Cemre CEMALİ
Ülkede yankı uyandıran ‘sağlıkta reçete yolsuzluğu’ ile ilgili Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Ahmet Özant da KIBRIS muhabirinin sorularını yanıtladı.
Özant, devletin ilgili kurumlarınca yapılacak soruşturma neticesinde suç işlendiğine dair kanıtların ve belgelerin orta çıkması halinde Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak yasa ve tüzükler çerçevesinde gerekli işlemlerin yapılacağının altını çizerek “Bu konuda hiç kimsenin kuşkusu olmasın” dedi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, KIBRIS’a konuşarak sağlık sistemi içerisinde bazı özel sektörde çalışan hekim ve eczacıların kurduğu kumpasla devleti zarar uğrattıklarını tespit ettiklerini söyleyerek “Suç duyurusunda bulunduk. Devletin tek bir kuruşunun boşa harcanmasına göz yumamayız” demişti.
“Gereken yapılacak”
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Ahmet Özant, ortaya çıkarılan reçete yolsuzluğunun adli birimlere iletilmesinin basında büyük yankı uyandırdığını ifade ederek bunun üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı, Eczacılar Birliği Başkanı ve Tıp İş Başkanı ile iletişime geçerek konu hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.
Özant, devletin ilgili kurumlarınca yapılacak soruşturma neticesinde suç işlendiğine dair kanıtların ve belgelerin orta çıkması halinde Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak yasa ve tüzükler çerçevesinde gerekli işlemlerin yapılacağının altını çizerek “bu konuda hiç kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.
“İlaç takip-işletim sistemi şart”
İlaç takip-işletim sisteminin önemine dikkat çeken Özant, bu sayede ithal edilen ilaçların ülkemize girişinden itibaren hem kamu hem özel kesimlerde dijital ortamda kayıt altına alınacağını açıkladı.
Özant, hükümetin, ilgili bakanlıkların ve meslek örgütlerinin bir araya gelerek acilen bu konuda çalışma başlatması gerektiğinin altını çizerek, “ilaçların satışı ve reçetelendirilmesinin elektronik ortamlarda yapılması hem kaçak hem ilaç israfının önlenmesi açısından son derece önemlidir” vurgusu yaptı.
“Devletin maddi kaybı çok”
Devletin maddi kaybının, bu sistemin kurulması için gereken miktardan çok daha fazla olduğunu belirten Özant, “Bugünkü yapıda; yeşil reçete dahil olmak üzere ilaç kullanımları ve satışları denetimi mümkün olmuyor. Uzun süredir dile getirilen ancak bir türlü adım atılamayan bu konuda bir an önce harekete geçilmelidir” dedi.