banner6

Ekonomik kriz kapıda

banner37

Siyaset bilimci ve ekonomistlere göre, perşembe günü İdlib’de 36 Türk askerinin şehit edilmesiyle tırmanan Türkiye-Suriye-Rusya arasındaki gerginlik yatıştırılamazsa, bu durum Türkiye ekonomisine, dolayısı ile KKTC ekonomisine de olumsuz etki edecek

Ekonomik kriz kapıda
banner90
banner99

YATIRIMLAR ÇEKİLECEK, DÖVİZ ARTACAK… Siyaset bilimci ve ekonomistlere göre, İdlib’de Türk askerlerine yönelik yapılan saldırının ardından Türkiye-Suriye ve Rusya arasında tırmanan gerginlik biran önce yatıştırılamaz ve buna ABD, AB ve NATO müdahil olursa, bu durum sadece Türkiye’nin değil birçok ülkenin ekonomisine olumsuz etki edecek. Uzmanlara göre, gerginliğin tırmanmasıyla yatırımlar geri çekilecek, döviz tırmanacak ve yeni bir ekonomik kriz baş gösterecek.

“KRİZ DEVAM EDERSE DÜNYA EKOMİSİ ETKİLENECEK”… GAÜ Siyasal Bilimler Öğretim Üyesi ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi Direktörü Dr. M. Sadık Akyar, Suriye krizinin devam etmesi, araya başka ülkelerin girmesi ve korona virüsünün de buna eklenmesi sonucunda Türkiye dahil tüm dünyanın ekonomik açıdan sıkıntılar yaşayacağını ifade ederken, LAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı ise Türkiye ile Suriye rejimleri arasında gerçekleşen sıcak gelişmelerin siyasi istikrarı bozduğunu belirterek, bunun sonucu olarak ekonominin olumsuz yönde etkileneceğini söyledi.

Ahmet UÇAR

Siyaset bilimci ve ekonomistlere göre, İdlib’de Türk askerlerine yönelik yapılan saldırının ardından Türkiye-Suriye ve Rusya arasında tırmanan gerginlik biran önce yatıştırılamaz ve buna ABD, AB ve NATO’nun müdahil olursa, bu durum sadece Türkiye’nin değil birçok ülkenin ekonomisine olumsuz etki edecek. Uzmanlara göre, gerginliğin tırmanmasıyla yatırımlar geri çekilecek, döviz tırmanacak ve yeni bir ekonomik kriz baş gösterecek.

Girne Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Öğretim Üyesi ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi Direktörü Dr. M. Sadık Akyar, Suriye krizinin devam etmesi, araya başka ülkelerin girmesi ve korona virüsünün de buna eklenmesi sonucunda Türkiye dahil tüm dünyanın ekonomik sıkıntılar yaşayacağını ifade etti.

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı ise Türkiye ile Suriye rejimleri arasında gerçekleşen sıcak gelişmelerin siyasi istikrarı bozduğunu belirterek, bunun sonucu olarak ise ekonominin olumsuz yönde etkileneceğini vurguladı.

Akyar: Sıcak gelişmeler devam ederse,

ekonomi olumsuz etkilenebilir

GAÜ Siyasal Bilimler Öğretim Üyesi ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi Direktörü Dr. M. Sadık Akyar, Suriye’de bir savaş ortamı olmasına rağmen resmi bir savaşın söz konusu olmadığını belirterek, Suriye’de bir krizin meydana geldiğini ve bu krizin şiddetlendiğini dile getirdi.

Suriye krizinin siyasi, askeri ve ekonomik boyutlarının mevcut olduğuna işaret eden Akyar, Suriye’deki gelişmelerle birlikte dolar ve Euro’da belli bir oranda artışın olduğunu kaydetti.

Akyar, Türkiye’nin ABD ile işbirliği içerisinde olduğunu belirterek, buna karşılık ise Rusya ile ilişkilerinin bozulduğunu vurguladı.

Türkiye’nin 1 ay 20 gün önce Rusya ile samimi bir ilişki içerisinde olduğunu anımsatan Akyar, son dönemlerde yaşanan gerilimler sonucunda ise Putin’le Erdoğan’ın dün görüşebildiğini ve bu durumun krizin yatışması adına umut verici olduğunu anlattı.

Akyar, gelinen bu aşamada Türkiye’nin sınırları açacağını söylediğini hatırlatarak, Trakya bölgesinde bir hareketlenme olduğunu ancak şu ana kadar kimsenin geçmediğini dile getirdi.

NATO’nun da Avrupa Birliği Komisyonu’nun da toplantılarının bulunduğunu ve bu toplantılarda bazı cevapların verileceğini bildiren Akyar, dolayısıyla şu anki mevcut durumda Türkiye’nin ABD ve Avrupa Birliği ile birlikte hareket edeceğinin gözüktüğünü açıkladı.

Akyar, “Türkiye Suriyeli sığınmacılar için, kara ve deniz kapılarını açacağını bildirdi, bazı geçişlerin başladığı da öğrenildi, ancak bu konu önümüzdeki günlerde AB ve Türkiye arasında görüşülerek düzelir.

Çünkü ABD ve Batı’yla şu anda aynı istikamette gidiyoruz. Bu ABD’nin istediği ancak Rusya’nın istemediği bir konuydu. Bizim çıkarlarımız ABD ve Batı’yla beraber hareket etmeyi gerektirdiğinden ekonomiye herhangi bir spekülatif bir hareket gelmeyeceği değerlendirmesinde bulunabilirim.

Bu kriz sonuçta çok fazla büyümeden yatışabilir ancak çok fazla büyür, diğer ülkeler de devreye girerse o zaman sadece Türkiye değil bütün dünya etkilenir. Bunun yanında bu noktada korona virüsü de etkili olabilir” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ekonomisinin etkilenebilmesi için bu yaşanan olaylar noktasında herhangi bir kanıya varmanın erken olduğuna işaret eden Akyar, olayların yavaşlayarak kontrol altına alınacağını ancak tamamen bitmeyeceğini bildirdi.

Akyar, Suriye’deki sıcak gelişmelerin sürekli artan bir eğilim göstermesi durumunda ekonominin doğal olarak olumsuz etkileneceğine vurgu yaparak, ancak bu durumun kontrol altına alınacağını savundu.

Bu gelişmelerin sonuçlarının sadece döviz odaklı düşünülmemesi gerektiğine dikkat çeken Akyar, Türkiye’nin sadece ABD ile hareket etmesinin önemli olmadığına işaret etti.

Akyar, Rusya ile yaşanan gerginliğin de önüne geçilmesi gerektiğini kaydederek, gaz, turizm ve ihracat noktasında Rusya’nın Türkiye için büyük önem arz ettiğini açıkladı.

Türkiye’nin gaz noktasında Rusya’ya bağlı olduğunu ve gazın %40 – 50’sini oradan aldığını, Antalya- Alanya, özellikle de Güney sahillerinin Rus turistlere bağlı olduğunu dile getiren Akyar, Rus uçağının düştüğü dönemlerde bunun etkilerinin görüldüğünü bildirdi.

Akyar, Güney illerindeki sebze ve meyve üreticilerinin ihracatının çoğunun Rusya’ya yapılmakta olduğunu anımsatarak, dolayısıyla sıcak gelişmelerin etkileri noktasında sadece dövize bakılmasının doğru bir yaklaşım olmadığını savundu.

Akyar, ekonomik, siyasi ve askeri ilişkilerin düzeltilmesi ile ABD, Avrupa Birliği ve Rusya ile ilişkilerin düzeltilmesini kastettiğini vurguladı.

Şafaklı: Ekonomi olumsuz etkilenecek

LAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı, Türkiye’nin içinde bulunduğu sıcak gelişmelerinin siyasi istikrarı kötü etkileyeceğini belirterek, bugünlerde yaşanan şehit olaylarının savaş ortamı yaratarak durumu daha da şiddetlendirdiğini kaydetti.

Siyasi risk olan ülkelerde yatırımların bozulduğunu, yabancı yatırımcıların ülkeden kaçtığını dile getiren Şafaklı, bu durumların genel olarak ülkenin ekonomisini özel olarak ise dövizini olumsuz etkilediğini açıkladı.

Şafaklı, Rusya ile son dönemlerde yaşanan gelişmelerde dış ilişkilerin gerginleştiğini ifade ederek, AB ile de ilişkilerin kötüye gittiği durumda ekonominin olumsuz etkileneceğini kaydetti.

Türkiye’deki iç siyasetin de olumlu bir şekilde yürümediğini iddia eden Şafaklı, Türkiye’nin KKTC ile ilişkilerinde de sorunlar yaşandığını açıkladı.

Şafaklı, tüm bu durumların siyasi istikrarı bozduğuna işaret ederek, bunun sonucunda ülke ekonomisinin de olumsuz etkileneceğini vurguladı.

Türkiye’nin pragmatist bir politika yürüterek olayları dönüştürebildiğini açıklayan Şafaklı, radikal politikalardan uzak durduğunu belirtti.

Şafaklı, Suriye’de yaşanan bu sıcak gelişmelere rağmen Türkiye’nin yine de pragmatist bir yaklaşımla olayları düzeltebileceğini iddia ederek, ancak bu gerginliklerin arttığı durumda dövizlerin olumsuz bir şekilde etkileneceğini anlattı.

Şafaklı, Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerini kısa sürede düzeltmesi, siyasi gerginlikleri ortadan kaldırması ve Avrupa Birliği ile mülteciler konusunda anlaşmaya varması durumunda ise ekonomide olumlu bir gelişme kaydedilebileceğini savundu.

Kaotik dünya içerisinde dış politikaların değiştiğini ifade eden Şafaklı, bu dünya içerisinde ise siyasi istikrarın mevcut olmadığını söyledi.

Şafaklı, pragmatist yaklaşımın Türkiye’nin güçlü yönü olduğuna işaret ederek, geçmiş dönemlerde radikal politikalar nedeniyle her şeyin belirgin olduğunu anımsattı.

Mevcut cumhurbaşkanlığı sisteminin de bu pragmatist yaklaşıma imkan sağladığını dile getiren Şafaklı, “Avrupa Birliği’nin de Rusya’nın da ABD’nin de Türkiye ile ilişkilerini iyi tutmaya ihtiyacı var, Türkiye’yi hemen kestirip öyle atmak kolay değildir. Ekonominin yara alacağını ama belli bir süre sonra bu ilişkilerin düzeleceğine inanıyorum” dedi.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2020, 09:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner104