FIRTINALI GÜNLERDE DENİZE GİRMEYİNİZ… Başkan Kemal Atakan, ülke insanının, cumartesi günü, Kaplıca-Yedikonuk arasındaki Tulumba mevkiinde yaşanan korkunç olaydan ders çıkarması gerektiğini söyledi ve vatandaşları, fırtınalı günlerde denize girmemesi ve denizde riskli hareketlerden kaçınmaları konusunda uyardı
KAYALIKLARDA AVLANIRKEN DİKKAT!... Atakan: “Kayalık alanlarda da doğru ve güvenli aletlerle ava gideriz. Kayanın dibinden değil, gerisinden avlanırız ve mutlaka arkadaşlı gideriz. Tedbirsiz olunur, kayalık alanda ava gidilirse, dalganın vurarak kayalıkta balık avlayan kişiyi denize sürüklemesi anlıktır. Kayalar kaygan olduğundan siz de kayıp düşebilirsiniz. Bu nedenle ayakkabınız bu alanlara göre olmalıdır. Bu şekilde boğulma yanında, dalganın, düşen kişiyi kayalıklara çarpma tehlikesi de vardır”
Sedef BOŞNAK
Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, son 3 ayda 11 kişinin denizde boğularak can verdiği ülkemizde, boğulma olaylarının bilinçsizlikten ve tedbirsizlikten kaynaklandığını vurguladı ve “Deniz şakaya gelmez” dedi.
Başkan Kemal Atakan, ülke insanının, cumartesi günü, Kaplıca-Yedikonuk arasındaki Tulumba mevkiinde yaşanan korkunç olaydan ders çıkartması gerektiğini söyledi ve vatandaşları, fırtınalı günlerde denize girmemeleri ve denizde riskli hareketlerden kaçınmaları konusunda uyardı.
Kemal Atakan, dalgalı denizin can aldığına dikkat çektikten sonra, özellikle sarp alanlarda balık avlayan amatör balıkçıların beraberinde götürdüğü çocukların can güvenliğine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
Bu gibi alanlarda hem balık avının, hem de denize girmenin tehlikeli olduğunun altını çizen Atakan, “Kayalıklar tehlikeli ve kaygandır. Bu alanlarda denize girilmemeli, balık avlanacaksa, avlanan kişi beraberinde yaşı küçük kişileri götürmemelidir. Götürecekse de olası bir kazaya karşı gereğinden fazla dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” şeklinde konuştu.
Atakan, ayrıca, ülke genelindeki tüm balıkçılar adına, sarp kayalıkların olduğu alanda, denizde canından olan Katırcı ailesinin 4 ferdinin yaslı ailesine ve aileden geride kalan 12 yaşındaki Barış’a başsağlığı ve sabır diledi.
Sahillerin birçoğu can
kurtarandan yoksun
Başkan Atakan, ülkemizdeki sahillerin birçoğunun cankurtaranlardan yoksun olup, güvensizliğine dikkat çekti.
Atakan, iyi yüzücülerin dahi denizde boğulabildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
“Deniz maceraya gelmez. Denize giren kişi önce kendi güvenliğini sağlamalı. Kayalık alanlarda balık avlanacak ya da denize girilecekse çok çok dikkatli olunmalıdır. Bu bölgelerde tedbirsizce denize girmek ölüme davetiye çıkartmaktır.
Kayalıklardaki balıkçılık, sporların en tehlikelisidir! Bu alanlar kaygandır. Biz bu konuda amatör balıkçılarımızı bilgilendiriyoruz, ancak bu konuda herhangi bir yaptırımımız ne yazık ki yok.
Taşıtla ava çıkarken, tedbiri elden bırakmayız. Bu konuda kesin kurallar vardır ve uyulmalıdır. Biz profesyonel balıkçılar kendi ve beraberinizdekilerin güvenliği için teknemizin de güvenli olmasına özen gösteririz.
Örneğin fırtınalı günlerde balık avına çıkacaksak, batma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağımızı biliriz. Ve mutlaka taşıtlarımızda kişi sayısına göre can yeleklerimiz mevcuttur. Yedek yakıtımız dahi vardır. Olası kazalardan kaçınmak için fırtınalı günlerde ava çıkmayız. Bu günlerde deniz aşırı dalgalı olur. Kayalık alanlarda ava giderken de doğru ve güvenli aletlerle ava gideriz. Kayanın dibinden değil, gerisinden avlanırız ve mutlaka arkadaşlı gideriz.
Tedbirsiz olunur, kayalık alanda ava gidilirse, dalganın vurarak kayalıkta balık avlayan kişiyi denize sürüklemesi anlıktır.
Kayalar kaygan olduğundan siz de kayıp düşebilirsiniz. Bu nedenle ayakkabınız bu alanlara göre olmalıdır. Bu şekilde boğulma yanında, dalganın, düşen kişiyi kayalıklara çarptırma tehlikesi de vardır.”
“Tenha yerde denize girmeyin”
Birlik başkanı Kemal Atakan, denizde dikkatsizlik sonucu birçok kazanın yaşandığından da söz etti ve bu gibi kazaları önceden öngörerek, tenha yerlerde tek başına denize girilmemesi gerektiğini anlattı.
Denizde meydana gelen olası bir kaza karşısında panik yapılmaması gerektiğini de ifade eden Kemal Atakan, “Denizde boğulmaların büyük bölümü panikten kaynaklanır. Soğukkanlı olunmalı. Panik sonucu kontrol kaybedilir. Kişi hareketsizlik içinde suya batmaya başlar. Suyla baş edememe, kişinin su yutmasına neden olur. Kişiler bu dönemde kurtarılamazlarsa, dibe doğru batarken oksijensiz kalır, ardından kalbi durur ve ölüm meydana gelir” dedi.
Denizdeki akıntıların türlü türlü olup, bazı akıntının gözle görülmediğini anlatan Kemal Atakan, fırtınasız günlerde de denizde akıntı olduğunu söyledi.
Atakan, akıntının gözle görülmediği zamanlarda, bilinçsiz kişinin akıntıyla baş edemeyeceğinden söz etti ve “Akıntı alır götürür. Bu hallerde akıntının üzerine değil uyarına gidilmeli” şeklinde konuştu.