banner6

Ev almak hayal

banner37

Yerli halka ev almak imkânsız, kira ödemek kâbus. TL’nin değer kaybetmesi yabancı yatırımcıya yararken, yerli halkın ev alması imkansızlaşıyor. Emlak sektörü ise adeta yabancılardan gelen taleple ayakta duruyor

Ev almak hayal
banner90
banner99

ÖZEL HABER - Emine Gül ÖZER

YERLİ HALK EV ALAMIYOR…

TL’nin döviz karşısında her geçen gün değer kaybetmesi, alım gücü düşen vatandaşı daha da çıkmaza sokuyor. Bir ev alma hayali kuran, yıllarca ev sahibi olmayı bekleyen vatandaşların ise hayalleri gittikçe imkansızlaşıyor. Kira fiyatları vatandaşın boynunu bükerken, ev almak isteyen vatandaşın ise bin bir borcun altına girmesi gerekiyor. Ay sonunu zor getiren vatandaş, ev almak bir yana, geçim gayesinde yatırım için aldıkları daire ve arsaları bile satışa çıkartıyor. Yabancıya satılan konutlar ise rekor kırıyor.

YABANCI SATIŞLARI REKOR KIRIYOR…

Kendi ülkesinde ev sahibi olamayan vatandaşların aksine, TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesi yabancı yatırımcıya yarıyor. Dış pazardan gelen yoğunluktan, İskele ve Girne bölgelerinde büyük bir hareketlilik yaşanırken; İranlılar ve Ruslar tarafından satışa bile çıkmamış, sadece arsanın konumu gösterilen ve teslimatı 2025 yılı olan daireler dahi yüzde doksana yakın bir doluluk yaşıyor. İç pazardaki durum ise içler acısı.

   Türk lirasının değer kaybetmesi yabancı yatırımcıya yararken, yerli halkın ev alma hayali günden güne imkansızlaşıyor.

   İnşaat maliyetlerinin dövize endeksli olması, alım gücü her geçen gün düşen vatandaşı daha da çıkmaza sokuyor.

   Dış pazardan gelen yoğunluktan, İskele ve Girne bölgelerinde büyük bir hareketlilik yaşanırken, iç pazarda yaşanan durum ise içler acısı bir hal alıyor.

   Özellikle Rusya ve İran menşeli müşterilerde deniz kenarı bölgelerine büyük bir rağbet yaşanırken, satışa bile çıkmamış, sadece arsanın konumu gösterilen ve teslimatı 2025 yılı olan daireler dahi yüzde doksana yakın doluluk yaşıyor.

   Kira rakamları da izdiham boyutuna ulaşan yerli halk ise ev alma talebinden çok yatırım amaçlı aldığı arsaları bile satışa çıkartıyor.

   Yerli vatandaş ev alamazken, yabancıya satılan konutlar ise rekor kırıyor.

   KIBRIS’a konuşan emlakçılar, yurt dışından gelen yatırımcılar sayesinde hareketlilik yakaladıklarını kaydederken, yerli halkın ev alamamasından dert yandı.

   Emlakçılar, “Bazı yasalar değişmeli, kendi vatandaşının da ev sahibi olabilmesi için adımlar atılmalı. Bugün bir anket yapılsa, 30 yaş ve üzeri vatandaşların bu şartlarda ev alma lüksü yok” ifadelerini kullandı.

Emlakçılar ne dedi?

Birsen Çelebi: Satışlar durgun. Şu anda depremzedelerin taleplerini karşılayabilmek adına bir yoğunluk var kiralık evlerde. Bu süreç içinde evlerini kiraya verecek mal sahiplerinin endişeleri arttı. Kiraya verdikten sonra evini nasıl ve ne şekilde geri alabileceği düşüncesinden, bir tıkanıklık söz konusu. Kira rakamları izdiham boyutuna ulaştı. Yerli halk ev alamıyor. Vatandaşlarımızın alım gücü düştü. Daire ve yatırım olarak düşünülen arsalar bile satışlara çıkarıldı alımın aksine. Yurt dışından gelen yatırımcılar sayesinde ayakta duruyoruz, Türkiye ve özellikle Rusya tarafından yoğun talep var. Kıbrıslılar için üzülerek söylüyorum, satış üzerine talepte bulunuyorlar çünkü insanlar gelecek kaygısı yaşıyorlar. Ruslar ve İranlılar satışa bile çıkmamış, sadece arsanın konumu gösterilen yerlere bile talepler şuan özellikle İskele bölgesinde durum bu yönde. 2025 yılında bitecek daireler dahi şu anda yüzde yüzü dolu. Yani yabancılar için aşırı bir talep söz konusu. Şu an bir Kıbrıslının 1+1 eve 95-100 bin sterlin verecek durumu yok. Bazı yasalar değişmeli, kendi vatandaşının da ev sahibi olabilmesi için adımlar atılmalı. Bugün bir anket yapılsa, 30 yaş ve üzeri vatandaşların bu şartlarda ev alma lüksü yok.

Damla Özlipolat: Yerlilerden talep var ama alım gücü yok vatandaşlarda. Ev fiyatları fahiş rakamlara ulaştı günümüz şartlarında. Normal maaş ile çalışan bir vatandaş, bu şartlarda ev sahibi olamaz. Borca harca girmesi lazım bir ev sahibi olabilmek için. Kendi ülkemizin yerli halkı ev sahibi olamazken, yurt dışından üçüncü ülkelerden ve Türkiye’den gelen yatırımcılar tarafından yoğun bir talep alıyoruz. Yeni evlenen çiftler ise ‘Borç harç içinde yüksek kiralar vermektense, kredi öderim’ mantığı ile zorlanarak ev arayışına giriyor. Fiyatlar astronomik rakamlara ulaştı. İki ay önce 55-60 bin sterlin olan ev fiyatları, şu an 75 bin sterlinden başlıyor. Lefkoşa bölgesinden ev arayışında olan vatandaşlarımız, Kaymaklı, Gönyeli, Ortaköy tarafına yöneliyor. Girne’de 2+1 daireler 100 bin sterlini aştığı için Girne’de oturan insanlar Gönyeli taraflarına yönelmeye başladı. Yani o yolu çekmeye bile razı insanlar. Kendi halkımız Girne ve İskele bölgesinden şehir içlerine göç ederken, İran ve Rusya’dan gelen vatandaşlar Girne ve İskele bölgesine epey talepte bulunuyor.

Serdar Özirfanoğlu: Yerli halktan ev alımına talep yok. Faiz oranlarından dolayı vatandaşlar çok zorlanıyor ve ev sahibi olmak isteseler de o güç ellerinde yok maalesef. Bize gelen ev alma ya da kiralama talepleri bölgeye göre değişiyor. Ruslardan büyük bir talep olduğunu söyleyebilirim İskele bölgesine yönelik. Türkiye’den gelen yatırımcılar ise genellikle Girne bölgesini tercih ediyor. Lefkoşa tarafında ise daha çok yerli halkımız ya da Türkiye’den tek tük gelen insanlar var. Günümüz şartlarına baktığımızda, ev fiyatları uçmuş vaziyette. Kendi halkımızın ev sahibi olması çok zor. Yabancı ülke vatandaşlarından gelen talepler doğrultusunda satışlarımızı yapıyoruz genelde. Dediğim gibi ada geneline bakıldığında en çok tercih edilen bölge, üçüncü ülke vatandaşları tarafından İskele bölgesi.

Kaan Baloğlu: Satışlarda bir hareketlenme oldu ama şu anda ev yok piyasada. Yerli halk ev alabilir ama kendisini çok zorlaması gerekiyor bir ev sahibi olabilmesi için. Bu şartlarda çok zor ev alımı. Genellikle yabancılardan ev alımı konusunda talep alıyoruz. Girne ve İskele bölgesi özellikle yabancılar tarafından çok talep görüyor. Lefkoşa bölgesinde yabancı göremezsiniz. Yerli halk var genelde. Şu an Lefkoşa’da 2+1 olan bir evin fiyatı 55 bin ile 65 bin sterlin arasında değişkenlik gösteriyor. Yerli halkın ev sahibi olabilmesi için kredi ve borç harç altına girmesi gerekiyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner104