Özel Haber - Kardelen GÖKSU
FİYATLAR GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR… KIBRIS’a konuşan emlakçılar ve inşaat müteahhitleri, gerek yapsatlarda gerek villalarda alıcıların yabancılar olduğunu belirterek, hem TL’deki erime hem de banka faizleri nedeniyle yerli halkın başını sokabileceği bir daire ya da ev almasının pek de mümkün olmadığını ifade etti.
PANDEMİ SONRASI FİYATLAR UÇTU… İnşaat işi yapan Nadir Yakar, “Pandemi döneminden sonra fiyatlar aşırı derecede arttı. Pandemiden önce Girne’de 50 bin sterlin olan daire fiyatları şu anda 120-140 bin sterlin aralığında. Lefkoşa’da da 35-40 bin sterline satılan daireler, bugün 70-80 bin sterline satılıyor” dedi.
ÜÇÜNCÜ ÜLKE VATANDAŞI EV SAHİBİ OLUYOR… KTEB Yönetim Kurulu Üyesi Emine Leblebicioğlu, “Yabancı yatırımcı için ülkedeki emlak fiyatları o kadar uygun ki KKTC’nin içinde bulunduğu siyasi durumla ilgilenmiyorlar” şeklinde konuştu.
Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan vatandaşlar, başını sokacak bir daire alamayacak duruma geldi. TL’nin döviz karşısında her geçen gün değer kaybına uğramasının yanı sıra yeni tip Koronavirüs (Covid-19) pandemisi sonrasında ev ve daire fiyatlarında da muazzam artışlar meydana geldi. Buna bir de bankalardaki faiz oranları eklenince KKTC’de yaşayan yerli vatandaşların ev sahibi olabilmesi neredeyse imkansız bir hal aldı.
KIBRIS’a konuşan inşaat sektöründe faaliyet gösteren Nadir Yakar ile Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği (KTEB) Yönetim Kurulu Üyesi Emine Leblebicioğlu, sektördeki durum hakkında bilgiler verdi.
Yakar, “Kira ödemek yerine bir ev sahibi mi olsak düşüncesine giren vatandaşlar, ev fiyatlarını gördüklerinde bir adım geri gitmek zorunda kalıyor” diye konuştu.
Emlakçı Emine Leblebicioğlu ise Avrupa’daki emlak fiyatlarına kıyasla bakıldığında yabancı para birimi üzerinden KKTC’de ev almanın çok uygun olduğunu kaydederek, “Yabancıların para birimine göre burada yatırım yapmak çok küçük meblağlar. O nedenle yabancılar ciddi şekilde mal alıyor” dedi.
Yakar: Ev almak yerli için imkansız hale geldi
Nadir Yakar, pandemi döneminden sonra ev fiyatlarının yükseldiğini dile getirirken hem ev alacakların hem de ev satmak isteyenlerin sıkıntılarını şu şekilde dile getirdi:
“Son zamanlarda özellikle pandemi döneminden sonra vatandaşların yaşadığı ekonomik sıkıntılardan da kaynaklı ev almak yerli için neredeyse imkansız hale geldi. Dövizin gün geçtikçe artması hem ev yapanı hem de ev alacakları büyük ölçüde olumsuz etkiliyor. Artık ciddi anlamda yorulduk, dövizden kaynaklı yetişemiyoruz her geçen gün inşaat sektörünün satın alacağı malzemeler artıyor. Pandemi döneminden sonra fiyatlar aşırı derecede arttı inşaat sektöründe, pandemi döneminden önce Girne bölgesinde 50 bin sterlin olan ev fiyatları şu anda 120-140 bin sterlin aralığında. Lefkoşa’da da durum aynı. 35-40 bin sterline satılar daireler, bugün 70-80 bin sterline satılıyor.”
“Ev fiyatlarını görenler bir adım geri atıyor”
Nadir Yakar, TL’nin, yabancı para birimleri karşısındaki değersizliğinden dolayı yabancı uyruklular için ev almanın çok kolay olduğunu söyledi:
“Vatandaşımızın ev sahibi olabilmesi için yemeden içmeden çalışması gerekiyor, hayat aşırı pahalı hale geldi insanlar akşam ne yiyeceklerini düşünüyor, ev alabilmek için kimsenin durumu kalmadı. Kira ödemek yerine bir ev sahibi mi olsak düşüncesine giren vatandaş ev fiyatlarını gördüklerinde bir adım geri gitmek zorunda kalıyor.
Yerli vatandaşa ev satamamak inanın bizleri de üzen durumlardan biri. Dövizin bu denli yükselmesi hem yerli hem de üretici için büyük sıkıntılar doğuruyor bundan kaynaklı da yapılan inşaatlar, yabancı uyruklu üçüncü ülke vatandaşlarına satılıyor. Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan birçok vatandaş ev sahibi olamazken, dışarıdan ülkemize birçok yabancı uyruklu müşteriler geliyor ve dövizden kaynaklı ev fiyatlarına onlara uygun geldiği için ev sahibi oluyorlar” dedi.
Leblebicioğlu: Yabancı alıcı Kıbrıs sorunuyla ilgilenmiyor
Emine Leblebicioğlu, KIBRIS TV ekranlarında yayınlanan Aytuğ Türkkan ile Detay programına konuk oldu, sektördeki son durum hakkında bilgiler paylaştı.
Konut sahibi olmak isteyen yabancı yatırımcıların sahil kesimlerini tercih ettiğini dile getiren Leblebicioğlu, yerli halkın önceliğinin bütçesine uygun bir ev bulmak olduğunu ifade etti.
Rusya-Ukrayna savaşıyla KKTC’ye ilginin arttığını dile getiren Leblebicioğlu, özellikle Girne ve İskele bölgesine talebin arttığını belirtti.
Savaşla birlikte Avrupa ülkelerinde yaşanan doğal krizinin de yatırımcıyı sıcak ülkelere çektiğini ifade eden Leblebicioğlu, “Bu talep her zaman vardı ancak yatırımcı şu anda ülkemizin iklim koşullarından dolayı daha fazla ülkemizi tercih ediyor” dedi.
Konut satışlarında yabancı yatırımcının Kıbrıs sorunuyla ilgilenmediğini belirten Leblebicioğlu, TL karşısında değer kazanan yabancı para biriminin konut alımını cazip hale getirdiğini söyledi.
“Onların para birimine göre burada yatırım yapmak çok küçük meblağlar. Bizim için 100 bin sterlin oldukça büyük bir rakama tekabül etse de onlar için yüz bin birim olarak düşünüldüğünde, bu rakam çok uygun oluyor” şeklinde konuşan Leblebicioğlu, Avrupa’daki emlak fiyatlarına kıyasla bakıldığında yabancı para birimi üzerinden KKTC’de ev almanın çok uygun olduğunu kaydetti.
“TL kazanan birisinin ev sahibi olması çok zor”
Tüm bunların yanı sıra Türk parasıyla kazancı olanların alım gücünün düşmesi nedeniyle mülk alımının daha da zorlaştığına vurgu yapan Emine Leblebicioğlu, kirada oturup TL kazanan bir vatandaşın, peşinatının da olmaması durumunda ev sahibi olmasının mümkün olmadığını dile getirdi.
Leblebicioğlu, konuya dair şöyle konuştu:
“Makas da sürekli açıldığı için bir taraftan hem fiyatlar yükseliyor hem de TL değer kaybediyor. Dolayısıyla konut alma ihtimali git gide azalıyor. Buna ek olarak, özellikle Türkiye bankaları, ev alacak kadar bir miktarı kredi olarak vermiyor.”
“Her bölgeye ilgi var”
Öte yandan, Emine Leblebicioğlu, yabancı müşterinin KKTC’nin her bölgesinden konut sahibi olma konusunda ilgisinin yoğun olduğunu söyledi.
Müşterinin elindeki yatırım miktarına bağlı, yatırım alanlarının belirlendiğini dile getiren Leblebicioğlu, örneğin, elinde 70 bin sterlini olan birisinin sahil kesimlerinde ev almasının mümkün olmadığını; ancak bu rakamlara uygun Lefkoşa’ya da denize yakın olmayan bölgelerden ev alabilecekleri konusunda bilgilendirmede bulunduklarını anlattı.
“Yatırımcının elindeki miktara göre her bölgeden ev satışı yapıyoruz” diyen Leblebicioğlu, sahil kesiminden ev alamayanları mutlaka uygun bir bölgeye yönlendirdiklerini söyledi.
Bir ada ülkesi olmamız nedeniyle kullanılabilecek imara açık alanların da sınırlı olduğunu ifade eden Leblebicioğlu, arsa fiyatlarının da oldukça yüksek olmasının nedenlerinden birinin de bu olduğunu söyledi.