banner6

Gardiyanoğlu: Mağduriyetler gideriliyor

banner37

Polis örgütü içinde uzun yıllardır sıkıntı yaşanmasına neden olan bazı yasa maddelerinde değişikliğe gidiliyor. UBP Milletvekili Sadık Gardiyanoğlu bu hedefle bir yasa önerisi hazırladı: 

Gardiyanoğlu: Mağduriyetler gideriliyor
banner150

banner150

banner99

“Yılları tamamladığında emekli olabilmeli”…  UBP Milletvekili Gardiyanoğlu, bir polis mensubunun emeklilik hakkı kazandıran hizmet yıllarının toplam 36 yılı tamamladığı durumlarda, yaş haddine bakılmaksızın emekli olabilmesi için yasa değişikliği önerisini hazırladığını belirtti.

“Eşitsiz koşullar ortadan kaldırılmalı”… Gardiyanoğlu, “Diğer kamu görevlileri, kaç yıl iştirak payı kesintileri varsa onun üzerinden emeklilik maaşı ve ikramiye alabiliyorken polis mensupları hak kaybına uğramaktadırlar. Dolayısıyla söz konusu kayıpları, polis mensuplarının uzun saatli ve eşitsizlik yaratan çalışma koşullarının kanun koyucu tarafından yeniden düzenlenmesi gerekmektedir” dedi.

Yeni yasama yılına kalacak... Başbakan Ünal Üstel’in de yasa önerisine olumlu baktığını söyleyen Gardiyanoğlu, önerinin Meclis komitesinde paydaşlarla ele alınması sonrasında son şeklini alacağını belirterek, yeniş yasama yılında yasa önerisinin Meclis Genel Kurulu’na sevk edilebileceğine dikkat çekti.

   Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa Milletvekili Sadık Gardiyanoğlu, “Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) Yasa Önerisi’ni hazırlayarak Meclis’e sundu.

   KIBRIS TV’de katıldığı Aytuğ Türkkan ile Detay programında yasa önerisi ile ilgili bilgiler paylaşan Gardiyanoğlu, polis örgütünde çalışan kişilerin kamuda çalışan diğer kişilere göre gerek çalışma yılında gerekse emeklilik yaşında haksızlıkla karşı karşıya kaldığını belirterek, hazırladığı yasa önerisi ile bu adaletsizliğin ortadan kaldırılmasını amaçladığını ifade etti.

   Bir polis ile bir sivilin çalışma saatlerinden örnekler paylaşan Gardiyanoğlu, “24 saat esasında çalışan bir polis, 1 ayda 240 saat veya 1 yılda 2880 saat veya 25 yılda 72.000 saat emeklilik hakkı kazandıran bir süre çalışmakta, sivil bir personel ise 1 ayda 160 saat veya 1 yılda 1920 saat veya 25 yılda 48.000 saat emeklilik hakkı kazandıran bir süre çalışmaktadır” diyerek adil olmayan duruma dikkat çekti.

   Gardiyanoğlu, bir polis mensubunun emeklilik hakkı kazandıran hizmet yıllarının toplam 36 yılı tamamladığı durumlarda, yaş haddine bakılmaksızın emekli olabilmesi için yasa değişikliği önerisi hazırladığını belirtti.

   Kendisinin eşinin de bir polis olduğunu ve özellikle vardiya çalışan polislerin ciddi anlamda yıprandığını gözlemlediğini söyleyen Gardiyanoğlu, bir çok polis mensubunun sağlık sorunları ile mücadele ettiğini belirtti.

   Polisliğin çok zor bir meslek olduğunu ve ancak vatan ve bayrak sevdasıyla yapılabileceğini belirten Gardiyanoğlu, yapılacak olan bu yasa değişikliği ile polislerin moral motivasyonlarının yükseleceğini dile getirdi.

“Yeni yasama yılında hazır olacak”

 

   Başbakan Ünal Üstel’in de yasa önerisine olumlu baktığını söyleyen Gardiyanoğlu, önerinin ilk etapta Meclis İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’ne gideceği ve burada tüm paydaşlardan da görüşler alınarak son şeklini alacağını belirtti.

   Komiteden geçtikten sonra genel kurulun gündemine gelecek olan yasa önerisi, genel kurulda onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. Ancak seçim yasaklarının başlaması ve Meclis’in yaz tatiline gireceği düşüldüğünde önerisinin yeni yasama yılında gündeme gelmesi bekleniyor.

“Polisler 36 yıl çalışıp emekli olamıyorlar”

   Gardiyanoğlu yasanın genel gerekçesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde görev yapan polis mensupları emeklilik hakları bakımından birden fazla yasa ile ilişkilidirler. Bu yasalar 51/84 Sayılı Polis Örgütü Yasası, 73/2007 Sayılı Sosyal Güvenlik Yasası, 26/1977 Sayılı Emeklilik Yasası ve 34/1993 Sayılı İhtiyat Sandığı Yasası’dır. Adı sayılan yasalardaki emeklilik uygulamalarına ilişkin, bazı sıkıntı ve/veya karmaşa yaratan durumların olduğu ortadadır. Şöyle ki; KKTC Polis Örgütünde çalışan bir polis mensubu, emeklilik hakkı için aranan 25 fiili hizmet yılını doldurduğunda 5 yıllık yıpranma payı hanesine eklenmekte ayrıca erkek polis mensubu olanlar için yine yukarıdaki yasalardan hareketle askerlik süreleri de eklenmekte ve ortaya ortalama 32 yıllık çalışmışlık hali çıkabilmektedir. Ancak 32 yılın sonunda polis mensuplarının bir kısmı emeklilik yaşı için aranan 55 yaş şartını karşılayamadıklarından, çalışma yıllarını fazlasıyla doldurmuş olmalarına rağmen çalışmaya devam etmek zorunda kalmaktadırlar” dedi.

“Polislerin emeklilikte hak kayıpları oluşuyor”

   Bunun yanı sıra Ayrıca 55 yaşını dolduran bir polis mensubunun 36 yılın üzerindeki çalışma yılları emeklilik haklarından olan ikramiyesinin akamete uğradığına dikkat çeken Gardiyanoğlu, diğer kamu görevlileri ile polisler arasında adaletsizlik yaratan durumu şu sözlerle açıkladı:

   “İlk etapta 36 yılın üzerinde var olan çalışmışlıklarda emeklilik iştirak payı kesilmediği, dolayısıyla da kesilmeyen ücretlerin karşılığının kendilerine verilmeyen yıl kayıplarını karşılayabileceği düşünülse bile çalışma hukuku açısından bakıldığında çalışmış senelerden faydalanma esasına tezat teşkil etmekte ve bir hak kaybın ortaya çıkabilmektedir.  Diğer kamu görevlileri, kaç yıl iştirak payı kesintileri varsa onun üzerinden emeklilik maaşı ve ikramiye alabiliyorken polis mensupları hak kaybına uğramaktadırlar. Dolayısıyla söz konusu kayıpları, polis mensuplarının uzun saatli ve eşitsizlik yaratan çalışma koşullarının kanun koyucu tarafından yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.”

   Gardiyanoğlu, polislerin çalışma saatleri ile sivil bir personelin çalışma saatlerini kıyaslayarak ortaya çıkan adaletsiz duruma dikkat çekti:

  “Örneğin; 24 saat esasında çalışan bir polis, 1 ayda 240 saat veya 1 yılda 2880 saat veya 25 yılda 72.000 saat emeklilik hakkı kazandıran bir süre çalışmakta, sivil bir personel ise 1 ayda 160 saat veya 1 yılda 1920 saat veya 25 yılda 48.000 saat emeklilik hakkı kazandıran bir süre çalışmaktadır.”

   Gardiyanoğlu bu gerekçelerden hareketle, bir polis mensubunun emeklilik hakkı kazandıran hizmet yıllarının toplam 36 yılı tamamladığı durumlarda, yaş haddine bakılmaksızın emekli olabilmesi için yasa önerisini hazırladığını vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2023, 11:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner88

banner104