Özel Haber - Cemre CEMALİ
“2-3 YILLIK BİR SÜREÇ”… Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, kendilerinin devlet olarak izinlendirme prosedürünü yerine getirdiklerini ifade ederek “İzinler alınacak, yetkili kurumlardan onaylanacak ve inşasına başlanacak. Bu 2-3 yıllık bir süreçtir. Henüz fizibilite raporu çıkmadığı için fizibilite noktasında bakanlık olarak bir şey söyleyemem” diye konuştu.
“FİZİBİLİTE RAPORLARI ORTAYA ÇIKARACAK”… KIB-TEK Genel Müdürü Dalman Aydın, 25 megavatlık güneş enerjisi santrali kurulması ile ilgili çalışmaların kısa bir sürede tamamlanmasını öngördüklerini söyleyerek, solar enerjinin sağlayacağı avantaj ya da dezavantajların fizibilite raporları sonucunda ortaya çıkacağını kaydetti. Aydın, “Kurulacak sistemlerin yapısal olarak doğru tasarlanması gerekir” vurgusu yaptı.
Başbakanlık ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Kıbrıs Türk Otelciler Birliği ortak kuruluşu SAN-HO Kuzey Enerji Şti Ltd. arasında “Güneş Enerjisi Yatırım Protokolü” imzalandı. Bu protokolle, Serhatköy’e 25 megavatlık güneş enerjisi santrali kurulacak ve her iki oda üyelerine bu sistemden yararlanma imkânı sağlanacak.
Konu ile ilgili, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ile Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Genel Müdürü Dalman Aydın, KIBRIS muhabirinin sorularını yanıtladı.
Amcaoğlu, kurulan şirketin kâr amacı gütmediğini belirterek, bunun bir başlangıç olduğunu kaydetti.
“Biz devlet olarak izinlendirme prosedürünü yerine getirdik. İzinlerini alacak, yetkili kurumlardan onaylarını alacak ve inşaatına başlayacaklar. Bu 2-3 yıllık bir süreçtir. Fizibilite raporu çıkmadığı için, keşfi yapılmadığı için proje tamamlanmadığı için fizibilite noktasında bakanlık olarak bir şey söyleyemem” diye konuştu.
Aydın da 25 megavatlık güneş enerjisi santrali kurulması noktasında teknik çalışmaların devam ettiğini söyleyerek imzalanan protokolün bu çalışmaların yapılması ve uygulanması amaçlı olduğunu ifade etti.
Aydın, doğru yerlerde doğru ölçüm, rapor ve fizibilite çalışmaları ile çalışmaların geliştirilmesinin her zaman destekledikleri bir nokta olduğunu ifade ederek, “Hem bölgesel hem de kurulacak sistemlerin yapısal olarak doğru tasarlanması gerekir. O zaman faydası olacaktır” vurgusu yaptı.
Amcaoğlu: Kâr amacı yok
Olgun Amcaoğlu, “Bu çok doğru bir gelişme, biz yasalarla kurulmuş sivil toplum örgütlerine diyoruz ki ‘En büyük girdi maliyetiniz enerji ise -ki üretimde odur- bunları siz en ucuza elde edebilecek yapılanmalara gidin.’ Kooperatifleşme çok önemlidir. Ya kooperatif kuracaksınız ya da kâr amacı gütmeyen bir şirket kuracaksınız ki SAN-HO da böyle bir yapıda kurulmuştur” dedi.
Kendisinin, örgütlere teklif yaptığında gidilecek güzergahın da belli olduğunu anlatan Amcaoğlu, “ 25+25 toplam 50 megavatlık bir kuruluma gidecekler. Üretimin ve turizmin ihtiyacı olan elektriğin yüzde 50’sini üretme şansına sahip olacaklar. Bu iyi bir şey” ifadelerine yer verdi.
Kendilerinin devlet olarak izinlendirme prosedürünü yerine getirdiklerini ifade eden Amcaoğlu, “Fizibilitesini yapacak, izinlerini alacak, yetkili kurumlardan onaylarını alacak ve inşaatına başlayacaklar. Bu 2-3 yıllık bir süreçtir. Fizibilite raporu çıkmadığı için, keşfi yapılmadığı için proje tamamlanmadığı için fizibilite noktasında bakanlık olarak bir şey söyleyemem” diye konuştu
KIB-TEK’in kurulu gücünü arttırmadan böyle bir kurulumun sistemin kaldırıp kaldırmayacağına ilişkin soruya Amcaoğlu, “Bu sisteme negatif mi pozitif mi yansıması olacağı konusu teknik arkadaşların işidir” diyerek yanıt verdi.
“Bu bir başlangıç”
Böyle bir yapılanmanın yasalarla kurulu başka sivil toplum örgütlerinin de talep etmesi durumunda eğer yapı müsait ise değerlendirebileceklerini de ifade eden Olgun Amcaoğlu, “Biz bunun için ‘bir başlangıç olsun’ dedik ve süreç başladı” şeklinde konuştu.
“Enerji Üst Kurulu oluşmadan bu tip yatırımların yapılması doğru olur mu” sorusuna da yanıt veren Amcaoğlu, kamu yararı noktasının altını çizdi; “FASIL113 ve 20. maddesine binaen, kâr amacı gütmeyen şirket 25 megavat solar enerji ve 25 megavat ta depolama yapacak. Üst Kurul başka bir şey. Burada bir kamu yararından bahsediyoruz. Mesela Bafra’daki otellere de Fasıl 113 ve 20. maddesine binaen kar amacı gütmeyen oradaki altyapıların yapılması sağlanacak: Kanalizasyon ile ilgili sistemleri kuracak bir yetkilendirme yapılıyor. Yani mal alıp ithal edip de satmayacak piyasaya. Alım satımını yapmayacak. Elektrik yatırımı da böyle bir şeydir, Enerji Üst Kurulu ile alakası yoktur” ifadelerine yer verdi.
Aydın: Raporlar sonucunda ortaya çıkacak
Dalman Aydın, doğru yerlerde doğru ölçüm, rapor ve fizibilite çalışmaları ile çalışmaların geliştirilmesinin her zaman destekledikleri bir nokta olduğunu ifade ederek “Hem bölgesel olarak hem de kurulacak sistemlerin yapısal olarak doğru tasarlanması gerekir. O zaman faydası olacaktır” vurgusu yaptı.
Aydın, 25 megavatlık güneş enerjisi santrali kurulması noktasında teknik çalışmaların devam ettiğini söyleyerek imzalanan protokolün bu çalışmaların yapılması ve uygulanması amaçlı olduğunu ifade etti.
Çalışmaların kısa bir sürede tamamlanmasını öngördüklerini işaret eden Aydın, solar enerjinin sağlayacağı avantaj ya da dezavantajların fizibilite raporları sonucunda ortaya çıkacağını kaydetti.
Aydın, solar enerji sisteminin yüksel gerilim sistemine bağlanacağını bu nedenle de santral gibi yani iletim noktası olarak görüleceğini belirterek şöyle devam etti:
“Depolamalı bir sistem”
“Yenilenebilir enerji kaynaklarından kullanılması gereklidir. Doğru yerlerde doğru ölçüm, rapor ve fizibilite çalışmaları ile geliştirilmesi her zaman desteklediğimiz bir noktadır. Depolamalı sistem üzerinde çalışıldığı için, depolamalı bir yapı olacağından güneşin olmadığı saatlerde de enerjinin kullanılabilmesi noktasında bir artısı tabiî ki vardır Ancak hem bölgesel olarak hem de kurulacak sistemlerin yapısal olarak doğru tasarlanması gerekir. O zaman faydası olacaktır”
Dalman Aydın, mevcut şebekeye bir zarar verme noktasında olmasının düşünülmediğini açıklayarak sistemin kaldırıp kaldırmayacağının fizibilite raporlarında kesin sonuçlarla ortaya çıkacağını ifade etti.
Başka örgütlere de böyle izinlerin ancak çalışmalara bağlı olarak verilebileceğini kaydeden Aydın, “Çalışmalar yapılmadan bir şey söylenemez. Buna ancak teknik çalışmalara, raporlara bağlı olarak karar verilebilir” vurgusu yaptı.
“Kurulacak sistemin yapısı önemli”
Dalman Aydın, çalışmalar ışığında öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu söyleyerek, “Sistemin kurulacağı bölgeler önemli, kurulacak sistemin yapısı önemli. Bunların göz önünde bulundurulması gerekiyor” dedi.
Ara bölgede kurulması planlanan solar enerji tarlasının ülkemizdeki sisteme entegresi ile ilgili çok bilgisi olmadığını, kendilerinden görüş talep edilmediğinin altını çizen Aydın, bu konuya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın açıklık getirebileceğini söyledi.