Ulusal Birlik Partisi Milletvekili, Milli Eğitim Eski Bakanı Özdemir Berova KIBRIS TV’de yayınlanan Kürsü programına konuk oldu, Nihan Yücel’in sorularını yanıtladı.
Orta eğitimde örgütlü sendika ile ilköğretimde örgütlü öğretmenler sendikası bir takım gerekçeler ortaya koyarak grev ve eylemler yaptıklarını belirten Berova, “Ne talep ediyorlar ona bakmamız lazım. Grev gerekçelerini yazılı basındaki açıklamalar yapıldı, yazılı olarak bazı hususlar ortaya koydu. Bunlara bakacak olursak ülkenin bazı kronik sorunlarının eğitim alanında da olduğunu biliyoruz. Ön plana getirilmeye çalışılan hususlardan biri de yabancı kişilerin çocuklarının yaşadığı dil sorunu. Bunu aşılması için çalışmalar yapılıyor ama henüz yeterli değildir. Buna benzer kronik sorunlar var. Deprem sonrası fiziksel alt yapıda tekrardan yapılanma nasıl daha hızlı yapılabilir. Çalışmalar var, sorunlar var. Bunun dile getirilmesi doğaldır ama ne deniyor, Meclis’te öğretmenler değişiklik yasasını yaptık. Bir takım düzenlemeler yaptık. Bu düzenlemelere baktığımız zaman bu anlatılanlarla hiçbir bağı yok bu yasanın. Talep edilen bu sorunların çözülmesine yönelik adımların atılmasından ziyade yasayı geri çekindir” diyerek buna tepki gösterdi.
“Kamuoyu grevlere olumlu bakmıyor”
Ön plana başka konular koyan sendikaların çocukların her gün sınavlara hazırlandığı ama o sınava giremediği bir gençlik ortaya çıkarmasına tepki gösteren Berova, mağdur çocuklardan birinin de kendi oğlu olduğunu anlattı. “Bu ülkenin her alanında geleceğimiz olan gençliği kendi sınavlarını yapamama durumuna getirmek kamuoyundan da olumlu bir nokta olarak görülemedi” diyerek sözlerine devam eden Berova, sözlerine şöyle devam etti:
“Her şey artık birbiri içerisine karıştı. Bu ülkenin en önemli meslek grubundan bir tanesi olan öğretmenlerimiz de bu sendikalar sayesinde yıpratılma durumu içerisine girdi. Halkın gözünde de farklı farklı olgular ortaya çıkmaya başladı. Bu hiç hoş değil.”
“Ders boşlukları ortadan kaldırılacak.. Bu kötü mü?”
Yasada yapılmak istenen değişiklikler konusunda bilgi veren Berova, “Herhangi bir öğretmenimiz ya doğum, ya da kurs gibi belli bir dönem olmadığı durumlarda bu boşalmalar olduğunda görevlendirmeler yapılmadığı için dersler boş kalıyordu. Yasada değişiklik yapılarak bu boş derslerin önüne geçilecek bir düzenleme yapıldı. Mesela bu konuya yönelik bir açıklamasını duymadım sendikaların. Amaç edinen yasanın geri çekilmesi yani bu boş dersin ayni şekilde kalması.. Belli ders saatleri var öğretmenin. Kısa süreli hastalık vs olduğunda birkaç saatlik ders boşluğunun doldurulması öğretmenlerden talep edilecek ve bunun da ücretini ödeyecekler. Bu değişikliğin nesi var da karşı çıkıyorlar, anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi.
“Ders saatleri dünya normlarına göre düzenleniyor”
Öğretmenlerin ders saatlerinin Dünyadaki normlara uygun olarak düzenlendiğini anlatan Berova, “Burada dersler saat olarak geçiyor ama unutmayalım ki; 1 saat dediğimiz zaman aslında 40 dakikalık bir zaman dilimine denk geliyor. Evet; öğretmenlerimiz yoğun çalışıyorlar. Ama 2 tane 40 dakikalık dersin artırılmış olması, kendilerini çok da etkileyecek bir unsur değildir” şeklinde konuştu. Öğretmenlerimiz çok büyük bir bölümünün okul zamanı bitince de çalışmaya devam ettiklerini ifade eden Berova, “ Yani insan sağlığına olan etkisinin de anlatıldığı düzeyde olmadığı aşikardır” dedi.
“Akademi asla kapatılmayacak”
İlköğretimdeki sınıf öğretmenleri konusunda Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖA)’nin önemine değinen Berova, sendika yönetimine bazı sorular yöneltti:
“Yalanlar üzerinden farklı algı oluşturma operasyonunun bir parçası haline getirildi AÖA de.. Akademi asla kapatılmayacak. Burada bir açılım yapılıyor yasa ile beden eğitimi dersini bu alanda öğrenim gören 4 yıllık eğitim almış birinin de bu branşlarda görev yapabilmesinin önünü açıyoruz. Bunun nesi kötüdür. Bunun yanında İngilizce eğitime aileler olarak çok değer versek de gerektiği başarıyı sağlayamadığımızı görüyoruz. İşi İngilizce öğretmeni olan kişilerin önünün açılmasının bu alana istihdam edilmesinin ne kötü tarafı var?
Kapalı korumacı bir sistemin sağlıklı olmadığına değinen Berova, “Bu çağda eğitimin tek çeşitlilik üzerinden gitmesi artık mümkün değildir. Bu vesileyle hem AÖA yapısını ileri taşımak, hem varlığını korumak için değişiklikler yaptık” dedi.
“Yasanın arkasındayız, geçecek“
Berova, “Sınıf öğretmenliği anlamında farklı alanlarda, farklı coğrafyalarda eğitim alan KKTC vatandaşlarının devletin açtığı kontenjan sayısı kadar Hacettepe, Gazi , Marmara gibi üniversitelerde öğrenimlerini tamamladıktan sonra nasıl ki AÖA öğrencileri mezun oluyor ve sınavlara girip öğretmen oluyorlar, kontenjanla giden öğrenciler de ayni yolla devlete girebilecek” diyerek bunun da kötü hiçbir yanı olmadığını sözlerine ekledi.
Sendikacıların açıklamalarının Meclis’teki yasanın içeriği ile alakası olmadığının altını çizen Berova, sözlerine şöyle devam etti.
“Gerçek anlamda hiçbir savları yok ama öğrencilerin eğitimine gasp etmeye devam ediyorlar. Hükümetin genel tavrı bu zorlu kararları almaktır. Yasa içerik bakımından tamamen doğruları içeriyor. Bu yasanın arkasında duracağız ve yasallaşacak.”
Berova, Bakanlığın öğrencilerin mağduriyeti için de çalışma yaptığını ve kısa sürede bunun şekilleneceğini kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2023, 11:28