Özel Haber
Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7,7 ve 7,4 şiddetindeki depremler sonucunda hayatını kaybedenler için baş sağlığı dileyen İncirli, Kıbrıslı Türklerin yeniden deprem gerçeği ile yüzleştiğini ifade etti. Kriz durumlarında önceliklerin yeniden şekillendirilmesi gerektiğini vurgulayan İnicirli, "Bizim şu anda ihtiyacımız; bir devlet hastanesidir, okullardır diğerleri bir parça daha bekleyebilirler" dedi.
"SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI'NIN GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKİYOR"
Olası bir afet durumunda Sivil Savunma'nın önemine değinen İncirli, “Sivil Savunma Teşkilatımızı bizim güçlendirmemiz lazım. İnsan iş gücü eksikliği olduğunu biliyoruz teşkilatta. Örgün ve yayın bir şekilde mutlaka depremle ilgili olarak eğitimlerin verilmesini Sivil Savunma çok arzu ediyor. Bunun yapılabilmesi için onların insan iş gücü eksikliğinin tamamlanması gerekiyor. Arama kurtarma çalışmalarında teknolojinin ne kadar önemli olduğunu da bu son depremde gördük. Dolayısıyla teknolojik açıdan da Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın güçlendirilmesi gerekiyor. Büyük bir depreme karşı, büyük bir insan gücüyle ve modern teknolojiyle donatılmış bir Sivil Savunma Teşkilatı’na ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
"RAPORUN NEREDE OLDUĞUNU BİLMİYORUZ"
Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nin durumuna ilişkin bir raporun varlığından bahsedildiğini ama bu raporu göremediklerini ifade eden İncirli, “Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, 1975 yılında yapıldı ve bu kadar yıldır da bu bina bize amiral gemisi olarak hizmet veriyor ama bu bina eski bir bina. Ömrünü tamamlamış olduğunu biz nerede 10 yılı aşkın süredir konuşuyoruz ve bunu her zaman dile getiriyoruz. Bunu da Sayın Dizdarlı’nın dile getirdiği rapora dayandırıyoruz. Bu raporu ben de görmedim. Defalarca da sordum bu raporun nerede olduğunu, bilmiyoruz” dedi.
"NALBANTOĞLU DEVLET HASTANESİ BİR ÇİVİYİ BİLE KALDIRAMAYACAK KADAR YORGUN"
Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nin çok yorgun bir yapı olduğunu kaydeden İncirli, “Nalbantoğlu Devlet Hastanesi artık ihtiyaca karşılık veremiyor. O zaman biz onu biraz daha büyütelim gibi öneriler olmuştu ve bu daha ucuz bir yöntemdi ama o dönemde bu raporun ortaya çıkması ile Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin bir çiviyi bile kaldıramayacak kadar yorulduğunu ifadelendiriyordu bu rapor. O yüzden Nalbantoğlu’nu güçlendirme ya da büyütme yoluna gidilmedi” ifadelerine yer verdi.
“TAM TEŞEKKÜLLÜ BİR HASTANEYE İHTİYACIMIZ VAR”
Lefkoşa’da tüm ülkenin ihtiyaçlarına hitap edecek yeni bir devlet hastanesinin gerekliliğini savunan İncirli, “O dönemde bu konu hakkında yapılan tartışmalar bizi şu noktaya getirdi; Bizim Lefkoşa’ya Nalbantığlu Devlet Hastanesi’nin yerini alacak yeni bir devlet hastanesi binasına ihtiyacımız olduğu noktasına getirdi. 21 yıldır da bu konunun gündemde olduğunu biliyorum. Bizim bu ülkede, Lefkoşa’da bütün ülkenin yükünü çekebilecek tam teşekkülü hekimiyle, hemşiresiyle, teçhizatıyla ve fiziki koşullarıyla güçlü bir hastaneye ihtiyacımız var ve bu çok ivedi bir şeydir. Bunun da depreme dayanıklı olması bizim için vazgeçilmezdir çünkü hiç olmasını istemeyiz ama bir deprem ile karşılaştığımız takdirde Nalbantoğlu Devlet Hastanesi yıkılırsa yaralı insanlar nerede tedavi olacak sorusunun cevabı yoktur” şeklinde konuştu.
"HASTANELER ÖNCELİK OLMALIDIR"
Devletin kriz durumunda önceliklerini belirlemesi gerektiğini kaydeden İncirli, “Bir deprem gerçeği ile yeniden karşılaştı Kıbrıs Türkler ve bu durumda hala daha meclis binasının yapılmasına kaynak aktarılması doğrusu beni çok rahatsız ediyor. Bizim şu anda ihtiyacımız; bir devlet hastanesidir, okullardır diğerleri bir parça daha bekleyebilirler. Elbette ki mecliste önemlidir ama böyle bir afet durumunda bunlara ihtiyaç vardır ve sonuçta meclis her yerde toplanabilir fakat hastaneler, hastalar öncelik olmalıdır” ifadelerine yer verdi.
"BU İKİ YASANIN GERİ ÇEKİLMESİ İÇİN SERT BİR MUHALEFET UYGULUYORUZ"
Mühendis ve mimarların sürecin dışında bırakılmasının bir sonucu olacağını ifade eden İncirli, “Binaların güvenliğini sağlayacak olan mühendislerin ve mimarların yapacakları denetimler ve değerlendirmelerdi. Onları sürecin dışında bırakan her şeyin sonucu bugün İsias Otel’de yaşadığımız mesele ile eşdeğerdir. Kıbrıs Türk halkının bu riske atılmasına izin veremeyiz. O yüzden bu iki yasanın meclisten geri çekilmesi için çok sert bir muhalefet uyguluyoruz şu anda” dedi.
"YAPI DENETİMİ ÇOK ÖNEMLİ"
Ülkemizde yapı denetimi eksikliği hususuna dikkat çeken İncirli, “Yapı denetimi de çok önemli. Proje tamam vizelendirilir ama o projenin projedeki gibi gerçekleşip gerçekleşmediğinin denetimlerinin de yapılması gerekiyor. Elbette yeterli değil bu ama o da olmazsa iş baştan yanlış gidebilir. Yapı denetimi burada çok önem kazanıyor ve süratle bunun yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2023, 13:31