Fikri Ataoğlu yıllardır kaderine terk edilen Girne antik limanının 4 etaplık bir proje ile yeniden hayat bulacağını kaydetti. Yeni liman mayıs ayında görücüye çıkacak
KÖY KOOPERATİFLERİ HAYAT BULACAK..
Bakan Ataoğlu, pahalılıkla mücadelede tüketicinin lehine çalışacak, temel tüketim maddelerine ucuz ulaşıma olanak sağlayacak olan köy kooperatiflerini hayata geçireceklerini açıkladı
HÜKÜMET UYUM İÇİNDE ÇALIŞIYOR..
Fikri Ataoğlu hükümetin uyum içinde çalıştığına vurgu yaparak, “Evliliklerde de sıkıntılar yaşanır ama karı koca bunu kendi içerisinde çözer. Biz de bir sıkıntımız olursa kendi içimizde bunu çözeriz, halka yansıtmayız” dedi.
Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kıbrıs Tv’de yayınlanan Detay programında Aytuğ Türkkan’ın sorularını yanıtladı. 2023 yılının artık mazeret değil, projelerin hayata geçme yılı olacağına dikkat çeken Ataoğlu, Girne antik limanın yeniden hayat bulacağını kaydetti. Ataoğlu şöyle konuştu:
“Girne Antik Liman, her katıldığımız platformda gururla resimlerini sergilediğimiz bir limandan bahsederiz. Oysa Girne Antik Yat Limanı hepimizin istediği şekilde değildi. Biz ve insanımız daha iyisine layık, daha iyisine layık olduğumuz için uzun bir süredir bir çalışma içerisindeydik. Pandemi dönemi içerisinde, projelerle ilgili uzun bir süre çalışma şansını bulduk. Projelerimizin de hayata geçmesi ile ilgili artık 2022 yılında mazeret uydurabilirdik. 2023 yılında mazeretlerin değil, projelerin hayata geçeceği bir yıl olması lazım.”
“6 aylığına 40 bin TL personel başına para veriyoruz”
Liman projesinin kolay bir proje olmadığını kaydeden Ataoğlu, imza projesi olarak nitelediği liman projesinde yapılacak işleri aktardı:
“Burayı 4 etaba böldük. Birinci etap gümrük binası, zincirli kule ve bir takım duvarların cepheleri. Bu kısmı tamamladık. Akabinde ikinci ve üçüncü etabı başlattık. İkinci ve üçüncü etap zemin, yürüyüş yolu ve bütün binaların cepheleriydi. Bu çalışmayı yapabilmek için çok uğraş verdik. Bir taraftan mal sahipleri var, bir taraftan işletme sahipleri var, bir taraftan çalışanlar var ve bir taraftan da belli bir süre buranın kapalı kalması gerekir. Mal sahiplerine binaların ön cephelerini projelendirdiğimizi ve bu dış cephelerinin yekpare bir görüntü olacak şekle getirdik. Sizden de hiçbir şey talep etmiyoruz. Bütün masrafı biz karşılıyoruz, dedik. İşletme sahiplerine de dedik ki; ön cephelerdeki çarpık yapılaşmayı yıkıyoruz. Yıktığımız zaman alt yapısı da dâhil olmak üzere kanalizasyon sistemi, elektriği, telefonu ve her şeyini yapacağız dedik. Mal sahiplerinin olurunu aldık. İşletme sahiplerine de biz burayı en az 6 ay kapatacaksınız, 6 ay kapatacağınız süre içerisinde kendi işletmelerinizin içini istediğiniz şekle getirin. Bununla da ilgili Kalkınma Bankası’ndan 500 bin TL ve 1 Milyon TL’ye kadar da size kredi verelim. Daha da arttırılması gerekirse onunda olurunu aldıktan sonra ondan da yararlanabilirsiniz. Sizin yanınızda çalışan kayıtlı personelinize 6 aylığına 40 bin TL kişi başına size para veriyoruz dedik. Bunun yanında çalışan personellerin devlet olarak üstümüze düşen miktarı da biz karşılayacağız diyerek bu olaya başlayabildik.”
“Projeyi bitirdiğimiz belediyemiz sahip çıkacak”
Bakan Ataoğlu, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul’un liman ile ilgili çıkışını da değerlendirdi:
“Hiçbir zaman burası belediyeye aitti, ulaştırma bakanlığına aitti diyerek bir köşeye çekilmedik. Her şeyi kendi sorumluluğumuz dâhilinde görerek hareket ettik. Neticesinde burayı bitirdiğimiz zaman belediyemiz sahip çıkacak, belediyemiz hizmet verecek oraya. Birinci etap bitti, ikinci ve üçüncü etap şu anda devam ediyor. Bu etaplarda mayıs ayında tamamlanacak. Dördüncü etap olarak çalıştığımız turizm limanına kadar olan denizin içi bölgesini de tamamlayacağız. Hem o denizin içerisi bu şekilde temizlenecek, hem de yeni bir yat limanının hayat bulmasıyla ilgili sonuç alabileceğiz. Bir de Girne Kalesinin deniz içinde bulunan kısımlarının restore çalışması da yapılacak. Dördüncü etapta bittiğinde nezih güzel bir yer olacak.”
“Girne limanına gelecek olan yatlar ciddi katma değer sağlayacak”
Projenin tamamlanmasıyla bilikte esnafdın da büyük kazanç sağlayacağına değinen Ataoğlu, “Deniz içi projesi de bittikten sonra alternatif turizm modelleri içerisinde yatçılığa da baktığımız zaman Akdeniz çanağında gezen çok ciddi sayıda yat vardır. O limana gelecek olan yatlar çok ciddi şekilde katma değer sağlayacak Girne’ye” diye konuştu
“Mağusa’da da bir yat limanı projemiz var”
Bakan Ataoğlu Gazimağusa’ya da yat limanı projeleri olduğunu kaydetti. Bakan Ataoğlu, “Mağusa’da da bir yat limanı projemiz var. Onun da ihale süreci 8’ine kadar dosya alımı var. Dosya alımından sonra tanınan bir süre var. O projede Mağusa’da yeni bir yat limanının kazandırılmasıyla ilgili. Bunun kaynağı da yap işlet devret şeklinde olacak” dedi.
“Mavi bayrak ve mavi kart uygulamasını hayata geçireceğiz”
Çevrenin önemine değinen Bakan Ataoğlu, temiz ve sürdürülebilir bir çevre mantığı çerçevesinde hazırlanan yeni projelerinden de bahsetti.:
“Mavi bayrak uygulamasını ve mavi kart uygulamasını hayata geçireceğiz. Mavi kart; limandaki teknelerin, yatların, gemilerin sintinelerini denize değil, orada kurulacak bir sisteme başlatılması sağlanarak, geri dönüşüme sokulacak. İkinci ve üçüncü etap bittiği zaman bu kuracağımız sistem aracılığı ile sintineler çekilecek ve geri dönüşüme götürülecek. Bu sistemi kullanmanın da bir ücreti olacak. Önümüzdeki kısa süre içerisinde deniz içinin de ihalesini çıkacağız”
“Köy kooperatifleri hayat bulacak”
Kısa bir süre önce Ankara’da olduklarını anımsatan Ataoğlu, burada önemli görüşmeler yaptıklarını kaydetti. Pahalılık konusunda neler yapılabilir ile ilgili çalışmalar yaptıklarını anlatan Ataoğlu, ülke genelindeki kooperatifleri gezdiklerini ve neler yapılması gerektiğine ilişkin bir yol haritası çıkardıklarını belirtti. Ataoğlu, şunları söyledi:
“Eski usul bakkaliyeleri nasıl hayata geçirebiliriz diye baktık. Zirai levazım var, biz bunun üzerinden biz temel gıda ürünlerini halkın ucuz almalarını nasıl yaratabiliriz diye baktık. Ankara’daki kooperatiflerle görüştük. Ekip arkadaşlarımızla Ankara’da temel tüketim maddelerini nasıl getirebiliriz diye araştırma yaptık. Mesela yarın (bugün) ekibimiz İstanbul’a gidecek. Orada da görüşmeler yapacağız. Ucuza ürünleri getirip öncelikle büyük ilçelerimizde ardından da köylerimizde insanımıza ucuz mal alacakları yerler yaratacağız. Köylerimizin ürettiği ürünleri de buralarda satışını yapacağız. Böylelikle insanımız ucuz alma şansını yakalayacaklar”
“Karı-koca sorunları kendi içerisinde çözer”
Hükümet ortakları arasında herhangi bir sorun olup olmadığına yönelik olarak sorulan soruyu yanıtlayan Ataoğlu, şöyle konuştu:
“DP kanadı olarak, hükümet ortaklarımızdan herhangi bir şikâyetimiz yok. Gayet uyum içerisinde gidiyoruz. Takıldığım bir nokta varsa gidip bunu televizyon ekranlarında konuşmam. Gider ilgili bakanla, başbakanla, hükümet ortaklarıyla bunu yüz yüze konuşurum. Kavga edeceksem ederim ama o olay o odada kalır. Böylede olmak zorundadır. İllaki bir takım sorunlarla karşı karşıya kalırsınız ama önemli olan bu sorunları inancınız doğrultusunda çözmektir. Bu halk artık bunu kaldırmaz. Bu halk artık hizmet bekler. Gelirken de hizmet için geldik dedik. İkide bir eğer kavga edeceksek ve bunun faturasını halka keseceksek o zaman gelme. Evliliklerde sıkıntılar, sorunlar yaşanır ama ne olur karı koca bunu kendi içerisinde bunu çözer. Biz de kendi içimizde bunu çözüp halka yansıtmamamız lazım. Yansıtacağımız az önce verdiğimiz ve buna benzer güzel mesajlardır.”