Temkinli adımlar atılmalı... Büyükyılmaz, 2011 yılında hoyratça yapılan istihdamlar ve harcamalardan sonra Türkiye’nin enerji alanındaki yatırımları durdurduğunu, ancak yeni dönemde bu yatırımların yeniden başladığını belirterek, “KIB-TEK, yeni süreçte Türkiye Cumhuriyeti’nin yaptığı yardımlarla ayakta durdu. Navlun giderleri, bütün gereksinimler Türkiye’nin desteğiyle oldu bunun kıymetinin bilinmesi lazımdır” dedi.
Emine Gül ÖZER
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) Eski Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz, KIBRIS TV ekranlarında yayınlanan ‘Sabah Sabah’ programında, Haluk Yerli’nin konuğu oldu.
Kıb-Tek’in gündemden düşmeyen konularına değinen Büyükyılmaz, yapılması gerekenlere dikkat çekti.
Elektrik Kurumu üstünde Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük bir katkısı olduğuna vurgu yapan eski Başkan, bunun kıymetinin bilinmesi gerektiğini ifade ederken, zamanında Türkiye tarafından uygulanan vetonun tekrarlanmaması için temkinli adımlar atılması gerektiğine işaret etti.
Büyükyılmaz, “Anavatan arkamızda dururken, Türkiye’yi ürkütmeden hareket etmeliyiz.” dedi.
“Navlun parasını Türkiye karşılıyor”
Kıb-Tek Eski Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz, yaşanan sorunlarda kilit noktanın navlun ihalesi olduğuna değindi. Göreve başladığında 1 ton akaryakıtın navlun ihalesinin 38,42 dolardan satıldığını söyleyen Büyükyılmaz, ihalelerin sık sık ertelenmesini, bu rakamın çok yüksek bir meblağ olmasına bağladı.
Bu rakamı 28 – 30 dolarlara kadar indirdiklerini ve en son yapılan ihaleyi 32 dolara bağladıklarını anımsatan Büyükyılmaz, “Daha ucuza da getirme şansımız oldu ama değişen ekonominin getirmiş olduğu sıkıntılar dolayısıyla 32,45 dolardan son ihalenin bağlandığını biliyorum. Yani 220 bin ton bizim dönemimizdeki akaryakıtın taşıma, navlun gideri 32.45 dolardı. Şu an da 100 doların üzerine çıktı.” İfadelerini kullandı.
Rakamın çok yükseklere çıktığına dikkat çeken eski başkan, “her ton için 100 dolar düşünüldüğünde korkunç bir para. Kıb-Tek’in şanslı olduğu taraf, navlun parasını Türkiye Cumhuriyeti’nin karşılamasıdır” dedi.
“Türkiye’yi bir defa kırdık, hoyratça davranışlardan kaçınalım”
Büyükyılmaz, “Bizim yüksek gerilim hatlarını, orta gerilim hatlarını her şeyi Türkiye gelip çekmişti. Biz Türkiye’ye doğru uygulamaları gösteremedik. Şu an da biz Güney Kıbrıs’la 3 noktadan enterkonnekte sağlayabildiysek, bu Türkiye’nin bize çektiği hatlar sayesindedir” ifadelerini kullandı.
“2011 yılında hoyratça davranışlar yaparak, kafamıza göre istihdamlar yaparak Türkiye’yi bir kırdık, ondan sonra Türkiye bize iletim konusuyla ilgili en ufak bir yardım yapmadı” diyen Büyükyılmaz, “Kendi kafamıza göre hareket ettikçe, bunun bedelini de çok ağır ödüyoruz.” dedi.
Büyükyılmaz, “Yeni süreçte KIB-TEK, Türkiye Cumhuriyeti’nin yaptığı yardımlarla ayakta durdu. Navlun giderleri, bütün gereksinimler Türkiye’nin desteğiyle oldu bunun kıymetinin bilinmesi lazım. Kırmızı çarpının üstümüzden kalkması fırsattır. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs arasında santralleri Türkiye yapmayı üstleniyor. Şu an da sadece sınır üstünde yaptığımız küçük bir santral 7,8 milyon dolara yapılıyor. Tüm iletim hatlarının yenilenmesini Türkiye Cumhuriyet’i sağlayacak. Bu durumda Türkiye’yi ürkütmememiz lazım.” dedi.
“Sınavsız münhaller itibar düşürüyor”
Son günlerde KIB-TEK’in asıl konuşulan tarafının sınavsız alınan münhaller olduğuna dikkat çeken Büyükyılmaz, bu yaşanan durumların kurumun itibarını zedelediğini söyledi. Kurumun giderleri ve gelirleri birbiriyle örtüşmezken, bu toplara girilmemesi gerektiğinin altını çiz en Büyükyılmaz, “Sınavlar eğer düzgün yapıldıysa bu alımlara saygım sonsuz, ama şu an kahvede, bahçede her yerde bu konu konuşuluyor. KIB-TEK’in kendini düzeltmesi lazım” dedi.
“Gizli bir zam var”
Son olarak elektrik faturalarına yansıyan zamlar hakkında da görüşünü paylaşan Büyükyılmaz, “Kıb-Tek her kilowatt için 4.60 kuruştan elektriği vatandaşa satıyor. Ama anladığım bir gizli zam var ortada. Son gelen faturalar vatandaşları epey yaktı. Bu 4 lira 60 kuruşun çok çok üzerindedir” ifadelerine yer verdi.
Ortalama günlük 45 megavatlık bir enerjinin Güney Kıbrıs’tan alındığını belirten Büyükyılmaz, “Bu elektrik alımından yaklaşık bize her kilovat 16 liraya mal olmaktadır. Bu aradaki 12 lirayı bir şekilde kapatmak zorunda, bunu da faturalara yansıtarak kapattıklarını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.