Doğal Afet ve Depremle İlgili Mevzuatın Düzenlenmesine İlişkin Oluşturulan Geçici ve Özel (Ad Hoc) Komite Başkanı UBP Milletvekili Özdemir Berova, komitenin kurulma süreci ve çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Komitenin 26 Şubat tarihinde kurulduğunu söyleyen Berova, sivil toplum örgütlerinin fikirlerinden de yararlanıldığını, yasa önerisinin komite tarafından madde madde ve genel görüşülmesinin yapılacağını ve son şekille ilgili de ilgili kesimlerin fikrinin alınacağını belirtti.
Son komite toplantısında CTP’li vekiller Fikri Toros ve Devrim Barçın’ın da katkıları olduğunu ve tutanakları okuyarak çalışmalarda yer alıp katkı yapmaya devam edeceklerini açıkladıklarını söyleyen Berova, buna rağmen bugün CTP genel başkanının basın açıklamasında farklı açıklamalar yapıldığını kaydetti.
Yasa önerisinin içeriği ve oranlara değinen Berova, deprem akabinde eksikliklerin giderilmesi için okulların bakımı, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın güçlendirilmesi gibi konularda toplumun elinin taşın altına koyması gereken bir döneme gelindiğini ve ad hoc komitenin de bu amaçla kurulduğunu anımsattı.
Hükümetin yasa önerisi daha görüşülürken tasarruflar yaptığını belirten Berova, buna yönelik bütçede kesintiler yapıldığını ve ileri tasarruf tedbirleri için de çalışmalar yapıldığını ifade etti.
Gider kalemlerinin net olarak ortaya konmasının en önemli konulardan biri olduğunu vurgulayan Berova, gider kalemlerinin net olarak ortaya konduğunu, sadece ve sadece yasa önerisinde belirlenen gider kalemleri üzerinde kullanılacağını kaydetti.
Berova, ‘bu kaynağı bütçe açığı için kullanacaksınız’ sözünün önüne geçmek için yasa önerisinde tereddütte yer bırakmayacak şekilde gider kalemlerinin belirlendiğini, bu konuda görüş ayrılığı olmadığının muhalefet tarafından da açıklandığını ifade etti.
Gider kalemlerinin detaylandırılması konusunda muhalefetin talebi olduğunu ve bunun yapılacağını söylediklerini kaydeden Berova, harcanacak miktarın denetimi için stö temsilcileri ve muhalefetin olduğu komite oluşturulacağını belirtti.
Muhalefet vekillerinin komitede ayağa kalkıp ayrıldıklarının söylendiğini belirten Berova, “Yok öyle bir şey. Ana muhalefet komitede bizimleydi" ifadelerini kullandı.