Özel Haber - Müslüm BAYUK - Emine Gül ÖZER
BU FİYATLARLA NEREYE KADAR…
Maaşlar artsa da pahalılık vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Ette sofraya konabilecek en ucuz ürün dana kıyma... Kilosu 250 ile 300 TL civarında satılıyor. Sebzede de durum farklı değil. Yeşil biberin kilosu 89 TL, patlıcanın 50 TL. Narenciye ülkesinde portakalın kilosu 20 TL, mandalinanın ise 17 TL’den satılıyor.
“TANEYLE ALIŞVERİŞ YAPIYORUZ”…
Her gün katlanarak artan et, meyve- sebze gibi temel tüketim maddelerinin fiyatlarına yetişemeyen vatandaşlar, mutfak masraflarının kâbusunu yaşıyor. Sürekli artan fiyatlara tepki gösteren vatandaşlar, “Bu pahalılık dur durak bilmiyor. Fiyatlar sürekli artıyor. Poşet dolusu alışverişi unuttuk. Zorunlu ihtiyaçlarımızı da ancak tane ile alabiliyoruz” diyerek, dert yandı.
“ESKİ SATIŞLARI ARAR OLDUK”…
Kasaplar, et fiyatlarındaki artış nedeniyle eski satışları arar oldu. Vatandaşların artık sofralarına koyabilecekleri en ucuz et ürünü olarak dana kıymayı tercih ettiğini söyleyen kasaplar, “Dana kıymayı da alabilenler en fazla bir kilogram satın alabiliyor” diyerek gelinen durumu anlattı. Kasaplar, vatandaşın et alışverişinde ciddi bir düşüş yaşandığını söyledi.
Ülkedeki pahalılık, herkesi, her kesimi perişan ediyor. Vatandaşlar, mutfak masraflarını dahi karşılayamamaktan şikayetçi. Her şeyin ateş pahası olduğu ülkemizde, esnaf da, vatandaş da “geçinememekten” dert yanıyor.
Özellikle mutfak masrafları, vatandaşın kabusu. Meyve- sebze, et ve temel gıda gibi ürünlerinin yüksek fiyatları, vatandaşları büyük oranda mağdur ediyor.
Narenciye ülkesi olmamıza rağmen kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden portakalın kilosu 20 TL, mandalinanın kilosu ise 17 TL’den satılıyor.
Poşetine sadece 2-3 adet portakal koyabilen vatandaş, meyvenin ağırlığından dolayı zaten bu sayının 1 kiloyu geçtiğinden dert yanıyor.
Cennet hurmasının fiyatı ise çok yüksek. Cennet hurmasının kilosu 46 TL’den alıcılarını bekliyor.
Sebzede de durum farklı değil. Yeşil biberin kilosu 89 TL, patlıcanın kilosu da 50 TL’den boy gösteriyor.
Bu fiyatlarla yemek yapmanın ve meyve sebze tüketiminin lüks olduğu ülkemizde, vatandaşlar “geçinemiyoruz” diye haykırıyor.
KIBRIS; marketteki fiyatları kontrol etti, hem vatandaşla hem de müşteriye hasret kalan kasaplarla görüştü.
Kasaplar, et fiyatlarındaki artış nedeniyle eski satışları aradıklarını söylerken, vatandaşların en ucuz et çeşidine yöneldiğini anlattı. Kasaplar, vatandaşların en uygun fiyatlı et ürünü olan dana kıymayı tercih ettiğini ifade ederken, bunu da yarım ya da bir kilo ile sınırladıklarını belirtti.
Vatandaşlar da, yüksek fiyatlardan şikayetçi olduklarını belirterek, “Bu devirde geçinemez hale geldik. Kiloyla alışverişi unuttuk, tane tane ürün alıyoruz. Meyve sebze hiç tüketemiyoruz” dedi.
“Kasaptan 100 TL’lik et alabildim” diyen bir vatandaş, bunu da 3-5 yemekte kullanmak zorunda kalacağını söyleyerek, ekonomik durumu ortaya koydu.
Sebze meyve reyonundaki vatandaşlar neler söyledi?
Ergin Volkan:
“Meyve sebze fiyatları hem çok pahalı, hem de çok değişken. En uygun ürünü alabilmek için market market dolaşıyoruz. Bir de uygun ürün bulacağız diye benzin için masraf yapıyoruz. Bu işin sonu ne olacak hiç bilmiyoruz.
Her şeyden kısarak, zorlayarak geçinmeye çalışıyoruz. 2 domates, 1 salatalık alıp çıkıyoruz marketlerden. Salata yapacaksak malzemenin yarısını doğrayıp, diğer yarısını başka gün için ayırır duruma geldik. Her ürünün dörtte birini kullanarak geçinmeye çalışıyoruz. Bu pahalılığın önüne mutlaka geçilmeli.”
Taner Özova:
“Her şey ateş pahası, gidişatımız çok kötü. Yapacağımız hiçbir şey yok, içler acısı her şey.
Bir ürün alırken, fiyatlara dikkat edip en uygununu almaya çalışıyoruz. Artık fuzuli ve temel gıda ayrımı yapar duruma geldik. İhtiyacımız olan temel ürünleri seçip onları da hesaplı alabiliyoruz.
Ben tek yaşıyorum diye az az ürün alıyorum. Ama eskiden domatesi bir poşet dolusu alırdım, şimdi aldığım 2-3 adet. Taneyle alışveriş yapıyoruz.”
Hüseyin Karagöz:
“Siyasetçilerin beceriksizliği yüzünden marketler, kendi kafalarına göre astronomik rakamlarla vatandaşa satış yapıyorlar. Marketlerde denetim sıfır. Devlet, esnafın da, vatandaşın da gırtlağına yapıştı. Ben esnafım, oradan biliyorum.
Tüm bu pahalılık, vatandaşın durumu, devletin beceriksizliği. 1 defa markete alışveriş için girdim, girdiğime pişman oldum. Bu kadar yüksek fiyat olur mu? Artık eşim yapıyor alışverişleri, görmeye bile tahammülüm yok.
Allah yardımcımız olsun. Şu an sadece temel ihtiyaçlarımızı alıyoruz. Onu da bu rakamlar karşısında zor karşılıyoruz.”
Enver Özdemir:
“Hükümet bu konuda biz vatandaşlara hiç yardımcı olmuyor. Asgari ücrete iki kuruş zam yaptı, 25 kuruş geri alıyor. Kaşıkla verip kepçeyle geri alıyorlar resmen.
Kaç dakikadır meyve sebze reyonunun önünde dolanıp duruyorum, hangisi uygunsa onu almaya çalışıyorum. Almak istediğimin de yarısının yarısına gücüm yetiyor.
Taneyle alışveriş yapıyoruz. Şaka gibi ama acı gerçek. Eskiden 3 kilo domates alırdım, şimdi 2-3 tane zor alıyorum. Et ve süt ürünlerine zaten yaklaşılmıyor. Geçinemiyoruz. Emekliyim, asgari ücretten daha düşük maaş alıyorum, nasıl geçineyim?”
Kasaptan alışverişi unutan vatandaşlar KIBRIS’a konuştu:
Cemal Gözdal:
“Ben öyle 250 TL’lik alamam 300 TL’lik alamam, 100 TL’lik alıyorum. Parama göre alıyorum. Et yiyemiyorum. Allah bilir bu 100 TL’lik eti üç beş yemekte kullanacağım. 15 günde bir veyahut ayda bir et alıyorum ve aldığımda da kıyma alıyorum ki birden fazla yemekte kullanabileyim. Emekli maaşına 300-400 TL artış verdiler ama fiyat artışlarının farkındasınız. Kaşıkla verdiler kepçeyle alıyorlar.”
Murat Tuncay:
“Dün akşam et aldım, bir kilo kuzu kıyma 350 TL. Artık et almakta zorlanıyoruz. Şükürler olsun haftada bir kez yiyoruz ama 350 TL çok büyük bir fiyat. Yalnız dün çok üzüldüğüm bir şey gördüm, bir kişi 250 gram kıyma et aldı. Yani 250 gram bir avuç bile değil. Kimse halinden memnun değil. İnanılmaz derece mutsuzluk var insanların yüzünde.”
Turuğsan Tünay:
“Etin kilosunun ne kadar olduğunu bilmiyorum, çok değişkenli fiyatlar olduğu için net bir şey diyemiyoruz. Gerektiğinde et almaya çalışıyoruz, haftada bir gün diyebiliriz. Bu işin sonu yok gibi. Kimse bu ekonomik problemlerde bu işlerin düzeleceğine inanmasın. Böyle giderse bundan sonra kimse kıyma bile alamayacak hale gelir. Eskiden bir mangal keyfimiz vardı, artık onu da yapamıyoruz.”
İrfan Katrancıoğlu:
“Bizim tarafta etin fiyatı 280 TL’den başlıyor Güney’de 11 Euro’dan başlıyor. Benim maddi durumum iyi olduğu için et alabiliyorum ama halkımızın yüzde 80’i değil et, temel gıda ürünlerini bile alacak durumda değiller. Asgari ücretle geçimin olduğu bir yerde maalesef hiçbir şey alamıyorlar. İnsanların alım gücü her geçen gün eriyor. Yöneticilerimizden tek ricamız bu sorunlara çözüm bulmaları.”
Necmi Katırcı:
“Et fiyatları çok berbat seviyelerde. 300 TL’den başlıyor daha da yukarıya çıkıyor. Eskiden haftada bir iki defa yiyebiliyorduk şimdilerde ise ayda bir ya da iki kez yiyebiliyoruz. Devletin bu tür fahiş fiyatlara ya el koyması lazım ya da üreticilere sübvanse sağlamaları lazım veya piyasada görülen enflasyonu göz önünde bulundurmaları lazım. Kamuda yapmış oldukları zamları emeklilere veyahut özel sektörde çalışan insanlara yapmış olsa bu kadar sıkıntı çıkmaz bence. 50 bin TL maaş alan birine yüzde 40 zam yaptığı zaman ne kadar oluyor bir de asgari ücret alan birine bu zammı yaptığında alınan maaşlar ne kadar oluyor buna bakılması lazım. Sonuçta herkes aynı yerden alışveriş yapıyor.”
Kasaplar da sıkıntılarını KIBRIS muhabirine anlattı:
İsmail Kamkam:
“Vatandaşlar fazla et alamıyorlar. Eskisi gibi demek istemiyorum çünkü alınan asgari ücrete bakacak olursak yarın da alamaz bir sonraki gün de alamaz. Ekseriyetle şu an dana alımları daha fazla. Çünkü dananın fiyatı diğerlerine göre daha uygun. Ayrıca dana eti yemeklere de daha çok kullanılıyor. Ortalama dana kıymanın kilosu 240 TL’den başlayıp 300 TL’ye kadar çıkıyor, bu fiyatlar bugün içindir yarın ne olacağını bilemeyiz. Şunu da dile getirmek isterim; para birimimiz TL olduğu için sabahtan kalktığımız zaman her şeyin fiyatı değişebiliyor.”
Ahmet Akbıçak:
“Şu anda tercih edilen dana kıyma. Şu anda ortalama kilosu 300-350 TL arası. Alımlarda düşüş var ama şükürler olsun. Müşterilerimiz eskisi gibi alış yapamasa da genelde yarım kilo ile bir kilo arasında almayı tercih ediyorlar.”
Ahmet Koca:
“Vatandaşlar çoğunlukla dana kıyma alıyorlar. Kilogramını biz 230 TL’ye satıyoruz. Geçmişe nazaran alım düştü ama biz piyasaya göre daha uyguna sattığımız için bizden alıyorlar. Ve çoğunlukla birer kilo alabiliyorlar.”
Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2023, 14:04