banner6

Ehliyet vurgunu

banner37

KKTC’de sahte ehliyet şebekesi çökertildi. Ülkede yaşamayan çok sayıda TC uyruklu kişiye sahte belge düzenleyerek sürüş ehliyeti veren 4 kişilik şebeke üyeleri arasında devletin üst düzey yetkilileri de bulunuyor. Şebekenin 12 yılda onlarca TC’liyi ehliyet sahibi yaptığı belirlenirken, polis, rüşvet üzerinde araştırmalarını yoğunlaştırdı.

Ehliyet vurgunu
banner90
banner99

Elmas TOKAY

KKTC’de, polisin 8 aydır sürdürdüğü gizli bir operasyon sonucu, sahte sürüş ehliyeti şebekesi çökertildi. Biri devlette üst düzey yetkili olan 4 kişilik şebeke, ülkede yaşamayan ve hiçbir sınava katılmayan onlarca Türkiye Cumhuriyeti (TC) vatandaşına sürüş ehliyeti vermekle suçlanıyor. Sahte ehliyet şebekesinin bu işten büyük vurgun yaptığı hesaplanıyor.

Ülkede büyük yankı uyandıran sahte sürüş ehliyeti şebekesi elemanları arasında Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun Özel Kalem Müdürü olan ehliyet müfettişi Taner Nusret de yer alıyor.

Yurtdışında yaşayan TC uyruklu kişilere KKTC sürüş ehliyeti sağlamaktan suçlanan şebekede, Şoför Okulu İşletmecisi Yahya Ergür ile ehliyet müfettişleri Münür Gayı ve Savaş Gökdeniz’in de adı geçiyor.

Polisin yaptığı büyük operasyonda, şebeke üyelerinin, 2005-2017 yılları arasında, sınav tarihinde KKTC’de bulunmayan 24 TC vatandaşına, ayrıca 69 TC vatandaşına da zorunlu olan 10 dersi tamamlamadan sürüş ehliyeti verdikleri belirlendi.

Sahte ehliyet şebekesi üyeleri, dün mahkemeye çıkarılarak, haklarında 1’er günlük tutukluluk kararı alındı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun Özel Kalem Müdürü olan ehliyet müfettişi Taner Nusret, Şoför Okulu İşletmecisi Yahya Ergür ile ehliyet müfettişleri Münür Gayı ve Savaş Gökdeniz, dün Girne Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı.

Bu arada ilk belirlemelere göre, ülkede yaşamayan ve hiçbir sınava katılmadan ehliyet alan 116 kişi de aranan şahıs ilan edildi. Polis, soruşturmanın ileri safhalarında bu sayının daha da artabileceği olasılığı üzerinde duruyor.

Polis, zanlıların bu işi rüşvet karşılığında yapıp yapmadıklarını da araştırıyor. Zanlıların, polis sorgusunda rüşvetle ilgili sorulara sessiz kaldığı ifade edildi.

Öte yandan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı dün yaptığı yazılı açıklamada, “sahte ehliyet verilmesi” olayına adı karışan bakanlık özel kalem müdürü Taner Nusret’in görevden alındığı ifade edildi.

Tahkikat memuru şahadet verdi

Girne Kaza Mahkemesi Ceza Davaları Yargıcı Mesut Mesutoğlu’nun huzurunda görüşülen davada, Lefkoşa Polis Müdürlüğü Adli Şube Amirliği’nde görevli polis çavuşu Tolga Ateşli şahadet verdi.

Ateşli, zanlılar Yahya Ergür, Taner Nusret, Münür Gayı ve Savaş Gökdeniz’in “resmi evrak sahteleme”, “evrak sahteleme”, “sahtekarlıkla kayıt temini, rüşvet”, “menfaat temini için sahte gerçek dışı ve hukuka aykırı evrak düzenlemek”, “imzalamak ve tasdik etmek” suçlarından methaldar olduğunu söyledi.

Meseleyle ilgili soruşturmanın 3 Şubat 2017 tarihinde Trafik Müdürlüğü’ne gelen bir ihbarla başlatıldığını kaydeden Ateşli, Girne ve Lefkoşa’da faaliyet gösteren şoför okulunun işletmecisi olan zanlı Yahya Ergün’ün, 2005-2017 yıları arasında, ehliyet sınavı tarihinde, KKTC’de bulunmayan 24 TC vatandaşı kişiye Hasip Fellahoğlu  şirketini taşeron olarak gösterip çalışma izni de alarak, ehliyet almalarını sağladığını kaydetti. Ateşli ayrıca, zanlı Ergür’ün, 69 TC vatandaşına 10 dersi tamamlamadan ehliyet almasını sağladığını belirtti.

Evrak ve belgeler emare olarak alındı

Meseleyle ilgili tahkikat kapsamında, söz konusu şoför okulundan birçok evrak ve belgenin emare olarak alındığını söyleyen Ateşli, tahkikatın devam ettiğini söyledi.

Polis çavuşu Tolga Ateşli, zanlı Taner Nusret’in, müfettiş olduğu 2013-2016 yılları arasında tümü Türkiye vatandaşı olan ve ülkede yaşamını sürdürmeyen 9 kişiye sürüş sınavlarına katılmadan ehliyet verdiğini kaydetti.

Ateşli, zanlı Nusret’in müfettiş olduğu dönemde ‘Sürüş Kabiliyet Belgesi’ ve ‘Motorlu Taşıt Aracı Sürüş Ehliyeti veya Öğrenci için Dilekçe’ formunu sahteleyip mühürlediğini, incelenen evraklarda tespit ettiklerini belirtti.

Zanlı Savaş Gökdeniz’in ise müfettiş olduğu 2014-2015 yılları arasında ülkede yaşamını sürdürmeyen 6 Türkiye cumhuriyeti vatandaşına yurt dışında olmalarına rağmen sahte evrak düzenlediğini ifade eden Ateşli, bu kişilere sınava girmiş gibi göstererek ehliyet almalarını sağladığını ifade etti.

Polis çavuşu Ateşli, zanlı Münür Gayı’nin ise müfettiş olduğu 2013-2016 yılları içinde aynı şekilde 8 kişiyi sınava girmiş olarak gösterip ehliyet almalarını sağladığını ifade etti.

Aranan şahıslar var

Soruşturmayı yürüten polis çavuşu Tolga Ateşli, yüzlerce evrağın incelendiğini ve ehliyet alan kişilerin sayısının artabileceğine dikkati çekti.

İhbarın 3 Şubat 2017 tarihinde yapıldığını hatırlatan Ateşli, aylardır soruşturmayı büyük bir titizlikle yürüttüklerini belirtti.

Adı geçenler aranan şahıs ilan edildi

İlk belirlemelere göre, ülkede yaşamayan ve hiçbir sınava katılmadan ehliyet alan 116 kişinin isimlerinin gerekli yerlere mesaj çekildiğini ve aranan şahıs olarak ilan edildiklerini kaydeden polis çavuşu Ateşli, zanlıların ‘rüşvet’ ile ilgili yapılan sorgulamada sessiz kaldıklarını ve polise herhangi bir beyanda bulunmadıklarını ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2017, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner104