Alithia gazetesinin haberine göre Anastasiadis, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’a mektup göndererek, “Yunan halkının 28 Ekim 1940’ta faşist ve totaliter güçler karşısında ulusal değerlerini ve egemenliğini savunmasının, bağımsızlık, demokrasi ve barış gibi evrensel ideallere sarsılmaz bağlılık adına verilmiş çok değerli bir mesaj olduğunu” kaydetti.
DİSİ ise mesajında, “Büyük 1940 destanının, Kıbrıs Helenizmi’ne ilham verdiğini ve milli bilinç için örnek teşkil ettiğini; bunun yanı sıra özgürlük ve demokrasi gibi evrensel değerlerle bağdaştığını” belirtti.
“Kıbrıs’taki Helenizm’i” de garanti altına almak
Bu değerler zemininde, “Kıbrıs’taki Helenizm’i” de garanti altına almak ve savunmak için çaba gösterdiklerini ifade eden DİSİ, Kıbrıs’ta Avrupalılığı ve uluslararası hukuku garanti altına alacak; Türk askerinin çekileceği ve “işgal altındaki toprakları özgürlüğüne kavuşturacak” yaşayabilir ve mantıklı bir anlaşma arzu ettiklerini kaydetti.
Habere göre AKEL, Yunan halkının faşist saldırganlığa verdiği “kahraman hayır cevabının”, insanlığın modern tarihinde önemli bir nokta ve değerli bir anı olduğunu ifade ederek, faşizmin baş kaldırdığı şu günlerde, bu mesajların daha fazla güncellik kazandığını belirtti.
DİKO ve EDEK ise, “1940 destanının verdiği mesajların örnek teşkil ettiğini ve Kıbrıs Helenizmi’nin, “Türk istilasının tamamen baştan savılıncaya kadar vereceği mücadeleyi teşvik ettiğini” kaydederek, Kıbrıs sorunundaki bir çözümden sonra, Türkiye’nin Kıbrıs’ta herhangi bir rolü veya sözü olmasını kabul etmeyeceklerini ifade ettiler.
Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2016, 11:51