ÖZEL HABER - Cemre CEMALİ
Kirli işlerin tek bölgede toplanması amacıyla yeni kurulan ve yönetimi de henüz olmayan Çatalköy Sanayi Bölgesi pek bilinmiyor. Tabelası dahi olmayan sanayinin tam karşısında yer alan çöp toplama alanından yayılan kötü kokular ve sinekler büyük dert. Bölgedeki bir sanayicinin, bu konudaki güzel bir benzetmesi dikkat çekti: Deniz manzaralı sanayi bölgesi çöplüğü
KÖTÜ KOKU BEZDİRDİ… Eroğlu Construction Direktörü Nurettin Eroğlu, “Ön tarafımız çöp toplama yeri. ‘Ülkenin en güzel deniz manzaralı çöplüğü’ Çatalköy’dedir. Zamanında bu yeri belirlerken yanlış kriterler seçilmiş. En azından düzeltilmesi ve düzenli çalışmasını bekliyoruz” dedi. Mobilya İmalatçısı Hasan Gökdemir de çöp alanından dolayı bölgede aşırı derecede kötü koku ve sinek olduğunu ifade ederek, hem müşterilerin hem de sanayicilerin özellikle yaz aylarında bu durumdan rahatsız olduklarını vurguladı.
ULAŞIM VE MARKET YOK… Çatalköy Sanayi esnafı, sanayi içinde ya da yakınlarında yemek yiyebilecekleri, alışveriş yapabilecekleri bir yer olmamasından şikayetçi. Sanayi bölgesi için planlama yapılırken bunun da düşünülmesi gerektiğini belirten esnaf, sanayi içerisinde çalışan personelin yemek yiyebileceği bir yerin olmamasının büyük sıkıntı olduğunu söyledi. Esnaf, “Bu konuda yetkili olan belediye ise belediye, değilse hükümet bize yardımcı olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Çatalköy Bölgesi’nde yeni sanayi bölgesinin karşısındaki çöplük alandan yayılan kötü koku, sanayiciyi canından bezdirdi.
Sanayici gibi oraya gelen müşteriler ve bölgede ikamet eden vatandaşlar da, özellikle yaz aylarında yoğun bir çöp kokusu ve sinekle karşı karşıya kalmaktan şikâyetçi.
KIBRIS’a konuşan Çatalköy Sanayi esnafı, yeni açıldığı için Çatalköy Sanayi’nin bilinmediğini, insanların yoğunlukla Girne bölgesini tercih ettiğini belirterek, “Özellikle bu bölgenin sanayisini insanlara tanıtmak gerekiyor” vurgusu yaptı.
Sanayinin girişindeki çöplük alandan dolayı kötü koku ve sineklere maruz kaldıkları söyleyen sanayiciler, ülkenin en güzel deniz manzaralı çöplüğünün Çatalköy’de olduğunu ifade ederek, bu duruma tepki gösterdi.
Kanber Çelik Oto İşletmecisi Kanber Çelik:
“Biz 2017 yılından bu yana burada yedek parça işi yapıyoruz. Daha önce araç tamiri de yapıyorduk. Şimdi personelimiz işten ayrıldığı için tamir işi yapmıyoruz. Burada çevre temizliğine kimse dikkat etmiyor. Organize sanayi bölgesinde bina yapan kişilerin, binasını tamamladıktan sonra yerini satma, ya da kiraya verme hakkı vardır ama aynı kategoride işin yapılması zorunludur. Buna rağmen oto elektrikçi dükkânı yerini bir reklamcıya kiraladı, o işyeri ambar oldu. Makinist kategorisinde bir yer vardı, o da yerini sattı, yedek parçaya çevrildi.
“İş yerlerinin kategorisi değiştiriliyor”
Birbirine yakın sektörler olmasında sorun yok ama birbiriyle alakasız olan sektörler de olmaması gerekiyor. Belediye buraya ruhsat vermemek için direndi ama Sanayi Dairesi’nde kategorisini değiştirdiler. Satın alsınlar ya da kiralasınlar ama aynı işi yapmalıdır. Buranın amacı zaten Çatalköy’deki kirli işlerin tek bir bölgede toplanabilmesiydi. Buraya ne kadar çok esnaf yerleşirse, işler o kadar çoğalır. Hem vatandaş hem de esnaf bundan faydalanır. İş yerlerinin kategorisinden çıkması çok üzücü bir şey. Burası en çok Çatalköylüler için kuruldu ama çoğu, yerini sattı. Fırıncısı, demircisi, alüminyumcusu sattı. Burada bir disiplin uygulanmıyor, böyle olmamalıydı, bütün esnaf buraya gelmeliydi. Şimdiye kadar burası cıvıl cıvıl olurdu”.
“Yarım kalmış yerler var”
Bütçe az ama bir yıl içerisinde sistemin kabul ettiği bir proje yapılması koşulu var, buna bağlı olarak projesini pencereleri belli olacak şekilde işlerini getirebilirler; ancak çoğu böyle değil. ‘Buradaki arsa elimden alınmasın’ düşüncesiyle temeli atılmış ama yarım kalmış yerler var. Başka birine dört arsa verilmişti, üçer metre ara ile yapılması gerekirken hepsini bitişik yaptı, kurala uygun yapmadığı için ruhsatı verilmedi.
64 parsel var burada, yaklaşık 20 işletme aktif. Yeşil alanı mermerciye verdiler, o da o tarafı düzeltti, mermerlerini o bölgeye yığıyor. Tabi kalıcı olarak vermemiştir ama bu şekilde kullanılması için izni kim verdi, kim göz yumdu? Bilmiyorum. Yeşil alanın park, bahçe olarak yeşillendirilmesi, banklar koyulması gerekirdi, amacı dışında kullanılıyor ama bu kimsenin umurunda değil”.
Eroğlu Construction Direktörü Nurettin Eroğlu:
“Mobilya, ahşap ve alüminyum imalatı yapıyoruz. Sanayi bölgelerinin yönetimi ile ilgili yeni bir yasa çıkarılması için Sanayi Odası’nda bir toplantı yapılmıştı, ben de katılmıştım. Orada bir takım kararlar alındı ama henüz faaliyete geçmedi. Diğer sanayi bölgelerinde bazı yöneticiler var galiba ama bizim sanayi bölgesi yeni olduğu için buranın yönetimi yok. Yönetimi olmadığından dolayı bazı eksiklikler var. Örneğin sanayi bölgesinin tanıtıcı bir tabelası yok. Buraya gelmek isteyenler arayıp ‘neresidir diye’ soruyorlar. Ben iş yerimi tarif ederken Trabzonspor bayrağına gelin diye tarif ediyorum. Sanayi sitesini tanımlayan bir tabelaya ihtiyacımız var.
“Usta bulamıyoruz”
En çok da bölge olarak çıraklık okuluna ihtiyacımız var. Bu bölgenin çocukları Güzelyurt’tan Lefkoşa’ya kadar meslek okullarına gidiyorlar. Bir birlik kurulursa burada, biz de çıraklık okulunun kurulması için ön ayak oluruz. Bu bakanlık tarafından yapılacak bir şey ama biz sanayiciler olarak da katkı koymaya hazırız. Sanayici olarak en büyük sıkıntımız usta bulamıyoruz, ara eleman yetiştirmek gerekiyor. Başka türlü gelecek yok.
“Yanlış kriterler seçmişler”
Ön tarafımız çöp toplama yeri. ‘Ülkenin en güzel deniz manzaralı çöplüğü’ Çatalköy’dedir. Zamanında bu yeri belirlerken yanlış kriterler seçmişler, en azından düzeltilmesi ve düzenli çalışmasını bekliyoruz.
Belediye seçimleri de yeni yapıldı. Başkanın ya da bakanlığın bu bölge için bir takım planları vardır. Bir şeyler mutlaka yapılacaktır. Burada tamamlanmayan parseller var. Buraların daha çok canlanabilmesi adına bir an önce tamamlanması daha iyi olacaktır. Beklentimiz bir an önce yönetimin kurulması çünkü şu an komşuluk ilişkisi dışında kimsenin kimseyle bağlantısı yok”.
Fezen Dekorasyon Mobilya İmalatçısı Hasan Gökdemir:
“Aşağıda çöp alanı var. Bundan dolayı aşırı derecede kötü koku ve sinek oluyor. Özellikle yaz aylarında bu durum bizi çok rahatsız ediyor. Müşteriler geldiğinde de en çok rahatsız oldukları nokta bu bölgedeki kötü koku ve sinekler. Bu konuda yetkili olan belediye ise belediye, değilse hükümet bize yardımcı olması gerekiyor. Burası yeni kurulmuş bir sanayi ve devletimizin, belediyemizin desteğiyle çok iyi yerlere gelmesini talep ediyoruz.
“Ulaşım ve market yok”
Ulaşım sıkıntısı da çekiyoruz, özel araçlarımız olmadığında personelin işe geliş gidişlerinde sıkıntı oluyor. Aracı olmayan ya da toplu taşıma kullanarak sanayiye gelmek isteyen müşterilerimiz de bu sıkıntıyı yaşıyor. Sanayi içinde ya da yakınlarında yemek yiyebileceğimiz, alışveriş yapabileceğimiz bir yer yok. Burada planlama yapılırken bunun da düşünülmesi gerekiyordu. Sanayi içerisinde çalışan personelin de en büyük sıkıntısı yemek yiyebilecekleri bir yerin olmaması.”
Can Isı Ticaret İşletmecisi İzzet Yaşar:
“Demir ferforje, su tesisatı, güneş enerjisi, su deposu işleri, çatı ve prefabrik ev işleri yapıyoruz. İki yıldır buradayız. Burada insan eksikliği var. Dükkân çok ama yeterince kiracı yok. Herkes mal sahibi, onlar da sanayici değil. Sanayi gelişmediği için buraya müşteri gelmiyor. Binde bir yoldan geçen olursa ‘Gelip bakayım’ diyerek geçiyor. Burada olduğumuz iki sene içerisinde bize sadece 2-3 müşteri geldi. Ben özel inşaatlara, şirketlere, şahıslara iş yapıyorum. Daha önce 25 yıl bir yerde çalıştım, ondan dolayı bir müşteri potansiyelim var. Yoksa buraya gelen çevresi olmayan insanın özellikle de kiradaysa geçinmesi çok zor.
“Buranın sanayi olduğunu bilmiyorlar”
İnsanlar yoğunlukla Girne bölgesini tercih ediyor. Buralarda yerleşim yeni yeni açılmaya başladı. Yeni açıldığı için buranın sanayi olduğunu bilen pek kimse de yok. Sanayi denilince Karaoğlanoğlu Sanayi akıllara geliyor, buranın tanınmamış olmasından dolayı insanlar pek buraya gelmiyor. Özellikle bu bölgenin sanayisini insanlara tanıtmak gerekiyor.
Aydınlatma sıkıntısı var ama özellikle su sıkıntısı yaşıyoruz. Özellikle yaz aylarında suyumuz sürekli kesiliyor haftada 1-2 gün su geliyor, sonra 5-6 gün suyun gelmediği zamanlar oluyor. Benim iş yerimin yukarısında dört personelim kalıyor. Bu nedenle sürekli tankerle su getirtmem gerekiyor. Bu sıkıntının sebebi için belediye yetersizlikten dolayı olduğunu söylüyor. Sanayide kalan pek insan olmadığı için su sıkıntısını fark etmiyor olabilirler. Benim elamanlarım da burada kaldığı için bu eksikliği fark ediyoruz.
Aşağıda çöp var, o bazen kokuyor. Bizim gibi otellerin ve yukarıda evleri olanların da kâbusu oluyor bu çöplük alan. Sanayi bölgelerindeki dükkânların öncelikle sanayiciye verilmesi gerekiyor.”
Fotoğraflar: Özmen YILANCILAR