banner6

DAÜ’de zor günler…

banner37

DAÜ Mütevelli heyeti Başkanı Özcenk, üniversitedeki personel maaşlarının, KKTC standartlarının ‘çok üzerinde’ olduğunu kaydetti

DAÜ’de zor günler…
banner150

banner150

banner99

Özel haber 

Maaşlar yüksek… Toplamda bin 655 kişiye çek çıkan DAÜ’nün şu andaki personel gideri aylık 88 milyon 345 bin TL. Özel üniversitelerde bir profesör ortalama 25-30 bin, vakıf üniversitesi olan Lefke Avrupa Üniversitesi’nde (LAÜ) ise 43 bin TL alıyor. DAÜ’de ise profesörlerin ortalama maaşı brüt 143 bin net 80 bin TL.  Yeni profesör olmuş bir akademik personel ise brüt 122 bin, net 68 bin TL maaş alıyor. Yani bakan maaşlarının da üzerinde.

Reçete uygulamaya konuluyor… DAÜ Mütevelli heyeti Başkanı Erdal Özcenk, sıkıntıların farkında olduklarını ve yakında uygulamaya koyacakları önlemlerle sorunları aşmayı planladıklarını söyledi. Özcenk, mevcut maaşların eksiltilmesi yerine oluşacak hayat pahalılığının bir bölümünü ödeme, sıkıntılar giderilinceye dek, örneğin 3 yıl 13’üncü maaş ödememe, 3’üncü ülkelerden gelen öğrenci sayısını artırma gibi uygulamalara gideceklerini ifade etti.

   KKTC yükseköğrenim sektörünün öncü kuruluşu, lokomotifi Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), personel maaşlarının KKTC standartlarının çok üzerinde olması ve üçüncü uyruklu öğrenci sayısının 8 bin 300’den 3 bin 900’e düşmesi sonucu ekonomik zorluklar yaşıyor.

   Toplamda bin 655 kişiye çek çıkan DAÜ’nün şu andaki personel gideri aylık 88 milyon 345 bin TL.

   Özel üniversitelerde bir profesör ortalama 25-30 bin, vakıf üniversitesi olan Lefke Avrupa Üniversitesi’nde (LAÜ) ise 43 bin TL alıyor. DAÜ’de ise profesörlerin ortalama maaşı brüt 143 bin net 80 bin TL.  Yeni profesör olmuş bir akademik personel ise brüt 122 bin, net 68 bin TL maaş alıyor. Yani bakan maaşlarının da üzerinde.

Yılın sonuna kadar öngörülen açık 600 milyon TL

   DAÜ Mütevelli heyeti Başkanı Erdal Özcenk, KIBRIS muhabirinin bir sorusu üzerine, ‘sıkıntıların farkında olduklarını ve yakında uygulamaya koyacakları önlemlerle sorunları aşmayı planladıklarını’ söyledi.

   Özcenk, mevcut maaşların eksiltilmesi yerine oluşacak hayat pahalılığının bir bölümünü ödeme, sıkıntılar giderilinceye dek, örneğin 3 yıl 13’üncü maaş ödememe, 3’üncü ülkelerden gelen öğrenci sayısını artırma gibi uygulamalara gideceklerini ifade etti.

   Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası ile (DAÜ-SEN) konuştuklarını ve hemen hemen uzlaştıklarını belirten Özcenk, “Geriye bir tek konu kaldı; sendika tanıtım konusunda yetersiz kaldığı gerekçesi ile rektörün değişmesini, seçime gidilmesini istiyor.  Görüşmelerimiz sürecek” dedi.

   Özcenk, gelirlerin yüzde 70’inin personel giderlerine harcanması hedefini koyduklarını ve bu hedefe ulaşıncaya kadar ‘önlemlere devam edeceklerini’ kaydetti.

Personelin yüzde 30’u ‘yönetici’ konumunda

   Elde edilen bilgilere göre, şu anda DAÜ’de 551 akademik personel bulunuyor. Bunların yüzde 30’a yakını yönetici pozisyonunda oldukları için ders saatleri oldukça az. O nedenle yerlerine 330’u normal 110’u uçan hoca olmak üzere toplamda 440 part-time akademik personel çalıştırılıyor ve bu da üniversiteye ayda 5 milyon 760 bin TL gibi bir ekstra yük getiriyor.

   Emekli personelin de DAÜ üzerindeki yükü oldukça ağır. Yasalardan yararlanarak 110 bin TL net maaş alan emekli personel var.

   İşte DAÜ’nün mali yapısında sıkıntıya neden olan personel yapısı ve maaşlar:

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner88

banner104