Osman KALFAOĞLU
Lefkoşa ara bölgedeki Ledra Palace otelinde verdiği yeni yıl resepsiyonunda davetlilere seslenen Eide, Cenevre'deki sürecin başarıya ulaşılması halinde bunun, Kıbrıs için sadece bir başlangıç olacağını belirtti.
Eide, çözümün ardından karşılaşılacak zorluklar olacağını, çözümün uygulanmasıyla ilgili detaylı bir plan hazırlanması gerekeceğini anlattı.
Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyiannis, yabancı misyon temsilcileri, her iki toplumdan da siyasilerle birlikte gazetecilerin de katıldığı gecede konuşan Eide, liderler bir çözüm planı ortaya çıkarması halinde bunun referandumlarda kabul edilmesi umudunu Türkçe "inşallah" diyerek dile getirdi.
"Geçiş dönemleri hiç bir zaman kolay olmadı"
Eide, barış süreçlerinde geçiş dönemlerinin hiç bir zaman kolay olmadığına işaret ederken, kapsamlı bir anlaşmanın yeterli olmadığını, iyi düşünülmüş bir uygulama sürecinin hazırlanması gerekeceği ve "olası" olarak nitelendirdiği krizlerin yaşanması halinde, geçiş sürecinin çalışır olacağını garanti edecek bir mekanizmanın oluşturulmasının şart olduğunu söyledi.
Norveçli diplomat, "(Anlaşmaya varılmasının ardından) Uygulama için planlama, eş zamanlı referandumlar için hazırlık ve referandum zamanı geldiğinde de tabi ki kararı verecek olan Kıbrıslılar olacak" dedi.
Eide, liderlerin varacakları anlaşmaya her iki tarafın da evet demesi halinde bahsettiği çalışmaların tümünün 2017'de gerçekleşeceğini anlattı.
Müzakereler açısından 2016 çok iyi geçti
Espen Barth Eide, 2016'nın Kıbrıs için iyi bir yıl olduğunu, ikinci Mont Pelerin görüşmelerinden sonra aksaklık yaşandığını ancak bunun dışında müzakereler açısından iyi bir yıl geçirdiklerini söyledi.
Sistematik bir şekilde çalışan, sürece adanmış liderler ve ekiplerin, doğrudan yürütülen müzakerelerde geçmişte varılan noktanın çok daha ilerisine gittiklerini söyleyen özel danışman, sürecin bundan sonraki kısmında zorlu olacağını, birçok konunun geride kaldığını ancak çözüm bekleyen konuların sürecin en zor konuları olduğunun altını çizdi.
Cenevre için tarihler ve yöntem belirlenmesi çok önemli
Cenevre'de gerçekleşecek olan görüşmelerle ilgili tarihler ve izlenecek yöntem konusunda liderlerin bir araya gelip anlaşmasının oldukça önemli olduğuna işaret eden Eide, Cenevre ile ilgili iki şey söylemek istediğini beliterek sözlerine şöyle devam etti:
"Evet (Cenevre'deki görüşmeler) zorlu olacak. Anlaşma henüz yok ve varmış gibi de yapmamalıyız. Sonucu henüz bilmiyoruz ancak mümkün olduğuna inanıyoruz.
İkincisi de (çözüme) ulaşmanın mümkün olduğudur. Liderlerin Cenevre'de, bu ülkenin daha iyi günlere varmasının zeminini hazırlayacak çözüme ulaşabileceğini düşünüyorum.
Bunun olasılığı her zamankinden daha yüksek. Bunun kolay olduğunu düşündüğümden değil ancak sürecin başındaki insanların gözlerine baktığımda bu fırsatın kaçırılmaz olduğunu bildiklerini görüyorum. Bu içgüdü çözümün mümkün olduğuna inanmamı sağlıyor."
"Çözümden korkanları anlıyorum"
Eide, bazı insanların çözümden korktuğunu ve bunu anlayabildiğini söyleyerek "Bunu, geçiş dönemlerinin zorlu olması nedeniyle anlıyorum. Bu, aşina olduğunuz bir şeyi geride bırakıp, daha iyi olmasını umut ettiğim ancak tam olarak bilinmeyen bir geleceğe doğru büyük bir sıçrayış yapmayı gerektirir" dedi.
Eide, tüm kesimlere seslenerek, sürecin bundan sonraki bölümünde yapılması gereken işlerin gerçekleşmesine yardımcı ve destek olmaları için çağrı yaptı.
Espen Barth Eide, 2016'nın Kıbrıs için güzel bir yıl olduğunu ancak dünya için çok kötü geçtiğini, bu nedenle Kıbrıslıların önündeki fırsat penceresinin sonsuza kadar açık kalacağı varsayımıyla hareket edilmesi gerektiğini anlattı. Eide, "Bu nedenle bu fırsatı değerlendirmek oldukça önemli" dedi.
Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2016, 11:44