ÖZEL HABER - Cemre CEMALİ
“MUHATAP OLARAK KABUL EDİLMEK İSTİYORUZ”…
DEVİŞ Başkanı Koral Aşam, yaklaşık 2 yıldır Devİş e bağlı Emek-İş Sendikası’nın defalarca kez Merkezi Av Komisyonu’ndan görüşme talep edip mukayyitlikten onaylı yetkilendirildiklerini iletmelerine rağmen, bunun kabul edilmediğinin altını çizdi ve “Kendi kendimize aldığımız bir yetkiyi kullanmıyoruz, devletin yasaları doğrultusunda alınmış bir yetki vardır. Muhatap olarak kabul edilmek istiyoruz” dedi
CUMA GÜNÜNE KADAR SÜRE VERDİLER…
Merkezi Av Komisyonu’na cuma gününe kadar süre verdiklerini ifade eden DEVİŞ Başkanı Koral Aşam, herhangi bir görüşme çağrısı yapılmazsa grevlerini süresize çevireceklerini belirterek, eylemlerini İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın önüne taşıyacaklarını açıkladı
Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), dün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Avcılık Federasyonu önünde ateş yakarak uyarı grevi yaptı.
DEV-İŞ, Avcılık Federasyonu’nda, av koruma görevlisi olan 16 kişinin, 2 ayı aşkın süredir maaşlarının ödenmediği ve 12 yılı aşkın süredir asgari ücretle çalıştırıldıkları gerekçesiyle eylemlilik süreci başlattı; görüşme çağrısı yaptı.
Cuma gününe kadar Merkezi Av Komisyonu’na süre veren DEV-İŞ, bu sürenin aşılması halinde eylemlerini İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı önüne taşıyacaklarını bildirdi.
KKTC Avcılık Fedarasyonu’na bağlı çalışan av korucuları adına federasyon önünde basın açıklaması yapan ve KIBRIS’a konuşan DEV-İŞ Başkanı Koral Aşam, yaptıkları eylemin amacının, çalışların mağduriyetlerini dile getirmek ve Merkezi Av Komisyonu’nun, sendika ile derhal görüşme yapması için çağrıda bulunmak olduğunu ifade etti. Aşam, bu çerçevede 1 günlük uyarı grevi yaptıklarını ve cuma gününe kadar Merkezi Av Komisyonu’na süre tanıyarak görüşme talep ettiklerini açıkladı.
“1 günlük uyarı grevi yaptık”
DEV-İŞ Başkanı Koral Aşam, Avcılık Federasyonu’nda vardiya usulü ile çalışan 16 kişinin, 2 ayı aşkın süredir yalnızca asgari ücret olan maaşlarını bile alamadığını söyledi.
Aşam,“Birçoğu 12 yılı aşkın süredir asgari ücretle çalışıyor. Maaşları da uyduğu zaman ödeniyor, uymadığı zaman ödenmiyor” diyerek, ilgililerin bu konuda doyurucu bir açıklama da yapmadığını kaydetti.
Yaptıkları eylemin amacının çalışların mağduriyetlerini dile getirmek ve Merkezi Av Komisyonu’nun sendika ile derhal görüşme yapması için çağrı yapmak olduğunu ifade eden Aşam, böylece 1 günlük uyarı grevi yaptıklarını belirtti.
Koral Aşam, “Cuma gününe kadar süre veriyoruz. Herhangi bir görüşme çağrısı yapılmazsa, grevimizi süresize çevireceğiz ve eylemlerimizi, İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın önüne taşıyacağız” dedi.
2 yıl önce çalışanların örgütlenip Dev-İş’e bağlı Emek-İş Sendikası’nı yetkilendirdiğini anlatan Aşam, bu çerçevede Avcılık Federasyonu ile birçok kez yapılan görüşmeler sonrasında toplu iş sözleşmesi imzaladıklarını, buna rağmen Merkezi Av Komisyonu’nun, toplu iş sözleşmesinin yürürlükte olmaması için federasyona görüşme yetkisi vermediğini söyledi.
“Muhatap kabul edilmek istiyoruz”
Aşam, yaklaşık 2 yıldır Dev-İş e bağlı Emek-İş Sendikası’nın defalarca kez Merkezi Av Komisyonu’ndan görüşme talep edip mukayyitlikten onaylı olarak yetkilendirildiklerini iletmelerine rağmen görüşme taleplerinin kabul edilmediğinin altını çizerek, “Kendi kendimize aldığımız bir yetkiyi kullanmıyoruz. Devletin yasaları doğrultusunda alınmış bir yetki vardır. Muhatap olarak kabul edilmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
DEV-İŞ Başkanı Koral Aşam şöyle devam etti:
“Toplu iş sözleşmesinde 22 bin 992 sayılı yasanın 29.A maddesi doğrultusunda düzensiz mesai ödenekleri ile birlikte ödemek zorunda olmalarına rağmen geçen yılın temmuz ayına kadar bu ödenekler ödenmiş ama arkasından ne toplu iş sözleşmesindeki sosyal haklar, ne yüzde 15’lik düzensiz vardiya ödeneği, ne de 13. maaş, hiç biri ödenmemiştir. Maaşları derhal ödenmeli ve Merkezi Av Komisyonu, yetkili sendikayı cuma gününe kadar mutlaka görüşmeye çağırmalı. Yaşanılan sıkıntının ortadan kalkması için herkes elini taşın altına koymalıdır.”
Aşam, denetimlerden kazanılan cezalar ve ruhsatlardan alınan paraların bütçede biriktiğini söyleyerek, Avcılık Federasyonu'nda çalışan 16 kişinin bütçeden bir kaynak almadığını, federasyonun bütçesi doğrultusunda maaşları ve özlük haklarının belirlendiğini vurguladı.
“Maaşlarından dahi yoksun bırakılıyorlar”
Bütçede biriken paranın çalışanlara yönelik harcanması yerine, kendi istekleri doğrultusunda harcamayı ‘kendilerine hak gördüklerini’ savunan Aşam, çalışanların kendi emekleri ile av düzenini korumaya çalıştıklarını kaydetti.
Aşam, “Çalışanları maaşlarından dahi yoksun bir şekilde çalıştırmaya devam ediyorlar. 12 yılı aşkın hizmet veren bu çalışanların minimum maaşlarını bile ödemekten imtina ettikleri gibi, yasalardan kaynaklı hakları bile ödenmiyor” diyerek, şunları kaydetti:
“Geçen hafta Binboğa’ya istihdam yapma kararları vardı. Bu anlamda orada bir eylem yapılmıştı. Hepimiz takip ediyoruz. Başbakanlığa, ilgili dairelere her zaman geçici hizmet alımı gibi istihdamlar yapmaya çalışmaktadırlar.
Burada yaptığımız eylem ve bu anlamdaki basın açıklamamız, çağrımızın tekrarlanması içindir. Cuma gününe kadar Merkezi Av Komisyonu, yetkili sendika olan Emek-İş Sendikası ile birlikte görüşme çağrısı yaparak, toplu iş sözleşmesini, en azından görüşmelerin geçerli kılınması için yetkilendirmediği takdirde, eylemlerimiz büyüyerek sürecektir. Artık federasyon önüne bağlı kalınmayacak.
Merkezi Av Komisyonu’nun yasal olarak her zaman başkanlığını yapan İçişleri Bakanlığı da bu anlamda sorumludur. Bu yetkiyi tanımak zorundadır”.
Av koruma görevlileri ne dedi?
Erdoğan Cengiz
“6 senedir av koruma görevi yapıyorum. Bu düzensizlik her aralık ayında yansıdığı için geçinemiyoruz. Hakkımız olanı alamıyoruz. Toplu iş sözleşmesinin bitmemesi, yüzde 15 hakkımızın verilmemesinden dolayı buradayız. Hakkımız olanı alamıyoruz, yasanın bize elverdiğini istiyoruz. Gereğinin yapılması için sonuna kadar mücadele edeceğiz. 11 yıldır bu şekilde gidiyor, iyilikle çözmeye çalıştık ama olmadı. İlk kez böyle biraraya gelerek eylem yapmaya karar verdik. Hayat pahalılığından dolayı artık geçimimiz çok düştü. Bizim başka gelirimiz de yok. İşimizden hak ettiğimiz geliri istiyoruz”.
Nevzat Güney
“12 yıldır her yıl ocak, şubat, mart aylarında aynı şeyleri yaşıyoruz. Verilen hak yüzde 15 hiçbir zaman ödenmedi. Devletin yasal çerçevesinde alınan ruhsat paraları havuzda birikiyor. Bir kalemde verilmesi gerekirken halen hiçbir şey yok. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Merkezi Av Komisyonu var ama hiçbir şey yapılmadı. 2 aydır da maaşımı alamıyoruz. Yasalar nezdinde verilmesi gereken yüzde 15 hakkımız gasp ediliyor. Ya düzelecek, ya da bitecek, bunun başka açıklaması olamaz. Bu zamanda asgari ücretle geçinmek bile çok zor. 12 yıl içerisinde devlete gerek işçi, gerekse de memur istihdamı yapıldı. Her yıl asgari ücret arttıkça ruhsat paraları da artıyor, şu anda yıllık cirosu 10 trilyon. Bize verilen para ise gülünç. Çoğu avcı birliklerinin bundan haberi yok”.
Mustafa Ölmez
“Bütçe konusunda sıkıntılar yaşandı, biz mağdur olduk. Yasanın bize vermiş olduğu yüzde 15’lik hakkımız vardır onu da bize bir türlü ödemiyorlar. Bir asgari ücretle geçim çok zordur. Av koruma görevlileri olarak biz, yasa dışı avcılık yapılan her noktada görev alıyoruz. Ruhsatsız olanlar, gece avı, balık avı gibi noktalarda mücadele ediyoruz. Biz hafta içi, hafta sonu demeden doğayı da korumakla görevli olduğumuz için 7/24 çalışıyoruz. Uykusuz kaldığımız günler oluyor. İhbar geldiği anda mesafe fark etmeksizin müdahale etmek için yola koyuluyoruz. Gece avcılarının elinde sürekli silahlar var. Biz bu gibi tehlikelerle ve zorluklarla işimizi sürdürmeye çalışıyoruz”.