banner6

Gürçağ: Hastane projeleri yaşama geçecek

banner37

Sağlık Bakanı Gürçağ Altuğra, KIBRIS TV’de konuştu; Altuğra “Acil Durum Hastanesi’ndeki yoğun bakımı hizmete geçirmeleri ile özel hastanelere sevklerin ciddi oranda azaldığını 80 milyon TL’nin Devlete kalacağını söyledi:

Gürçağ: Hastane projeleri yaşama geçecek
banner150

banner150

banner99

Özel Haber - Cemre CEMALİ

500 yataklı hastane yapılacak… Ülkedeki artan nüfusa hizmet sağlamak için hastane projelerini hayata geçireceklerini ifade eden İzlem Gürçağ Altuğra, “500 yataklı hastanenin de hayata geçirileceğini yeni Büyükelçi de paylaşmıştı, hastanelerin hayat bulması ile sorunlar iyice aşağılara çekilecek. Hedefime odaklandım, üreterek çalışmanın sevinci içerisindeyim” dedi. Gürçağ Altuğra, ayrıca, diğer hastanelerin de bitirileceğini kaydetti.

Çocuk servisi memnuniyet oluşturdu… Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nin acil servisinin, patlayan nüfustan dolayı kaotik bir durumuna geldiğini gözlemlediklerini, bu nedenle sosyal devlet anlayışıyla hareket ederek halka daha kaliteli sağlık hizmeti götürmek için Acil Çocuk Servisi’ni hayata geçirdiklerini açıkladı. Gürçağ Altuğra, halktan, hekimlerden ve sağlık emekçilerinden aldıkları dönüşler doğrultusunda oluşturulan Acil Çocuk Servisi’nin ülkede büyük bir memnuniyet yarattığını ifade etti.

Mecburi hizmetler ülkemizde yapılabilecek… İzlem Gürçağ Altuğra, Türkiye ile KKTC hükümeti arasında sağlık ve tıp bilimleri arasında iş birliğine dair imzaladıkları anlaşma ile ilgili de konuştu. Çift uyruklu gençlerin tıp fakültesinden pratisyen hekim olarak mezun olduktan sonra mecburi hizmetlerini ülkemizde de yapabileceklerini ifade eden Gürçağ Altuğra, protokolün, meclisten onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe gireceğini açıkladı.

   Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, 7 aylık bakanlığı döneminde yaptığı hizmetlerle ilklere imza atmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyleyerek, hizmete geçirdikleri Acil Çocuk Servisi’nin devrim niteliğinde olduğunu açıkladı.

   Halktan, hekimlerden ve sağlık emekçilerinden aldıkları dönüşler doğrultusunda çocuk acil servisinin ülkede büyük bir memnuniyet yarattığını ifade eden Gürçağ Altuğra, “Hedefime odaklandım, üreterek çalışmanın sevinci içerisindeyim” dedi.

   Halil Esendağlı’nın KIBRIS TV’de hazırlayıp sunduğu “Her Şey Masada” programına konuk olarak katılan Gürçağ Altuğra, sağlıkta ülke gündemindeki konularla ilgili görüşlerini açıkladı.

“Acil Çocuk Servisi’ni hayata geçirdik”

   İzlem Gürçağ Altuğra, yıllardır söylendiği halde yapılamayan hizmetleri 7 aylık bakanlığı döneminde hayata geçirdiklerini söyleyerek ilklere imza atmanın haklı gururunu halk ile birlikte yaşamaya devam edeceklerini belirtti.

   Görev bilincinde şeffaf ve doğru hizmetlere devam edeceklerini ifade eden Gürçağ Altuğra, çağdaş dünya ülkelerinde var olan fakat ülkemizde var olmayan Acil Çocuk Servisi’nin ülkemizde de hayata geçirildiğini ve hizmetin devrim niteliğinde olduğunu açıkladı.

   Gürçağ Altuğra, çocuklara verdikleri önemin ilk olmadığını her zaman için çocuklara karşı ayrı bir hassasiyeti olduğunu söyleyerek,  “Acil Çocuk Servisi’nin hayata geçirilmesinde yaşadığımız zahmetleri hep birlikte gördük. Çocuk acil servisinin açılması durumunda farklı komplikasyonlar oluşabileceğine yönelik çeşitli eleştiriler yapıldı, bazı kesimler çocuklara gösterdiğimiz hassasiyeti taklit ederek kamuoyu ile paylaştı. Bizi takdir etmiyorlar ama taklit ediyorlar” şeklinde konuştu.

   Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nin acil servisinin patlayan nüfustan dolayı kaotik bir durumuna geldiğini gözlemlediklerini, bu nedenle sosyal devlet anlayışıyla hareket ederek halka daha kaliteli sağlık hizmeti götürmek için Acil Çocuk Servisi’ni hayata geçirdiklerini açıklayan Gürçağ Altuğra, halktan, hekimlerden ve sağlık emekçilerinden aldıkları dönüşler doğrultusunda oluşturulan Acil Çocuk Servisi’nin ülkede büyük bir memnuniyet oluşturduğunu ifade etti.

“Çocukları travmatik görüntülerden uzaklaştırdık”

   İzlem Gürçağ Altuğra, Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Acil Servisi’ne trafik kazası, vurulma, bıçaklanma, kalp krizi, kan revan içinde olan hastaların müracaat ettiği gibi çocuğu düşen, kusan, ateşlenen ailelerin de müracaat ettiğine dikkat çekerek bu bağlamda Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nin yükünü azaltma ve çocuklara çağdaş koşullarda hizmet verme noktasında bir yapı oluşturulduğunu belirtti.

   Acil servislerde her zaman için kanayan ve kalp krizi geçiren hastalara öncelik verildiği için bu gibi durumlarda ailelerin kucağında çocuklarıyla saatlerce beklemek zorunda kaldığını kaydeden Gürçağ Altuğra, çocukları travmatik görüntülerden uzaklaştırmak ve daha hızlı tedavi sağlayabilmek amacıyla Pandemi Hastanesi olarak bilinen Acil Durum Hastanesi’nde sadece çocukların müracaat edebileceği bir acil servis yarattıklarına dikkat çekti.

   Gürçağ Altuğra, çocuk acil servisinde hizmet veren yeterli personel olduğunu söyleyerek, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin gerek doktor ve hemşire gerek odaların düzenlenmesi noktasında takviye ve güncellenmeye ihtiyacının bilincinde olduklarını ve bu bağlamda çalışma yaptıklarını açıkladı.

  Ülkemizde şu anda acil tıp uzmanı olmadığını belirten Gürçağ Altuğra şöyle devam etti:

   “Özel sektörde hizmet veren 1 veya 2 kişi acil tıp uzmanı olabilir, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde de olması gerekir bu noktada tıp fakültesinde eğitim gören çocukları yönlendirme ve bilinçlendirme ve kontenjan verme adına paylaşımlarımız oluyor. Şu an komite aşamasında üzerinde çalışılan Teşkilat Yasası’nda da maaş adı altında düzenlemeleri cezbeden noktaya getirmek adına çalışmalar yapıyoruz.”

   Gürçağ Altuğra, acil servislerde vakaların aciliyetine göre odalara dağılımını ve müdahale imkanı kılınmasını sağlayan triyaj odalarının öneminin de farkında olduklarını işaret ederek, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin acil servisinin daha sağlıklı ve hızlı çalışması için Sağlık Bakanlığı’nın gündeminde hizmet şemaları olduğunu kaydetti.

   Sağlık emekçilerinin tamamını koruyup kolladığını ve haksız yere eleştirilmelerine, siyaseten itibarsızlaştırılmalarına geçit vermeyeceğini ifade eden Gürçağ Altuğra, onlara yönelik herhangi bir sitem olması halinde nezaketi elden bırakmadan sorunu çözebildiklerini vurguladı.

“Tüm cihazlar şu anda ülkemizde”

   İzlem Gürçağ Altuğra, Acil Durum Hastanesi’ndeki yoğun bakımı hizmete geçirmeleri ile özel hastanelere sevklerin ciddi oranda azaldığına işaret ederek, yılda ortalama 80 milyon TL’nin devletin kasasına kalmasına imkan kıldığını açıkladı.

   Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile ağustosta gerçekleştirdikleri ziyaret sonucunda ülkemize hibe edilen cihazların listesini paylaştıklarını hatırlatan Gürçağ Altuğra, “İlan ediyorum; tüm cihazlar şu an ülkemizdedir. Pediatrik kardiyolojide hekimlerin kullandığı eko cihazı, elektronik röntgen cihazı devrededir. Evlilik öncesi, talasemi hastalığının taşıyıcı testi yapılıyor ülkemizde bununla ilgili cihaz merkeze teslim edildi” dedi.

   Gürçağ Altuğra, Türkiye ile KKTC hükümeti arasında sağlık ve tıp bilimleri arasında iş birliğine dair imzaladıkları anlaşma ile ilgili de konuştu. Çift uyruklu gençlerin tıp fakültesinden pratisyen hekim olarak mezun olduktan sonra mecburi hizmetlerini ülkemizde de yapabileceklerini ifade eden Gürçağ Altuğra, protokolün, meclisten onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe gireceğini açıkladı.

   Gürçağ Altuğra, 60 yataklı kapasiteli Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nin 10 binlere hizmet vermeye çalıştığını, var olan nüfusa dar geldiği için sağlık ocağı konumunda kaldığına dikkat çekerek, 7 aylık görev süresinde özlemi duyulan yeni Girne Hastanesi’nin inşaatına da başlattıklarını hatırlattı.

   Gürçağ Altuğra, 10 aylık zaman diliminde bitirilmesinin hedeflendiğini bu bağlamda tüm alt yapısıyla tahminen ekim sonunda anahtar teslimi alınacağını açıklayarak, hastanenin döşemesinin de Türkiye tarafından ülkemize hediye edileceğini söyledi.

   Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde 3 yıl önce yangın meydana geldiğini, kalp ve bay pas ameliyatlarının yapıldığı ameliyathanenin yanı sıra yoğun bakım ünitesinin de yandığını anımsatan Gürçağ Altuğra, o bölümlerdeki tadilatı tamamlanmak üzere olduğunu ve ocak sonu veya şubat başı resmen hizmete gireceğini belirtti.

“Hastane projelerini hayata geçireceğiz”

   İzlem Gürçağ Altuğra, ülkemizde çok başarılı operasyon gerçekleştiren hekimler olduğunu ifade ederek baypas ameliyatını ülkemizde yaptırmak isteyen 3. dünya ülkesi vatandaşlarında müracaatlar olduğunu kaydetti.

   Ülkedeki artan nüfusa hizmet sağlamak için hastane projelerini hayata geçireceklerini ifade eden Gürçağ Altuğra, “500 yataklı hastanenin de hayata geçirileceğini yeni Büyükelçi de paylaşmıştı, hastanelerin hayat bulması ile sorunlar iyice aşağılara çekilecek. Hedefime odaklandım, üreterek çalışmanın sevinci içerisindeyim” dedi.

   Gürçağ Altuğra, hastanelerin hizmete girmesi ile istihdamların da olacağını, 7 aylık görev süresince tıp fakültesinden mezun 25 kişiyi sözleşmeli olarak istihdam ettiğini açıkladı.

  Bundan sonrada birincil hekimlerin istihdamının da söz konusu olacağını, kamu hizmetleri komisyonunun ilan etiği sınavlara hekimlerin müracaat ettiğini ve kadrolandığını kaydeden Gürçağ Altuğra, 2023 yılında sağlık alanında istihdamların olacağını ifade etti.

   Gürçağ Altuğra, ülkemize ilaç ithalini Türkiye’den yapıldığını söyleyerek, ilaçta Global bir kriz yaşandığını, bu nedenle ilaç ihracatında sınırlama getirildiğini vurguladı.

  Gürçağ Altuğra, ülkemizde ilaçlarda manuel takibi yapıldığına dikkat çekerek bu sistemi değiştirerek ilaçların sistemde ve raflarda sistematik olarak takibinin yapılması için otomasyon sistemine geçilmesi noktasında çalışmalar yapıldığını vurguladı.

   Gürçağ Altuğra, hasta bakıcılık sisteminin kronik bir sorun olduğunu, maddiyata ve kadrolaşmaya dayandığını işaret ederek “Ekonomik krizde ailelerin maddi yönden bunu kaldırabilecek bir bütçesi olmayabilir. Yatılı hastalara kadrolu hasta bakıcıların hizmet etmesi özlediğimdir” dedi.

   Göreve geldiği zaman ambulans takibini ekrandan yapılmasını sağlayan sistemin çalışmadığını belirten Gürçağ Altuğra, bu sistemin tekrar hayata geçirildiğini ayrıca Mağusa’da inşaatına başlanan 112 binasının da tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı.

   Gürçağ Altuğra, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınının ülkemizde gerilemesine karşın, Dünya Sağlık Örgütü’nün salgının bittiğini ilan etmediğine işaret ederek, “Pozitif vaka sayısının yoğunluğuna göre ülkemiz renklere ayrılmıştı. Dipkarpaz, Yedidalga ve Lefke bölgeleri yeşil görünüyor” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner88

banner104