Canlı Aktarım
KKTC eski Sağlık Bakanı ve CTP Milletvekili Filiz Besim, KIBRIS TV ekranlarında yayınlanan ve Haluk Yerli tarafından hazırlanıp, sunulan ‘Sabah Sabah’ programına katılarak soruları yanıtladı.
Ülkemizde devlet olmanın önceliklerinin yerine getirilmediğini savunan Besim, “Sosyal devlet olmanın anlamı da sizin devlet olarak kamusal anlamda güçlü okullarınızın olmasıdır. Biz neden şimdi çocuklarımızı devlet okullarına göndermiyoruz çünkü devlet okulları her anlamda geri gitmiştir” dedi.
“Devlet okulları her anlamda geriye gitmiştir”
Devlet okulları hakkında konuşan Besim, “Sosyal devlet olmanın anlamı da sizin devlet olarak kamusal anlamda güçlü okullarınızın olmasıdır. Biz neden şimdi çocuklarımızı devlet okullarına göndermiyoruz çünkü devlet okulları her anlamda geri gitmiştir. Eğitim anlamında, kamusal anlamda ve bina alt yapı anlamında devlet okulları geriye gitmiştir. Bu toplumda yetişen bu kadar değerli insanlar hep devlet okullarında yetişti veya bu kadar insan hastanelerde tedavi olduysa hep devlet hastanelerinde tedavi oldu. Bu devletin birincil görevlerini biz yapmadık. Bunu kabul etmemiz gerekir. İngiliz döneminden kalma okullarda hala çocuklarımız” sözlerini kaydetti.
“Kötü niyetli insanlar nedeniyle sistem bozuluyor”
Kötü niyet taşıyan insanların makam ve mevki sahibi olması nedeniyle sistemin bozulduğuna dikkat çeken Besim, “Kötü niyetli insanlar nedeniyle sistem bozuluyor. İyi ahlaklı insanların orada olmasıyla aslında bir sistem vardır. Yasalara uygun, liyakata uygun adaletli, iç barışı sağlayıcı şekilde doğru insanların yönetmesi ile ülkeyi sistemin bozuk olmadığını görürsünüz” şeklinde konuştu.
“Muhalefet olarak el ele verdik”
Muhalefet olarak AD-HOC komite için ciddi mesailer harcadıklarını aktaran Besim, “Biz muhalefet olarak el ele verdik, AD-HOC komite kurulsun dedik. Gelin teknik arkadaşlarımızla da, ekonomiden anlayan, bu konuları organize edebilecek arkadaşlarımızın fikirleriyle hep birlikte mecliste oturalım ve bu ülkenin yeniden yapılanması için ne yapabileceğimizi konuşalım” ifadelerine yer verdi.
“Bu ülkede kayıt dışı ekonomi yüzde 60 civarında”
Maaşlardan yapılacak kesintileri doğru bulmadıklarını belirten Besim, “Bu maaş kesintilerinin içinde asgari ücret ve emeklilerin aylıkları da vardı. Bizim bağırmamız çağırmamız ve sendikaları organize etmemiz ile birazcık toparlandı ve şimdi 15 bin TL’nin üzerinde alandan alınacak şekline geldi. Buraya gelene kadar ama baya bir savaş verdik. Buraya gelene kadar bu ülkede kayıt dışı ekonominin yüzde 60 civarında olduğu söyleniyor. Siz önce bir ekonomiyi kayıt altına alın. Şans oyunları konumuz vardır. İnsanlar gelip burada milyonlarca liralar harcıyorlar önce bunların kontrol altına alınması lazım” dedi.