ÖZEL HABER - Emine Gül ÖZER
DEPREM ÇANTASI HAYATINIZI KURTARABİLİR… Uzmanlara göre, depreme hazırlıksız yakalanmamak için alınması gereken önlemlerin başında gelen deprem çantasını evimizin bir kenarında tutmamız gerekiyor. Deprem çantası, deprem sonrasındaki 72 saatlik süreci kurtaran bir etkiye sahip. Deprem çantasının içine, aile bireyleri hesaplanarak olası bir afet durumunda hayat kurtarabilecek ekipmanlar ve gıda ürünleri konulmalı. Herhangi bir afet durumunda deprem çantasını hemen yanınıza alabilmeniz için yakın ve ulaşılabilir bir konumda bulundurmanız gerekiyor.
ELİNİZİN ALTINDA OLMALI…Afet çantası, acil tahliye gerektiren bir durumda, kısa sürede ikamet yerini tahliye edebilmek için hazırlanmış, içinde sahibinin belli bir süre gerekli ihtiyaçlarını karşılayabilecek malzeme olan çanta diye tanımlanabilir. Öncelikle herhangi bir afet ile karşı karşıya gelindiğinde, çanta elinizin altında hemen ulaşacağınız bir konumda bulunmalı. Evdeki birey sayısı göz önüne alınarak hazırlanılmalı. Depremde ilk 72 saat büyük önem arz ederken, bu süreçte sizi idare edecek gerekli ihtiyaçları içermeli. Gıda, belge, giyecek, hijyen malzemeleri ve ilk yardım malzemelerinden oluşmalı.
Türkiye’de merkez üssü Kahramanmaraş olan, ilki 7,7 ve ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem felaketinde binlerce can gitti, binlerce kişi yaralandı, binlerce kişi evsiz barksız kaldı, yüreğimiz paramparça oldu.
Gazimağusa Türk Maarif Koleji kız ve erkek voleybol takımlarından oluşan 39 kişilik kafilenin kaldığı yedi katlı otelin de depremde çökmesiyle, öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve velilerin hayatını kaybetmesi, acımızı daha da artırdı; halkı yasa boğdu.
KKTC, dünyadaki depremlerin yaklaşık yüzde 15’inin meydana geldiği Alp–Himalaya deprem kuşağında yer alıyor. Kıbrıs’ın da birincil derecede deprem riski taşıdığını asla göz ardı etmemek gerekiyor.
Adada kayıtların başladığı 1894 yılından sonra ülkede 16 şiddetli deprem yaşandığı biliniyor.
Kıbrıs’taki depremlerin oluşturduğu tehlikenin en büyük örneği ise 1953 yılında yaşanan ‘çifte Baf’ depremi. Depremde Baf’ın 9 köyü haritadan silindi ve kasabada da büyük hasara neden olan o büyük depremde64 kişi yaşamını yitirdi.
Uzmanlar, ülkemizin de birinci derecede deprem riski taşıdığı gerçeğinden hareketle halkın bu konuda bilinçlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasının önemine dikkat çekiyor. Bu önlemler arasında ‘deprem çantası’ hazırlanması da geliyor.
Deprem çantasının, deprem sonrasındaki 72 saatlik süreci kurtaran bir etkiye sahip olduğu belirtiliyor.
Enkaz altında sağ kalabilen bireyin hayatta kalmasını sağlayabilecek malzemelerden oluşan deprem çantası, evi yıkılan, hasar gören bireyin, ya da dışarıda kendini idare etmesi gereken malzemelerden oluşuyor.
Deprem çantasını hazır alabileceğiniz gibi kendiniz de hazırlayabilirsiniz.
Deprem çantası nasıl hazırlanır?
Afet çantası, acil tahliye gerektiren bir durumda, kısa sürede ikamet yerini tahliye edebilmek için hazırlanmış, içinde sahibinin belli bir süre gerekli ihtiyaçlarını karşılayabilecek malzeme olan çanta diye tanımlanabilir.
Öncelikle herhangi bir afet ile karşı karşıya gelindiğinde, çanta elinizin altında hemen ulaşacağınız bir konumda bulunmalı. Evdeki birey sayısı göz önüne alınarak hazırlanılmalı. Depremde ilk 72 saat büyük önem arz ederken, bu süreçte sizi idare edecek gerekli ihtiyaçları içermeli.
Gıda, belge, giyecek, hijyen malzemeleri ve ilk yardım malzemelerinden oluşan detaylar şöyle:
Giyecekler
Bulunduğunuz yer ve iklim koşullarına göre deprem çantanızda bulundurmanız gereken şeyler iç çamaşırı, çorap, yağmurluk, hırka.
Su
Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı ve bu sürecin uzayabileceği göz önüne alınarak fazladan su konulmalı.
Gıda
Hazırladığınız çantanın içerisine yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.) temel gıda ihtiyaçları konulmalı.
Hijyen malzemeleri
Deprem anında yaşanan bir yıkım anında dışarıda konaklama durumunda kalacağınızdan hijyen malzemelerine ihtiyaç duymanız muhtemel. Bu yüzden çantada bulundurmanız gereken en önemli hijyen malzemeleri sabun, diş fırçası ve macunu, ıslak mendil, tuvalet kâğıdı ve hijyenik ped.
İlk yardım çantası
Çok önemli bir diğer unsur ise ilk yardım çantası araç ve gereçleri. Herhangi bir enkaz altında kalma durumunda, çakı, küçük makas, el feneri ve yedek pillerini çantanızda bulundurmalısınız.
Özellikle çantanıza koyacağınız düdük, yerinizin belirlenmesi açısından büyük önem taşır. Bunun yanında kâğıt, kalem, uyku tulumu ve battaniye sizi soğuktan koruyacaktır.
Önemli belge fotokopileri
Çantanızda bulundurmanız gereken şeylerden bazıları da bu belgelerdir.
Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.), tapu, sigorta, ruhsat belgeleri, zorunlu deprem poliçesi, pasaport ve banka cüzdanı. Eğer evcil hayvanınız varsa evcil hayvan sağlık karnesi de bunlara eklenmeli.