketli ve içerik zengini bir dönemin ürünü... Bu çerçevede kitaptaki makalelerin büyük kısmı, Türkiye'nin yakın çevresi olan Ortadoğu ve Kafkasya başta olmak üzere, Avrasya ile Kıbrıs ve Türk-Yunan İlişkileri konularını ele aldı. Bununla birlikte, Avrupa politikaları, İslâm dünyasındaki mezhep ilişkileri, Uzak Asya'daki gelişmeler, Türk ulusal tarihine ilişkin analizler de, ana merkezi dış politika olan bu yazıların yan ürünleri oldu.
Kıbrıslı Türk akademisyen, uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hasgüler, kitapla ilgili detayları KIBRIS Gazetesi’yle paylaştı…
SORU: Kriz Üçgeninde Türkiye’nin ilk cildi okuyucunun karşısına çıktı… Neleri anlattınız bu kitapta?
CEVAP: Bölgesel çalışmalar bakımından Kafkasya, Balkanlar ve Orta Asya bölgeleri ile bu bölgedeki temel aktörleri anlatıyor… Rusya, Çin, Hindistan ve bunlar üzerinde Çin’in yükselen güçlü bir güç olarak uluslar arası ekonomik ilişkilerdeki rolü, Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olduktan sonra, eski Sovyetler yani Rusya’nın Orta Asya’ya yaklaşımları ve üçüncü dünyaya etkileri… Hindistan’ın üçüncü dünya üzerinden dönüşen dış politikası… ABD’nin farklı ülkelere müdahaleleri konusunda farklı bir yoldan izleyebiliyor. Bunları analizlerini yaptık. Küreselleşme ile beraber bu büyük güçlerin analizleridir. Bu analizler temel ana konsept olarak Kriz Üçgeninde Türkiye beşlemesinin birinci cildini oluşturuyor. Beş ciltlik bir çalışmadır. Bu birinci cilttir ve tümü tamamlanmıştır. Hepsi baskı aşamasındadır. Takriben 2000 sayfalık beş ciltlik bir çalışma olacak. Uluslararası İlişkiler’de master yapan, lisans yapan öğrencilerin kolaylıkla başvurabilecekleri ve 20106’ya kadar gelen bu bölgelerin monografileri ve analizlerini görebilecekleri kitaplar olacak. İlk kitap da dış politika analizleri bakımından perspektifler ortaya koyuyor.
SORU: Beş cilt dediniz… Bunlardan da bahsedebilir misiniz ve ne kadar zamanınızı aldı beş kitabı hazırlamak?
CEVAP: Bir kitaptı, iki baskı yaptı. 2003 ve 2007’de bastık. Baktık ki tek kitapla olmayacak. Bunu beş kitaba döndürdük. Çalışmalar yoğunlaştı. Hem daha kolay taşınacak, hem de insanların bu sınıflandırma üzerinden daha kolay erişebilecekleri ve tek tek de okunabileceği gibi, her bir kitap farklı bölgeleri analiz ediyor. İkinci kitap, Orta Doğu ile ilgili IŞİD’in de içinde olduğu bir değerlendirme olacak. Irak’ın, Mısır’ın, üçüncü dünya bakımından, krizlerin, İran dış politikası gibi analizler yer alacak. Üçüncü ciltte ise Kıbrıs var. Son elli yıllık değerlendirme olacak. Dördüncü cilt siyaset odaklı olacak. Orada da Türkiye temelli bir analiz yapılıyor. Beşinci ciltte tarihe ilişkindir… Son derece güncel olan, içinde Aleviliğin de olduğu, ancak tarihi de yeni ve gayri resmi şekilde tartışmaya açan bir kitap olacak. Her ay bir tane baskıdan kitap evlere ulaştıracağız.
SORU: Çalışmaları birlikte yaptığınız Prof. Dr. Mehmet Gülen Uludağ?
CEVAP: Mehmet Gülen Uludağ, benim 1994 yılından, doktoradan arkadaşımdır. Özellikle Kafkasya konusunda da bölgeyi ziyaret etmiş birisidir. Gürcü kökenli olduğu için Gürcücesi de vardır. 94’ten beridir beraber çalışıyoruz. ‘Uluslar Örgütler’i beraber yayımladık. Bazı bildirilerimiz beraber yayınlandı ama yedinci baskısını hazırladığımız uluslararası örgütlerin İngilizcesinin çevirisi yapılıyor. 25 üniversitede var. Yedinci baskısı, çok güncellenmiş şekilde, haritalara, açıklayıcı ve yorumlayıcı şeylere çok fazla önem verildi. Benim beşinci baskı yapmış olan Kıbrıs’ta Enosis ve Taksim Politikaları kitabımın da sonu çevrilmekte. Bunlar da herhalde 2017’in ilk iki ayında baskısı yapılacak.
SORU: Son kitabınızı şu anda nerede bulabilir isteyenler?
CEVAP: Kitapları, Galeri Kültür ve Işık Kitapevi’nde bulabilirler. Özellikle uluslararası ilişkiler bölümünde okuyan öğrencilerin, sivil toplum örgütlerinin ve hatta siyasilerin araştırmalarına ışık tutacak bir niteliktedir. Aktüel konular vardır. Kafkasya, Avrasya konusu… NATO meselesi… Aynı zamanda topluca dış politikanın o kalıpsal ruhunun dışında canlı, dinamik, orijinal görüşler var. Bunları merak edenler çok rahat her kitabın kendi kapsamına göre bulabilirler.
Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2017, 08:39