Sedef BOŞNAK - ÖZEL HABER
Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) yönetsel personelin yetkili sendikası Doğu Akdeniz Üniversitesi Personel Sendikası (DAÜ PER-SEN) Başkanı Erdal Altun, DAÜ’nün yaşadığı sıkıntılardan geçmişte olduğu gibi, tedbir alarak kurtulacağını söyledi.
Üniversitede sıkıntılar yaşandığını kaydeden Altun, bunun başlıca nedeninin ise ‘hiperenflasyon sonucu yükselen maaşlar’ olduğunu belirtti.
Altun, ekonomik krizden tüm dünyanın etkilendiği gibi DAÜ’nün de etkilendiğini, bütçede açık oluştuğunu ifade etti ve hükümette, devlet üniversitesine katkı yapması için çağrı yaptı.
Altun, “DAÜ ekonomik çıkmazda; ancak bu durum ilk kez yaşanmıyor.
Bu sıkıntılar bitecek. Alınan tedbirlerle zorlukları aşacağız. Bizim en büyük sıkıntımız şu: Hükümet DAÜ’ye destek versin, sorunlarla birebir ilgilensin” dedi.
Altun, mali konuların iyileşmesi için DAÜ’de sık sık toplantıların yapıldığını, gerekli tedbirlerin hayata geçirildiğini ifade ederek, zorlu sürecin açılacağını kaydetti.
Altun, şöyle konuştu:
“Gelmiş geçmiş hiçbir hükümet, DAÜ’ye gerekli desteği vermedi. Yükseköğrenime gereken ilgi bir an evvel verilmeli. Bu en büyük sıkıntımızdır. Devletten yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz. DAÜ, devlet üniversitesi ise hükümet gereğini yapmalıdır. Yasal düzenleme yapılması gerekiyorsa, bir an evvel yapılmalıdır.
Son 3 yıl içerisinde yaşanan hiper enflasyon sebebiyle maaşlar yükselmiştir. DAÜ’de gelir gider dengesi bozuldu. Bu durum tüm dünyada geçerlidir. DAÜ’deki gelir belli. DAÜ öğrenciye zammı senede 1 kez yapıyor ancak enflasyon katlanarak artıyor. Böylece gelir az, gider çok oluyor. Yaşanan savaş ve ekonomik kriz dünyadaki insanları etkilediği gibi DAÜ’yü de etkiledi.
“Bütçe açığı var”
Üniversitede bütçe açığı var. Biz, yönetsel personelin yetkili sendikayız. İşçi ve memur arkadaşların maaşlarına dokunulmaması gerekiyor. Onlardan özveri beklemek doğru bir yaklaşım değildir. Hükümet KIB-TEK’e yaptığı gibi DAÜ’ye de destek versin.
DAÜ’nün borcu yoktur. Dış borçlanmayla zorlukların üstesinden gelebilir. Hükümete açık çağrı yapıyoruz, sorunlarla bire bir ilgilensin, üniversiteyi kurtarsın.
DAÜ’de çalışan işçi ve memur yüksek maaş alıyor diye yaratılan algı yanlıştır. Hükümetin, işçi ve memurdan özveri beklemesi yanlıştır. Bu çalışanlar, devlette olduğu gibi, yasal tüzüklere göre artış alıyor. Çalışana hayat pahalılığı 18 ay boyunca, 3 kez verilmediğinde, maaşlar asgari ücret seviyesine düşecek.
DAÜ’de yeni öğrenci alımı için çalışmalar başlatıldı. Bu sürede tüm paydaşlar birbirine kenetlenmelidir. Aksi bir durum düşünülemez.
Öte yandan üniversitede, yeniden rektörlük seçimi düşünülmesi yanlıştır. Sendika olarak bu görüşü doğru bulmuyoruz. Önümüzde 2-3 aylık sürecimiz var. Yeni öğrenci alımı sürecinde seçimin gündeme gelmesi yanlıştır. Bu durum üniversiteyi kaosa sürükler. Doğru bir adım değildir. Bunun yerine el birliğiyle tüm paydaşların DAÜ’ye sarılmasını, hep birlikte çakışmamız gerektiği inancındayım.”