Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısı güncel konuşmalarla devam ediyor.
Bu bölümde ilk olarak YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı “Eğitimin sorunları” başlıklı konuşma yaptı.
ARIKLI: “İNSANLARI EVİNDE TUTARSANIZ ONLARIN KARINLARINI DOYURMAK ZORUNDASINIZ”
YDP Başkanı Erhan Arıklı konuşmasında ilk olarak bugün Meclis önünde gerçekleşen eyleme değindi.
Güney’de çalışan vatandaşların zor durumda olduğunu, 17 Haziran’dan sonra işe gidemeyenlerin işlerinden olacağını söyleyen Arıklı “insanları evinde tutarsanız onların karınlarını doyurmak zorundasınız” dedi.
Bu kişilerin Güney Kıbrıs’taki işlerini kaybetmemesi için gereken adımların atılmasını isteyen Arıklı, uçuşların açılmasıyla ilgili kararının neye göre alındığını sordu, bu konuda açıklama yapılmasını istedi.
Arıklı, Güneye çalışmak için gidecek kişilerin sayısının sınırlı olduğunu, bunları kontrol etmenin zor olmadığını söyledi.
“EĞİTİM İHMAL EDİLEMEYECEK BİR KONU”
Konuşmasının devamında eğitimin ihmal edilemeyecek bir konu olduğunu söyleyen Arıklı, pandemi nedeniyle okulların kapandığı birçok yerde okulların gereken önlemler alınarak yeniden açıldığını belirtti.
Öte yandan KKTC’de okulların açılma tarihiyle ilgili tartışmaların sürdüğünü dile getiren ve Öğretmenler Yasası gereği öğretmenlerin 42 iş günü çalıştırılamayacağının belirtildiğine işaret eden Arıklı, burada bir yasal değişiklik gerekiyorsa, Meclis’in gerekeni yapacağından şüphesi olmadığını dile getirdi.
Sınav Geçme Tüzüğünde yapılan değişikliğin sınıfta kalmayı ortadan kaldırdığını söyleyen Arıklı, bunun kalıcı hale gelmemesi gerektiğini kaydetti.
Arıklı, okullardaki başarı ortalamasının vahim boyutlarda olduğunu söyledi.
Dünyada çocuklarda görülen covid vakası oranlarına işaret eden Arıklı, öte yandan çocukların hastalığı bulaştıran pozisyonda olduğuna dikkat çekti.
Okullar açılırken öğrenci sayısının tespit edilerek öğretmen ve derslik ihtiyacının belirlenmesi gerekeceğini söyleyen Arıklı, okulların kapalı olmasının ekonomiye etkisine de işaret etti.
Okulların kapalı olduğu dönemde öğrencilerde ciddi bir öğrenme kaybı yaşandığını da dile getiren Arıklı, okulların açılmasının önemli olduğunu anlattı.
Öncelikle okul öncesi ve ilkokulların açılmasına ağırlık verilebileceğini ifade eden Arıklı, dezavantajlı eğitim okulları ile bazı derslere öncelik verilebileceğini söyledi.
Arıklı, uzaktan eğitimin gereken faydayı sağlamadığını da sözlerine ekledi.
Okullar açılırken bir takım tedbirler alınması gerektiğini, çocuk ve ergenlik çağındaki gençlerin sosyal mesafe ve dezenfekte meselesine uyma konusunda zorlanacağının ortada olduğunu kaydetti.
Arıklı, bu nedenle Bakanlığın okul yönetimlerinin bu konularda gerekli çalışmaları yapması, okul ve sınıfları buna göre düzenlemesi ve dezenfekte malzemelerini kesintisiz sağlaması gerektiğini belirtti.
Kapalı kalma döneminde çocukların psikolojik sıkıntılar da yaşadığını dile getiren Arıklı, okullardaki PDR eksikliklerinin tamamlanması yönünde bir çalışma olup olmadığını sordu.
Arıklı, kolej birinci basamak sınavına giren ancak şu anda ülkede olmayan öğrenci sayısını, 8. sınıfta olup yurt dışında olan öğrencilerin sayısını, öğretmen ihtiyacının nasıl belirleneceğini, sınavlar sonunda 12. Sınıfta başarılı olmayan öğrencilerin durumunun ne olacağını, Güney Kıbrıs’ta eğitim alan çocukların durumunun ne olacağı, yükseköğretimdeki öğrenci kayıplarıyla ilgili yatay geçiş hakkından ülkedeki üniversitelerin yararlanması için YÖK’le görüşülüp görüşülmeyeceğini sordu.