Ahmet KARAGÖZLÜ
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan Tufan Erhürman, geçtiğimiz ay Derinya ve Aplıç kapılarının açılması için ihale sürecinin hızlandırılması kararı aldı. Bu kapsamda iki kapı için ihaleye çıkıldı ancak ihale keşif bedelini düşük bulan müteahhitler, iki ihaleye de başvuru yapmadı.
Müteahhitler, dövize endeksili olan malzeme fiyatları nedeniyle maliyetlerinin arttığını, ihale bedelinin güncellenmemesi nedeniyle de zararına iş yapmak yerine, hiç başvuruda bulunmamayı tercih ettiklerini belirtti.
Başvuru süresi sona eren Derinya ve Aplıç kapılarının ihalesine, kimsenin başvurmaması söz konusu kapıların açılmasında yeni bir gecikme yaratıp, yaratmayacağı tartışmasını da beraberinde getirdi.
Aplıç ve Derinya kapılarına elektronik alt yapı, kabin ve malzeme alımı için çıkılan ihalelere hiçbir müteahhidin başvurmaması bölge halklarının kapıların açılacağına olan inancını kaybetmesine yol açtı.
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, taleplerini Başbakanlık Müsteşarı’na ilettiklerini, dün akşam saatlerinde de Planlama ve İnşaat Dairesi’nin keşif bedellerini yeniden güncellediğini öğrendiklerini söyledi. Gürcafer, “Eğer 24 saat içerisinde fiyatlar güncellenirse elden teklifle 48 saatte ihaleye teklifte bulunulmasını sağlayabiliriz” dedi.
Gürcafer: İhalelerin keşif bedeli güncellenmiyor
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, Derinya ve Aplıç ihalelerinin devletin koyduğu keşif bedellerine göre yapıldığını belirterek dövizdeki yükselişten dolayı keşif bedellerinin güncelliğini yitirdiğini, bu sebeple de hiçbir müteahhidin Aplıç ve Derinya kapılarının ihalesine teklif vermediğini ifade etti.
Gürcafer, devletin genel olarak ihalelere koyduğu keşif bedellerini eleştirerek, rakam güncellenmediğinden birliğe kayıtlı 550 müteahhitten sadece 10’unun ihalelere başvurduğunu söyledi.
“Kimse zararına iş yapmak istemiyor”
Gürcafer, “Keşif bedelleri, bir inşaatın yapılması için ihtiyaç duyulan malzeme fiyatlarına, müteahhitlerin yüzde 20 olan kârının eklenmesiyle hesaplanıyor. Ancak dövizdeki yükseliş nedeniyle maliyetler arttığından kimse zararına iş yapmak istemiyor” dedi.
Gürcafer, Derinya ve Aplıç için açılan ihaleler konusunda Başbakanlık Müsteşarlığı’na keşif bedellerinin günümüz döviz kuruna göre güncellenme yapılması gerektiğini söylediklerini kaydetti.
Söz konusu ihalelere müteahhitlerin başvurmamasıyla ilgili yapılan eleştirilere de yanıt veren Gürcafer, kendilerinin her zaman yapıcı ve çözüm yanlısı olduklarını belirtti.
Gürcafer, aynı durumun birçok kez hastane ve okul inşaatlarıyla ilgili ihalelerde de yaşandığına dikkat çekerek yetkililere yaptıkları çağrı sonucunda keşif bedellerinin güncellendiğini ve kendilerinin de elden teklif uygulamasıyla sorunu kısa sürede çözdüklerini ifade etti.
Gürcafer, elden teklif usulüyle ilgili de detaylı bilgi vererek “Kamu İhale Yasası’na göre, bir ihaleye hiç başvuru olmadığında eğer durum acilse elden teklif usulüyle ihaleye başvuru yapılabiliyor. Yeter ki eşitlik ve şeffaflık ilkesi kaybedilmesin” dedi.
Planlama ve İnşaat Dairesi’nin keşif bedellerini yeniden güncellediğini duyduğunu belirten Gürcafer, “Eğer 24 saat içerisinde fiyatlar güncellenirse elden teklifle 48 saatte ihaleye teklifte bulunulmasını sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2018, 08:40