banner6

Bebek: SBA Polisleri insani bir amaçla dahi Pile’ye ambulans girişine izin vermedi!

banner37

​​​​​​​Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek, Kıbrıs TV'ye telefonla bağlanarak, Birleşmiş Milletler Barış Gücü tarafından yapımı engellenen Pile yolu konusunda açıklamalarda bulundu.

Bebek: SBA Polisleri insani bir amaçla dahi Pile’ye ambulans girişine izin vermedi!
banner150

banner150 banner150

Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek, Kıbrıs TV'ye telefonla bağlanarak, Birleşmiş Milletler Barış Gücü tarafından yapımı engellenen Pile yolu konusunda açıklamalarda bulundu.

1974 Kıbrıs Harekâtı sonrasında Pile halkının izole edilmeye çalışıldığını belirten Bebek, günümüz koşullarında bunun açıkça görüldüğünü ifade etti. 15-20 yıl önce bölgede bulunan bin 500 kişilik Türk nüfusunun şu anda 500'lere düştüğünü ve bunun nedeninin Türkleri sürekli olarak baskı altında tutmaları olduğunu vurguladı. Türklerin gelişimi, yatırımları ve ev sahibi olmalarının yıllarca engellendiğini söyleyen Bebek, “Örneğin, bölgede ev yapmak isteyen gençlere malzeme geçişi konusunda zorluk çıkarıldığını, çimento ve tuğla gibi temel malzemelerin geçişine izin verilmiyor ve sürekli bir baskı altında tutuluyor fakat diğer tarafa baktığımızda ise Aya Napa üzerinden Rumlar her şeyi serbestçe getirebiliyorlar. Rumlara kontrol yok, herhangi bir baskı yok. Bizim halkımıza ise mutlak suretle bir baskı yapılıyor ve izinlerle boğuşturulup BM, İngiliz ve Rumlarla uğraşmak zorunda bırakılıyorlar.” ifadelerine yer ver verdi.

“SBA Polisleri insani bir amaçla dahi Pile’ye ambulans girişine izin vermedi!”

Bebek, geçişlerde yaşanan güçlükleri de anlattı. Beyarmudu'dan Pile'ye geçmek isteyen Türklerin en az 1 saat bekletildiğini ve özellikle öğleden sonra geçiş noktalarında ciddi yoğunluklar yaşandığını dile getirdi. Bu durumun halkı ciddi şekilde mağdur ettiğini söyleyerek, insani bir durum karşısında yaşanan sıkıntıyı şöyle anlattı:

“Geçen ciddi bir sıkıntı yaşadık, bir vatandaşımız rahatsızlandı bizde Gazimağusa Devlet Hastanesi’nden ambulans çağırmak durumunda kaldık. Oradaki SBA Polisleri zorluk çıkararak ambulansın geçişine izin vermediler. Uygulanan izole karşısında ambulans insani bir amaçla dahi Pile’ye giriş yapamadı çünkü izin vermediler. Biz araç göndererek aldık hastamızı ve geçiş kapısından ambulansa bindirdik.”

“İngilizler yolu rahatlatmak istemiyorlar!”

Mevcut sınır kapısının genişletilmesi için çalışmalar yapıldığını ve bu konuda Dışişleri Bakanlığının projeler yürüttüğünü paylaşan Bebek, ancak İngilizlerin bu konuda adım atmadığını ifade etti. Günde ortalama 3 bin 500 ila 4 bin 800 arasında insanın geçtiğini ve bazen bu sayıların daha arttığını ifade eden Bebek, “Mevcut olan sınır kapısında aynı anda 6 giriş ve 6 çıkış yapılabilmesi için Dışişleri Bakanlığımız bir çalışma yürütüyor. Bunun projesi de hazzıdır. Kabinleri önce ortaya akacağız, bu kabinlerden sonra da köprü var. Bu köprünün genişliği 4.5 metre bu köprünün de genişletilmesi gerekiyor. Bu köprü de İngilizlerin sorumluluğunda ne yazık ki onlarda bu konuda adım atma taraftarı değiller. Yolu İngilizler rahatlatmak ve kolaylaştırmak istemiyorlar! Ortalama olarak buradan 3 bin 500 ila 4 bin 800 arasında insan geçiyor günlük. Bu rakamlar bazen 8 bin ila 10 bini bulabiliyor. Bölgeden devamlı geçen bine yakın insanımız var ve bu insanlar günlük bu kapıları ve yolları kullanmak zorunda kalıyorlar. Bu insanların 30dk, 40dk veya 1 saat bekletilmesi az bir eziyet değil.” dedi.

“KKTC üretilen ürünlerin geçişinde SBA Polisleri sıkıntı yaratıyor…”

Bebek, Kıbrıs'ta üretilen veya Türkiye'den getirilen ürünlerin geçişinde SBA polislerinin zorluk çıkardığını ve bunun amacının Türk halkının ekonomik ilerlemesini engellemek olduğunu söyledi. Yeni yolun bu sorunları aşabileceğini umduğunu ifade eden Bebek, şunları ekledi:

“KKTC’de üretilen veya Türkiye’de üretilerek getirilen birçok ürünün geçişinde SBA Polisleri sıkıntı yaratıyor. Bunun sebebi de orada yaşayan Türk halkının ekonomik alanda ilerlemesini ve rahatlamasını engellemek. Umarım yapılan yol ile birlikte bu sorunlar aşılır. Bu yaşanan olaylar bölge halkı tarafından çokta benimsenmiş değil ve tepkililer. Aynı statüde olan Pile-Aya Napa yolu 1996 yılında, Pile-Oroklin-Larnaka yolu 2004 yılında bunlara izin verildi. Bu yollara izin verilirken de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne hiçbir sorun yaratılmadı. Hatta Pile’de Güney Kıbrıs ara bölgede üniversite bile yaptı hatta şu anda da gelişmeye devam ediyor. Bunlara ses çıkarmayan BM bugün neden Türk halkına bu kadar ses çıkararak, baskı yapıyor? Bunu anlayamıyoruz. Bizde maalesef bunları savunan bir kesim de var. Bizim amacımız Türk halkını ekonomik olarak da  fiziksel olarak da orada koruyabilmek.”

“Amaç Türk vatandaşlarını izole ederek, ablukaya almak!”

Son olarak Bebek, Pile yolunun 1974 öncesinde de var olduğunu ve o dönemde hayvancılık ve tarımla uğraşan tüm vatandaşların bu yolu kullanabildiğini belirtti. 2001 yılında gündeme gelen yol projesinin zamanla hız kazanarak bugüne kadar geldiğini ifade ederek, “Bu yol ile alakalı bilgiler BM ve İngiliz Yüksek Temsilcisi’ne bildirilmişti ve yapılacağı önceden söylenmişti. Yasa dışı bir şey kesinlikle söz konusu değildir, her şey insani ve oradaki vatandaşları rahatlatmak amacıyla yapılıyor. Rumlar Güney’den Pile’ye istedikleri ürünü kontrolsüz, gümrüksüz ve engelsiz getirebiliyorlar, Türk tarafı ise bunları yapmak istediği zaman birçok prosedür, kontrol ve sıkıştırma altında kalıyor. Burada amaç Türk vatandaşlarını izole ederek, ablukaya almak.” sözlerini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2023, 15:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner75

banner88

banner104