Özel Haber - Sedef BOŞNAK
AÇIK, 4 YILDA 6 KAT ARTTI… DAÜ-SEN Başkanı Ercan Hoşkara, DAÜ’nün son 3 yıldır iyi yönetilmediğini ileri sürdü ve DAÜ’deki bütçe açığının, son 4 yılda 6 kat arttığını anlattı. Hoşkara, “2019’da başlayan bütçe açığı, gerekli adımlar atılmadığından giderek büyüdü. Açık, 5 milyon dolardan 30 milyon dolara ulaştı” dedi.
Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) Başkanı Ercan Hoşkara, ekonomik çıkmazda olan DAÜ’deki sıkıntıları değerlendirdi ve “DAÜ’yü tedbirsizlik zora düşürdü” dedi.
Hoşkara, DAÜ’nün son 3 yıldır iyi yönetilmediğini ileri sürdü ve DAÜ’deki bütçe açığının, son 4 yılda 6 kat arttığını anlattı.
Hoşkara, “2019’da başlayan bütçe açığı, gerekli adımlar atılmadığından giderek büyüdü. Açık, 5 milyon dolardan 30 milyon dolara ulaştı. 6 kat arttı” şeklinde konuştu.
Hoşkara, 2019’da mali ve idari sorunlara çözüm vaadiyle göreve gelen rektörün görevini layıkıyla yerine getiremediğini ileri sürdü ve makam kavgasını bırakmayan rektörlüğe karşı inançlarının sarsıldığını anlattı.
Hoşkara, üniversite kasasındaki kaynağın da sıfırlandığı ı sözlerine ekleyerek, devletin, devlet üniversitesi DAÜ’nün sorunlarına seyirci kalmaması gerektiğini anlattı.
DAÜ’deki sorunun çözümü için tüm tarafların çaba sarf etmesi gerektiğini kaydeden Hoşkara, hükümetin, KKTC’de yüksek öğrenimde rekabet koşullarını iyileştirmesi gerektiğini belirtti ve ekonomik çıkmazda bulunan DAÜ’nün, sendikanın tüm uyarılarına rağmen, tedbirsizlik sonucu bugünkü duruma düştüğünü ifade etti.
“Mali disiplin şart”
DAÜ’de çözüm için, ciddi mali disipline girilmesi gerektiğini ifade eden Ercan Hoşkara, konuşmasına şöyle devam etti:
“DAÜ’de uygulanması gereken verimlilik ve tasarruf tedbirleri alınmadı. DAÜ’de yabancı öğrencisi sayısı 8 binden 4 bine düştü. 2019’da mali ve idari sorunları çözüm vaadiyle göreve gelen rektör, adım atmadı, öğrenci düşüşü devam etti. Verimlilik ve tasarruf tedbirleri alınmadı, açık büyüdü. Göreve geldiğinde, kasada 15 milyon dolar kaynak vardı. O da sıfırlandı. Dahası, mart ayından beridir çalışanların, İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta yatırımları yapılmadı.
Devlet üniversitesi DAÜ’de, senatodan Bakanlar Kurulu’na kadar bütçe sorunu bilinmesine rağmen, maalesef tedbir alınmadı. Çok kez uyarıda bulunduk ancak tedbir alınmadı, ileriye ötelendi. Bulunduğumuz noktada, tasarruf ve verimliliği arttırmak için atacağımız adımlardan sonuç alabilmemiz için en az 4 yıllık bir süre gerekiyor. Akşamdan sabaha sonuç almak mümkün değil, zaman kazanabilmek için borçlanma şarttır.
Rektörlüğün iç borçlanma önerisi var; ancak borçlanmayı ne zaman ve nasıl ödeyeceğiyle ilgili bir takvim ortaya koymuş değil. Bu sürede maaşlardan da yaklaşık yüzde 40’lık bir kesinti planlanıyor. Süre sonunda, denk bütçeye ulaşılacağı söyleniyor ancak bu planla hedefe ulaşılması mümkün değil.
Çözüm için yalnızca iç değil; dış borçlanma da şarttır. 18 ay değil; 4 yıllık borçlanma programı gereklidir. Rektörlüğün ortaya koyduğu planla hedefe ulaşmak mümkün değildir.”
Hoşkara, sendika olarak Rektörlüğe karşı inançlarının sarsıldığını belirtti ve “Yönetimde başarısızlık varsa, kabul edip, gereğinin yapılması gerekir” şeklinde konuştu.
DAÜ’nün düzlüğe çıkması için tüm tarafların üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydeden Hoşkara, hükümetin DAÜ’nün eşit koşullarda rekabet edebilme imkanlarını sağlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.