banner6

Gündoğdu: Devlet otoritesi şart

banner37

KTTO Başkan Vekili ve MÜSİAD Kıbrıs Başkanı Ramazan Gündoğdu, limanların yeniden organize olmasına ilişkin hazırlanan raporu değerlendirdi. Gündoğdu, bazı küçük dokunuşlarla limanların daha kullanılır bir hale gelebileceğini vurguladı: "Devlet otoritesi şart"

Gündoğdu: Devlet otoritesi şart
banner150

banner150 banner150

“Gazimağusa Limanı her türlü kazaya açık”... Ramazan Gündoğdu, Gazimağusa Limanı’nın şu an her türlü kazaya açık bir yapıda olduğunu belirtti. Limandaki plansızlığa değinen Gündoğdu, “Limana giriş ve çıkışlar bariyerlerle bile kontrol edilse, araçların limana zamanında girmesi halinde dahi bu sorunların yüzde 80’i oranında hemen bir gün sonra bitebileceği ortadadır” ifadelerini kullandı.

“Girne Limanı sorunu hemen bitebilir”… Gündoğdu, yurt dışına gidecek olan TIR’ların bekletilmeyerek, yüklenecek olduğu geminin yanındaki rıhtıma park etmesi ve gümrük işlemlerinin orada yapılması halinde Girne Turizm Limanı’ndaki sorunların hemen bitebileceğini belirterek, bunun için memurun klimalı ortamdan çıkıp o noktaya gitmesi gerektiğini söyledi. Gündoğdu, “Ancak devlet iradesi bunun için var” diyerek mesajı verdi.

Öykü KENDİR

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkan Vekili ve Müstakil İşadamları ve Sanayicileri Derneği (MÜSİAD) Kıbrıs Başkanı Ramazan Gündoğdu, KIBRIS TV ekranlarında yayınlanan ve Haluk Yerli’nin hazırlayıp sunduğu ‘Sabah Sabah’ adlı programa telefon bağlantısı ile katıldı.

Gündoğdu, dün KIBRIS gazetesinin manşetinde yer alan Türkiye Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan gelen uzmanlarca ülkedeki limanlara ilişkin hazırlanan rapora dikkat çekerek, rapora katkılar gerektiğini kaydetti.

Gazimağusa Limanı’na ilişkin raporda yer alan noktalara işaret eden Gündoğdu, ‘Liman yıkılıyor’ derken herkesin kastettiği manada bir yıkılma değil. Limanda bulunan tahta iskelenin karaya bağlantılı kısmı yıkılmış vaziyettedir. Yaklaşık 8-10 yıldır yıkılmış vaziyettedir” dedi.

Gündoğdu, limanda sorunların olduğunu ifade ederek, “Yönetim olarak sorun olmasa bile limanda araç-gereç eksiği var. Bir kısmın bakıma ihtiyacı var. Gazimağusa Limanı, etrafı surlarla çevirili bir limandır. Bu limana çok müdahale edemezsiniz” diye konuştu.

Limanın gelecek 50 yılı dahi karşılayabileceğine inandığını belirten Gündoğdu, “Limanın fiziki yapısının, sığ bölgelerinin bugünkü teknoloji ile derinleştirilmesi mümkün olduğu için kapasitesi kendiliğinden çok artırabilecek bir potansiyeli var” ifadelerini kullandı.

“Limanda plansızlık var”

Gündoğdu, “Maalesef, şehirde aracımızı gelişi güzel park etme alışkanlığımız varsa limanda da var. TIR’lar, günler öncesinden limana gelip, gitmek için günlerce bekliyor. Türkiye’de limanlara günler öncesinden TIR’lar sokulmaz. Dolayısıyla bu ciddi bir trafik yaratıyor. Güncel yaşanmakta olan henüz yaz ayı olduğu için sorun görünmeyen ama kış aylarında ciddi sorunlar yaratabilecek olan konteynerler birbirlerine kilitlenerek üst üste koyulması gerekirken, gelişi güzel koyulduğundan kış aylarında ciddi potansiyel tehlikeler görülmektedir” açıklamasını yaptı.

“Gazimağusa Limanı her türlü kazaya açık”

Limanda meydana gelen kazalara dikkat çeken Gündoğdu, “İnşallah son meydana gelen olayda yaralanan şahıs kurtulur… Limanda her an kazalar olabilir demiştim… Keşke hiç olmasaydı. Ancak, şu an liman her türlü kazaya açık bir yapıdadır” dedi.

Gündoğdu, “Limana giriş ve çıkışlar bariyerlerle bile kontrol edilse, araçların limana zamanında girmesi halinde dahi bu sorunların yüzde 80’i oranında hemen bir gün sonra bitebileceği ortadadır” ifadelerini kullandı.

Limanda bekleyen TIR’ların herhangi bir ücret ödemediğini de aktaran Gündoğdu, açıklamasına şöyle devam etti:

“TIR’ların konaklaması için yerimiz olmasına rağmen oraya hiçbir TIR gidip beklemiyor. Kafeterya, duşlar ve tuvaletler olmasına rağmen orası kullanılmıyor. Şu anda yetkilinin de bulunduğu bölgeye bırakılmış bir TIR dorsesi var. Günlerdir orada bekliyor. Yetkilinin görebileceği en uygun noktada… Bu tamamen görev ihmalidir. Başka bir izahı yoktur.”

Gündoğdu, limanın 5 milyona kadar nüfusu kaldırabilecek kapasitesi olduğuna vurgu yaptı.

“Limanlar 24 saat canlı olması gereken yerlerdir”

Gündoğdu, “2004-2005 yıllarına kadar limanların gelirlerinin yüzde 10’u limanların bütçesine ayrılıyordu. Bu süreçte limanlarda hiçbir sorun yoktu. Bütün gelirler merkezi bütçeye ayrılınca sorunlar ortaya çıktı” dedi.

Limanların 24 saat canlı olması gereken yerler olduğunun altını çizen Gündoğdu, “Şu anda tek vardiya ile çalışıyoruz. Günde 5 saat verimli saatimizin 8’e çıkarılması gerekiyor. Sıkışıklıklar başladığında ise hafta sonu da dahil edilmeli. Olmuyorsa ikinci ve üçüncü vardiya da eklenmelidir” açıklamasını yaptı.

Gündoğdu, “Mevcut durumun tam olarak ortaya koyulması halinde üstüne yapılacaklara siyasi irade daha rahat karar verir. Herkes söylediği ile kalıyor. Bütünlüklü bakılması gerekiyor” dedi.

“Koskoca bir limanda bariyer olmaz mı? Yok…”

Gazimağusa Limanı’ndaki bariyerin kırıldığını ve yerine yenisinin eklenmediğini belirten Gündoğdu, tepki gösterdi, “Koskoca bir limanda bariyer olmaz mı? Yok… Çok pahalı bir şey değil, yedekte bulunması gereken bir şey ama yok…” şeklinde konuştu.

Gemikonağı’na liman yapılması… “Mantıklı bir çözüm değil”

Gündoğdu, Gemikonağı’na bir liman yapılmasının mantıklı bir çözüm olmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Fiziken ana karaya çalışacak gemilerin çok mazot, yakıt harcayacağı bir mesafede olduğu için çok gerçekçi değil. Bu da mantıklı bir çözüm değildir. Gemikonağı’ndaki derinlikler nedeniyle bildiğimiz anlamda liman yapmak 300-400 belki 500 milyon doları bulacaktır. Maden iskelesinin onarımdan geçirilerek, bölgeden geçen gemilere yakıt satışı için çok cazip bir bölge olarak düşünüyorum. Narenciyenin kara yoluyla ada içinde dolanmaması için doğrudan bölgeden yüklenerek gönderilmesi için mantıklı olacağını düşünüyorum. İskelenin maliyeti çok değil ancak limanlar pahalı yatırımlardır.”

Girne Turizm Limanı… “Önerimiz uygulansa sorunlar hemen biter”

Girne Turizm Limanı’ndaki sorunların bitirilmesine yönelik bir önerileri olduğunu belirten Gündoğdu, şöyle devam etti:

“Bizim bir önerimiz var; uygulansa Girne Turizm Limanı’nda sorunlar hemen biter. Yurt dışına gidecek olan TIR’ların bekletilmeyerek, yüklenecek olduğu geminin yanındaki rıhtıma park etmesi ve gümrük işlemlerinin orada yapılması halinde Girne Turizm Limanı’ndaki sorunlar hemen biter. Memurun klimalı ortamdan oraya gidip işlem yapması gerekiyor... Ancak devlet iradesi bunun için var.”

Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2023, 08:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner75

banner88

banner104