Eniz ORAKCIOĞLU
“3 YIL GERİYE GİTTİK”… Alınan kararları “yanlış” olarak değerlendiren club ve bar işletmecileri, 2020’nin mart ayından bu yana sadece birkaç ay açık kaldıklarını, ekonomik anlamda büyük sıkıntılar çekmelerine rağmen mekanlarının kira ücretlerini ödemeye devam ettiklerini söyledi. “Ekonomik anlamda 3 yıl geriye gittik” diyen işletmeciler, club ve bar işletmecileri ile çalışanlarına büyük haksızlık yapıldığını vurguladı
Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin aldığı kararla, 27 Mayıs’tan itibaren uygulanacak ek tedbirler kapsamında açılması uygun görülmeyen clup ve barların işletmecileri buna tepki gösterdi.
“Bizlere haksızlık yapılıyor” diyen clup ve bar işletmecileri, ekonomik sıkıntılarının büyük olduğuna vurgu yapıyor.
Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı yeni kararlara göre, düğün salonları 27 Mayıs’tan itibaren açılıyor.
Bu karar, club (eğlence mekanı, kulüp) ve bar işletmecilerinin tepkisine neden oldu.
Club direktörleri, düğünlerde kalabalık ortamlar olduğuna işaret ederek, “Düğün salonlarında mesafeye uyuluyorsa, biz de uyarız” dedi.
Bir süredir Bakanlar Kurulu’ndan açılma kararı çıkmasını bekleyen club direktörleri ve çalışanları, her yerin açılıp clup ve barların kapalı tutulmasını “yanlış karar” olarak değerlendirdi.
Hatırlanacağı üzere 29 Aralık 2020’de Eğlence Sektörü İnisiyatifi, yaşama haklarının ve emeklerinin yok sayıldığı, kendilerinin devlete karşı tüm yükümlülüklerini yerine getirmesine rağmen, pandemide günah keçisi ilan edildiklerini belirterek, Sağlık Bakanlığı ve Başbakanlık önünde eylem düzenlemişti.
Geçtiğimiz yılın mart ayından bu yana sadece 1 kaç ay belirli kriterlerle club ve barlarını açabilen direktörler ise ekonomik açıdan 2.5- 3 yıl geriye gittiklerinin altını çizdi.
Kararları yanlış olarak değerlendiren direktörler, dünyada clubların açıldığını, açık havada 5-10 bin kişilik konserler verildiğini söyleyerek, belirli kriterlerle kendilerinin de açılabileceğini kaydetti.
KIBRIS, sektörün nabzını tuttu ve eğlence mekan sahipleri ve yetkililerinin görüşlerine başvurdu.
Cage Club İşletme Müdürü Bayram Sözüdoğru:
“Clubların açılımı ile ilgili dünyada birçok örnek var. Özellikle açık hava clublarının risk taşımadığı ve açık hava eğlencelerinin yapıldığı görülmekte. Geçen yaz aylarında açık olduğumuz halde hiçbir vakaya veya soruna rastlamadık, özellikle ben her gün yüzlerce insanın içinde dolaşmama rağmen bulaşa yakalanmadım. Bana göre özellikle de açık hava clublarında virüsün bulaşma riski yoktur ve tam kapsamlı açılmalıdır.”
Shamarock ve Zagato Direktörü Gürcan Mamalı:
“Siyasetçilerin en başından bugüne aldığı yanlış kararlar bizi çok büyük ekonomik sıkıntılar içerisine sürükledi. Ardı arkası kesilmeyen yanlış kararlar bizi daha da büyük, içinden çıkılmaz zor durumlara sürüklüyor. Öte yandan clublar açılır açılmaz herhangi bir vaka artışında da sorumlu yine bizi tutacaklar. Sürekli yanlış kararlar alındığı için 27 Mayıs’ta gece kulüplerini ve düğün salonlarını açıp, clubları açmamalarına hiç şaşırmadım. 1.5 yılda sadece 3 ay açık kaldık ve tabi ki artık açılmayı istiyoruz.”
Berlin ve Shotcu Direktörü Merter Deli:
“Club işletmecilerine ve çalışanlarına büyük haksızlık yapılıyor. Düğün salonlarında mesafe kuralına uyulabiliyorsa bu kurala barlar ve clublar da uyabilir. Clublar düğün salonlarından daha risksiz, bizde masa dizilişi de var ve mesafeler ona göre sağlanabilir. Biz, geçtiğimiz martta pandeminin ilk gününden bu yana sadece 1.5 ay açık kaldık. Sonuç olarak tüm bu olumsuz gelişmeler bizi ekonomik açıdan 2.5- 3 yıl geriye götürdü. İsteğimiz ise hükümetin bizimle fikir alışverişi yaparak, bar ve clubları açmasıdır. Benim mekanım 300 kişilik ama belirli kriterlerle içeriye 100 kişi alınarak açabiliriz diye düşünüyorum. Bunların yanında yeni yıl da bizim için hayal kırıklığı oldu. Açılmayı bekliyorduk, kaldı ki yeni yıllar bizim için 13’üncü maaş gibidir. Kapalı olmamıza rağmen kira ödemeye devam ediyoruz.”
Club Q Direktörü Mustafa Öztürk:
“Oldukça sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Ben hem club, hem de bar işletiyorum ve ikisinden de uzun bir süredir kazancım yok. Tabiî ki sağlık önemli ama virüsle yaşamayı da öğrenmek zorundayız. Belirli kriterlerle bar ve clubların da açılabileceğini düşünüyorum. Öte yandan yurtdışında kapalı ortamda 5-10 bin kişilik konserler yapılıyor. Artık club ve barların da açılması gerektiğini düşünüyorum. 2020’nin Mart ayından bu güne 2 aydan az bir süre mekanı açabildik o da sınırlı şartlarda. Buna rağmen 1 yıldan fazladır sektörden kazanç sağlayamadığımız halde kiramızı ödemeye devam ediyoruz.”