Emine DAVUT YİTMEN
Belediyeler Yasası’nda yapılması hedeflenen değişikliklerle ilgili çalışmanın meclisin ilgili komitesinin gündemine gelmesi beklenirken, belediyelerin birleştirilmesinin yakın bir zamanda beklenmemesi görüşü ortaya konuldu.
Belediyelerle ilgili reformlar konusunda çalışmaların devam ettiği ve sonlanma aşamasına gelindiği konusunda açıklama yapılmıştı. Ancak, Belediye Emekçileri Sendikası’na (BES) göre, Belediyeler Yasası’nın son şekli üzerinde halen çalışılıyor ve çalışmalar sonlanma aşamasında bulunmuyor. Cumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’ne şu ana kadar bu konuda herhangi bir çalışma iletilmiş değil.
Öte yandan belediyelerin birleştirilmesi yönünde yakın bir zamanda adım atılması beklenmiyor. Buna gerekçe olarak siyasi iradedeki sıkıntı gösteriliyor.
Kaşif: Konu komiteye gelince üzerime düşeni yerine getireceğim
Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, UBP Milletvekili ve Komite Başkanı Ahmet Kaşif, komiteye henüz Belediyeler Yasası konusunda bir şey iletilmediğini söyledi.
KIBRIS’a konuşan Kaşif, bu konunun komiteye gelmesi halinde gerekli çalışmaların yapılarak, üzerine düşenin yerine getirileceğini sözlerine ekledi.
Yalınkaya: Amaç belediyelerin sürdürülebilir bir yapıya kavuşması
BES Başkanı Mustafa Yalınkaya, zaman zaman Belediyeler Yasası reformu ile ilgili çalışmalar içine girdiklerini ve taleplerini ortaya koyduklarını söyledi. Belediyeler Yasası’nın son şekli üzerinde şu anda çalışıldığı bilgisini veren Yalkınkaya, çalışmalara destek verdiklerini aktardı.
Yalınkaya, birtakım talepleri olduğunu belirterek, “Çalışanın, İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta yatırımlarında, 2017’de yapılandırma olacak, 2018’de de kaynaktan kesilecek. Hükümetten, emekliye çıkan personelin ya da istifa edenin ya da ölüm durumunda personelin durumu netleşmediği için bu konunun yasanın içine girmesi yönünde talebimiz var. İçişleri Bakanlığı bize bu konuda destek vereceğini ve taleplerimizi karşılayacağı sözünü de verdi” dedi.
Yalınkaya, amacın, belediyelerin sürdürülebilir bir yapıya kavuşması olduğunu ifade ederek, “21 yıllık yasayla belediyeler doğru dürüst hizmet veremez. Görev, yetki ve hizmet alanları çok kısıtlı. İmarla, emlak piyasasıyla, vergi yasasıyla ilgili çok sorunlar var. Tüm bunların ele alınması gerekiyor” diye konuştu.
Mustafa Yalınkaya, belediyelerin birleştirilmesine destek verdiklerini ancak bu aşamada belediyelerin birleştirilmesi konusunun ötelenecek gibi göründüğünü söyleyerek, “Benim öngörüm öteleneceği yönündedir çünkü bu işler siyasi öngörü ister. Siyasi irade konusu olduğunda herkes bir tarafa çeker” dedi.
Belediyeler reformuyla ilgili çalışmaların sonlanma aşamasına gelindiğini yönünde Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun açıklamasının hatırlatılması üzerine Yalınkaya, “Madem sonlanma aşamasına gelindi, belediye bütçelerini nasıl denkleştirecekler? Suyu özelleştirecekler madem, o iş kollarında çalışan personelin durumu ne olacak? Buralarda açıklık yok. Bu nedenle çok dikkatli davranıyoruz. Süreci yakından takip ediyoruz” yanıtını verdi.
Çavuşoğlu: Son aşamaya gelindi
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, pazartesi günü Meclis Genel Kurulu’nda yapmış olduğu konuşmada, belediyelerle ilgili reformlar konusunda çalışmaların devam ettiğini ve sonlanma aşamasına gelindiğini kaydetmişti.
Çavuşoğlu, hükümetin, belediye reformu ile ilgili yasanın geçirilmesi düşüncesinde olduğunu da ifade etmişti.
Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2016, 09:10