banner6

Berova: Acil ihtiyaçlar için 300 milyon TL lazım

banner37

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Özdemir Berova, Kıbrıs TV ekranlarında yayınlanan Haluk Yerli’nin hazırlayıp sunduğu ‘Sabah Sabah’ programına katılarak, sorularını yanıtladı.

Berova: Acil ihtiyaçlar için 300 milyon TL lazım
banner90
banner99

Özel Haber

Türkiye'de 6 Şubat tarihinde gerçekleşen 7,7 ve 7,4 şiddetindeki depremler sonrası finansal kaynak sağlama konusunda ciddi bir mesai harcadıklarını kaydeden Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Özdemir Berova, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ülkemizde de hissedilmesi sonucu 'Olası bir depreme hazırlıklı mıyız?' sorusunun gündeme geldiğini ve bununla alakalı olarak Acil Durum Komitesi'nin çalışmalarına devam ettiğini aktardı.

Ülkemizde depremzedelerin varlığına dikkat çeken Berova, konunun Başbakan Ünal Üstel'in dikkatinde ve sıkı takibinde olduğunu beliterek, konuyla ilgili çalışmalara devam ettiklerini ifade etti. Parti olarak soruna ülkenin sorunu olarak yaklaştıklarını ve Başbakan Ünal Üstel'in de bu bağlamda düşünerek, hareket ettiğini vurgulayan Berova, "Böyle bir ortam içerisinde muhalefete ihtiyaç olmaz cümlesini kurmak istemiyoruz.  Başbakanımız sorunu ülkenin sorunudur ve el birliği ile çözmeliyiz diye açıkladı" dedi.


“Acil Durum Komitesi çalışmalarını sürdürüyor”

Türkiye’de yaşanan depremler sonrasında ülkemizde yaşanabilecek bir felaket için Acil Durum Komitesi’nin çalışmalarına devam ettiğini aktaran Berova, “Türkiye’de yaşanan depremin ardından olası bir depreme hazırlıklı mıyız sorusu gündeme geldi. Bunu için kısa, orta ve uzun vadeli programlar yapmak gerekiyor. Kısa vadeli programlar kapsamında Başbakanlık altında oluşturulan Acil Durum Komitesi çalışmalarını sürdürmektedir” sözlerini kaydetti.

“AD-HOC Komite finansal kaynağı sağlamak adına çalışma yaptı”

Siyasal çekişmelerin en aza indirgenmesi gereken bir dönem içerisinde olunduğunu söyleyen Berova, “Depreme karşı yapacağımız her hazırlığın bir finansal kaynağa ihtiyacı vardır. Bu finansal kaynağı oluşturmak amacıyla da hükümetimiz yasa gücünde kararname çıkardı. Kararnameyi eş zamanlı olarak meclise sevk etti.  Böyle hassas bir dönem içerisinde siyasal çekişmelerin en azda olduğu bir ortam yaratabilmek adına muhalefetin de talebiyle mecliste bir AD-HOC komite kuruldu. Bu komite finansal kaynağı sağlamak adına bir çalışma yaptı” şeklinde konuştu. 

“Muhalefet gelgitler yaşadı”

Gider kalemleri ile ilgili yaşanan diyaloglara değinen Berova, “Muhalefet bu konuda bir takım gelgitler yaşadı. Biz şunu ifade edebiliriz ki kısa vadeli yapılacak olan hareketler için öncelikle bir gider kalemi oluşturduk ve CTP komite üyeleri de bu gider kalemlerinin doğru olduğunu kendileri de ifade etti” ifadelerine yer verdi.

“Acil ihtiyaçlar için 300 milyon TL lazım”

Acil ihtiyaçların belirlendiğini ve bunun için gerekli para miktarının tespit edildiğini vurgulayan Berova, “Sivil Savunma Teşkilatı hem teknik teçhizat bakımından hem de insan kaynağı bakımından güçlendirilmelidir. Aynı şekilde okullarımız başta olmak üzere deprem testleri binalarda yapılmaya başlandı. Kısa vadede yapmamız gereken hususlar var. Bu noktada hükümet sivil savunma kadrosunun güçlendirilmesi amacıyla kadro sınavı açmaya hazırlanıyor. Acil ihtiyaçların giderilmesi için yaklaşık 250-300 Milyon TL’lik bir kaynağa ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

“Okulların denetimleri devam ediyor”

Okullarda denetimlerin sıkı bir şekilde devam ettiğini belirten Berova, “Okulların denetimleri de devam ediyor. Güçlendirme yapılması gerekiyorsa güçlendirme yeni okul gerekiyorsa okul yapılacaktır ama bu süreçte eğitimde bir şekilde devam edecektir. Bu nedenle acil olan durumların giderilmesi için hızlıca bu işleri düzeltebilecek bir kaynağa ihtiyaç var” dedi.

“3 Milyar TL’lik bütçe açığı var”

Kemer sıkma politikasının ilerleyen günlerde gündeme gelebileceğini ifade eden Berova, “Geçtiğimiz mali yıl içerisinde 36 Milyar civarından kapanan bir bütçemiz var. Bunun içerisinde 3 Milyar TL’lik bütçe açığı ilk günden beri var. Enflasyonla birlikte bu açığın gittikçe büyüdüğünü biliyoruz. Bu konuda enstrümanları doğru kullanmak, halkımıza yansımasını minimal şekilde tutmak ama günün sonunda bir kemer sıkma politikası da önümüzdeki orta vade içerisinde olacaktır” şeklinde konuştu.

“Makam arabaları ile ilgili tasarruf çalışması yapılıyor”

Hükümetin tasarruf politikalarının şekillendiğini ama bunun bahsedildiği kadar basit olmadığını ifade eden Berova, “Eğer öngördüğümüz miktarları toparlamazsak sıkıntı çıkacak alanlarda belli. Hükümet elinden geldiğince bu işi yapmaya çalışıyor, kendi tasarruf programlarını da bu konun içine koymaya çalışıyor. Tabi burada popülist, dogmatik siyasette döndürmeye çalışanlar da var. Makam arabaları vs. diyorlar. Onlarla ilgili bir tasarruf çalışması yapıldığını biliyorum. Ortada bir gerçek var ve bu işi bu kadar basitleştirmelerini insanın aklı almıyor” ifadelerine yer verdi.

“Muhalefetin samimiyetsiz yaklaşımları var”

Muhalefet tarafından gelen saldırılara alışık olduklarını belirten Berova, “Bir felaket gerçekleşti ve yansımaları var.  Muhalefetin anlamsız ve samimiyetsiz bir şekilde yaklaşımları var. Bu tür saldırılara alışkın bir partiyiz. Sonuçta adımlar atılan bir dönem içerisindeyiz. Siyasetin doğal engellemelerine tamam diyebiliriz ama bu engellemenin artık rahatsız edici ve hakaret edici boyuta ulaşmasını da kabullenemiyoruz” şeklinde konuştu.

“Ülkemizde depremzedeler var”

Ülkemize gelen depremzedeler ile ilgili olarak finans yaratılması gerektiğinin altını çizen Berova, “Ülkemizde eğitim gören depremzede öğrencilerimiz var, yine deprem bölgelerinden vatandaşlar var. Bunlar için finans yaratabilmeliyiz. Sakin akılcı ve dirayetli şekilde yürüme zamanıdır.  Bizimde yaptığımız budur Sayın Başbakanın da bu konuda da net bir tavrı vardır” sözlerini kaydetti.

Ayrıca Berova sözlerine şunları ekledi:

Böyle bir ortam içerisinde muhalefete ihtiyaç olmaz cümlesini kurmak istemiyoruz.  Başbakanımız sorunu ülkenin sorunudur ve el birliği ile çözmeliyiz diye açıkladı. O nedenle muhalefetin bazı tepkileri karşısında o kadar gergin durmuyor, daha kucaklayıcı bir davranış modeli benimsiyoruz. Yapılarımız inşa edilirken kağıt ve matematik bazında kontrollerden geçiyor. Doğru bir kontrol  de uygulanıyor. Ama iş sahaya geldiği zaman yapı aşamasında bir denetim yok. Bu bir eksiklik. Bundan hareketle Fasıl 96 tahtında yapılması gerekenler var. İç denetim haricinde bir dış denetim mekanizması da oluşturulmalıdır.

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2023, 14:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner104