banner6

Boş bırakacak bir karış toprağımız yok

banner37

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuş, üretimin önemine vurgu yaparak, toprakların inşaat sektörüne satılmaması için yeni projeleri hayata geçirme hedefinde olduklarını vurguladı:

Boş bırakacak bir karış toprağımız yok
banner150

banner150 banner150

"BOŞ TOPRAKLAR ÜRETİME KAZANDIRILACAK”…Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, ülkede üretime elverişli toprakların inşaat sektörüne satılmaması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Üretimle buluşturulmayan toprağın, inşaat sektörüyle değer bulacağını ifade eden Çavuş, boş kalan tarım arazilerinde iki yıl üst üste üretim yapılmaması durumunda rayiç bedelinin ödenerek üretime kazandırılmasını sağlamayı planladıklarını kaydetti.

KIBRIS Özel

“HEDEF 2024”… Hüseyin Çavuş, 2024 yılını işaret ederek, topraktan sofraya giden yolda hem denetimlerin artacağını hem de üreticinin üretimden kopmaması adına projelerin hayata geçirileceğini dile getirdi.Çavuş, “Bizim bu küçücük adada boş bırakacak bir avuç toprağımız yoktur” diyerek, tarım arazilerinin inşaatlaşmasına izin verilmeyeceğini söyledi. Çavuş, komitelerde Organize Sanayi Bölgesi Yasası’nın hazırlandığı çalışmalarda ilk kez dördüncü sınıf araziler ve sonrası şeklinde bir ibarenin kullanıldığını da kaydetti.

   Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, tarım arazilerinin inşaatlaşmasını engellemek için harekete geçtiklerini söyleyerek, üretimin istenilen noktaya taşınması ve yeni üreticilerin ülkeye kazandırılması için çalışmalara başladıklarını ifade etti.

   Göreve atanmasıyla, denetim ve üreticiyi destekleyici projeleri hayata geçirmek için adımlar attıklarını dile getiren Çavuş, 2024 yılında doğrudan gelir desteği ve denetimlerle birlikte amaçlarına ulaşacaklarına inanç belirtti. Çavuş, hedeflerinin topraktan sofraya giden yolu planlamak olduğunu söyledi.

   Çavuş, KIBRIS TV ekranlarında yayınlanan, Halil Esandağlı’nın Her Şey Masada programına katıldı.

   Çavuş, ülkedeki tarım arazilerinin ve toprağı korumanın en büyük yolunun toprağı üretimle buluşturmak olduğunu söyledi. Üretimle buluşturulmayan toprağın, inşaat sektörüyle değer bulacağını ifade eden Çavuş, hedeflerinin 2024 yılında destekleme modelinin yeniden gözden geçirilerek hayata geçirmek olduğunu dile getirdi.

“Topraktan sofraya giden yolu planlamak istiyoruz”

   Hüseyin Çavuş, yapılan düzenlemelerle üreticinin toprağa dört elle sarılmasını sağlamayı arzu ettiklerini ifade etti.

   “Sadece üretimi değil; topraktan sofraya giden yolu planlamak istiyoruz ki üretici ürettiğini pazar payı noktasında da sıkıntı yaşamadan bu süreci atlatabilsin” şeklinde konuşan Çavuş, göreve gelir gelmez satılan ve boş bırakılan tarım arazileriyle ilgili çalışma başlattığını anlattı.

“İnşaatlaşmaya izin vermeyeceğiz”

   Boş kalan tarım arazilerinde iki yıl üst üste üretim yapılmaması durumunda rayiç bedelinin ödenerek üretime kazandırılmasını sağlamayı planladıklarını kaydeden Hüseyin Çavuş, bu uygulamayı 2024 yılında hayata geçirme arzusunda olduklarını dile getirdi.

   Çavuş, “Bizim bu küçücük adada boş bırakacak bir avuç toprağımız yoktur” diyerek, tarım arazilerinin inşaatlaşmasına izin verilmeyeceğini söyledi.

   Çavuş, komitelerde Organize Sanayi Bölgesi Yasası’nın hazırlandığı çalışmalarda ilk kez dördüncü sınıf araziler ve sonrası şeklinde bir ibarenin kullanıldığını bunun da verimli topraklar üzerinde Organize Sanayi Bölgesi kurulumunu engellemek için belirtildiğini kaydetti. Çavuş, tüzüklerin hayat bulmasıyla sürecin de başlayacağını kaydetti.

“Hükümet destekleri artırdı”

   Üreticiye verilen Doğrudan Gelir Desteği’nin yükselen enflasyon karşısında yetersiz kalması nedeniyle hükümetin bir takım ek katkılarda bulunduğunu hatırlatan Hüseyin Çavuş, üreticinin ekonomideki daralmadan daha fazla etkilenmemesi için ek gübre desteği, süt ve narenciye üreticilerine de desteklerini arttırdığını söyledi.

   Tüm bunların hükümetin üreticinin yanında olduğunu ve her koşulda da şartları zorlayarak üretime destek vereceği anlamına geldiğini ifade eden Çavuş, “Bizim de 2024 yılıyla ilgili bir büyüme öngörümüz var. Büyürken de Doğrudan Gelir Desteklerinin planlanması için komiteler kurduk. Bu komitelerin içerisine birliklerden de destek istedik. Çalışmalarımızı yaparken üreticiden de gelen talepleri de ortaya koyarak üretimin sürdürebilirliğini sağlamaya çalışıyoruz. Doğrudan gelir desteklerinin üreticiden sofraya nasıl yansıyacağını planlamaya çalışıyoruz” dedi.

“Üretime gençleri katmayı hedefliyoruz”

   “Bu ülke topraklarında tutunabilmek, kırsalda istihdamı artırabilmek, kırsaldaki kültürümüzü devam ettirebilmek için kırsaldaki üretimi devam ettirmemiz gerekir. O yüzden her bölgede hayvancılığın yapılması, sulu tarımın yapılması ve buna bağlı olarak da genç insanları üretime katmaya çalışıyoruz” şeklide konuşan Hüseyin Çavuş, amaçlarının mevcut üreticiyle yola devam etmekten ziyade üretime yeni üreticiler katmak olduğunu vurguladı.

   Bunun nasıl olacağıyla ilgili de çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Çavuş, 2024 yılında bu çalışmaları hızlandırmayı hedeflediklerini anlattı.

   Doğrudan Gelir Desteği’nde esas amacın kayıtlılığı artırmak olduğunu dile getiren Çavuş, bunun sağlandığını kendisinin de göreve gelmesiyle denetim konusunun gündeme geldiğini söyledi.

“Üstel’le yürütülen çalışmalar hayat bulacak”

   Hüseyin Çavuş, küçük ölçekli üretim yapan üreticilere uzun vadeli kredi verilmesi konusunda da çalışmalar yürütüldüğü bilgisini paylaştı. Çavuş, Başbakan Ünal Üstel’le yürütülen bütün çalışmaların hayat bulacağının altını çizdi. Öte yandan, kendilerinin de farklı çalışmalar başlattığını kaydeden Çavuş, ilk olarak Merkez Bankası ile görüşüleceğini ardından da projelerin hayat bulması için çabalarına devam edileceğini dile getirdi.

Kuraklıkla mücadele…

   Kuraklıkla mücadele konusunda da verilecek mücadeleyle ilgili hedeflerini de anlatan Hüseyin Çavuş, geçtiğimiz yılın olağanüstü yıllardan biri olduğunu ülkemizde ki hububat üretiminin her geçen gün zorlaştığının altını çizdi. Dünyada yaşanan iklim krizi ve girdi maliyetlerinin artmasıyla birlikte üreticinin zorlandığını dile getiren Çavuş, arzu edilen rekolteye ulaşılamadığını anlattı.

   Görevi devralır almaz konuyu gündeme getirdiğini ifade eden Çavuş, taslak çalışmalarının tamamlandığını kendisinin de çalışmaların sonuca ulaştırılması ve Çiftçiler Birliği’yle paylaşılması için üzerlerine düşeni yaptıklarını kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner75

banner88

banner104