banner6

İskele’de yabancı patlaması

banner37

KKTC’ye yerleşen yabancı uyruklu kişilerin artış göstermesiyle, başta sağlık ve eğitim sektörlerinde ciddi sorunlar baş gösterdi. Türkçe ve İngilizce bilmeyen Rus, İran ve Pakistan gibi ülkelerden gelen ailelerin çocukları, okullarda Türkçe verilen eğitimden yararlanamıyor ve uyum sağlamaları için verilen Türkçe kursların da yetersiz olduğu belirtiliyor.

İskele’de yabancı patlaması
banner90
banner99

Sedef BOŞNAK

“İSKELE’DE 209 YABANCI ÖĞRENCİ VAR”… İskele’deki Bekirpaşa Lisesi’nin Okul Aile Birliği Başkanı Ercüment Evlat, okulda 209’u yabancı 17’si depremzede olan 852 öğrencinin öğrenim gördüğünü belirtti. Evlat, her sınıfta 30-35 öğrencinin öğrenim gördüğü 29 sınıfın bulunduğunu, okula kayıt yaptıran öğrenci sayısının her geçen gün arttığını kaydetti.

“TÜRKÇE KURS VERİYORUZ”… Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, İskele, Gazimağusa ve Girne'de yabancılara satışı yapılan yerlerle birlikte ailelerin de ülkeye geldiğini belirterek, okullarımızda, Türkçe ve İngilizce bilmeyen bu kişilerin iletişim sorunlarını kökten çözebilmek için okullarda Türkçe kursları verdiklerini söyledi.

“YABANCILAR, İSKELE NÜFUSUNU 3 KAT ARTIRDI”… İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, yabancı nüfusun ciddi oranda arttığı bölgede, sağlıkta, eğitimde ve günlük yaşamda ciddi sıkıntılar yaşandığına vurgu yaptı ve “ Özellikle yaz aylarında, yabancılar nüfusu 3 kat artırıyor. Altyapı sorunları var. Özellikle kanalizasyon büyük sıkıntı. Bu yönde çalışma başlattık” dedi.

“HAZIRLIK SINIFI AÇILMALI”… KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı, “Rus, İran ve Pakistanlı öğrenciler, bilmedikleri bir dilde aldıkları eğitimden fayda görmüyor. Bu kişiler belirli bir seviyeye taşınmadan okullara kayıt ettirilmemeli. Kurslar yetersizdir. Hazırlık sınıfları oluşturulup Türkçe eğitim verilmelidir. Çocukları ancak bu şekilde kazanabiliriz” şeklinde konuştu.


 

   KKTC’ye yerleşen yabancı uyruklu kişilerin artış göstermesiyle, eğitimde baş gösteren iletişim sorununa ‘köklü’ çözüm üretilmesi gerektiği vurgulandı.

   Yabancı kişilerin yerleşmek için tercih ettiği, kıyı şeridi olan, turizmin göz bebeği İskele’de, okullara kayıt yaptıran öğrenci sayısında ciddi artış olduğu tespit edildi.

   KIBRIS, konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, İskele’deki Bekirpaşa Lisesi’nin Okul Aile Birliği Başkanı Ercüment Evlat ve KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı’nın görüşüne başvurdu.

   Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, İskele, Gazimağusa ve Girne'de, yabancılara satışı yapılan yerlerle birlikte ailelerin de ülkeye geldiğini belirterek, okullarımızda, Türkçe ve İngilizce bilmeyen yabancı öğrenci sayısında ciddi bir artış olduğunu doğruladı.

   İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, yabancı nüfusun ciddi oranda arttığı bölgede, sağlıkta, eğitimde ve günlük yaşamda ciddi sıkıntılar yaşandığına vurgu yaptı ve “ Özellikle yaz aylarında, yabancılar nüfusu 3 kat artırıyor. Altyapı sorunları var. Özellikle kanalizasyon büyük sıkıntı. Bu yönde çalışma başlattık” dedi.

   İskele’deki Bekirpaşa Lisesi’nin Okul Aile Birliği Başkanı Ercüment Evlat, okulda 209’u yabancı 17’si depremzede olan 852 öğrencinin öğrenim gördüğünü belirtti. Evlat, her sınıfta 30-35 öğrencinin öğrenim gördüğü 29 sınıfın bulunduğunu, okula kayıt yaptıran öğrenci sayısının her geçen gün arttığını kaydetti.

   Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Ozan Elmalı, “Rus, İran ve Pakistanlı öğrenciler, bilmedikleri bir dilde aldıkları eğitimden fayda görmüyor. Bu kişiler belirli bir seviyeye taşınmadan okullara kayıt ettirilmemeli. Kurslar yetersizdir. Hazırlık sınıfları oluşturulup Türkçe eğitim verilmelidir. Çocukları ancak bu şekilde kazanabiliriz” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu: İletişim sorununu çözmek için çalışıyoruz

   Bakan Nazım Çavuşoğlu, bu kişilerin iletişim sorunlarını kökten çözebilmek için çalıştıklarını anlattı ve “Ülkede yaklaşık 10 yıldır her geçen gün artan yabancı öğrenci sayısı var. Artış, sorunları da beraberinde getiriyor. Başlıca sorun iletişim. Çözmek için çalışıyoruz”  dedi.

   Nazım Çavuşoğlu, okullara kayıt yaptıran, Türkçe ve İngilizce bilmeyen öğrencilere, eğitimden en iyi şekilde faydalanmaları adına Türkçe öğretmek için kurslar düzenlediklerini dile getirdi.

   Çavuşoğlu ayrıca, artışın devam etmesi halinde, okullara, yabancı öğrenciler için hazırlık sınıflarını dahil etme düşüncesi içerisinde olduklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

   “Yoğunluk ciddi bir sorun. Birçok öğrenci Türkçe ve İngilizce konuşmayı bilmiyor. Dil bilmedikleri için iletişim kurmakta zorlanıp, eğitim sisteminden gerektiği gibi faydalanamıyorlar. Bulundukları ortamlarda sayıları da arttığı için eğitimin süratini etkiliyorlar.

   Eğitim sistemimizden, yabancı öğrencilerin de tam anlamıyla faydalanmasını istiyoruz. Bu öğrencilerle iletişim kurabilmek adına birçok paydaş katkı koyuyor.

   Belli bir süre sonra öğrencilerin birçoğunda bu sorun ortadan kalkıyor. Ancak okullarda sayısal olarak yoğunlaşma, daha önce kısa süren uyumlaşma sürecini geciktiriyor.

   Sorunu kökten çözüp vizyon koymak adına DAÜ Türkçe Eğitim Merkezi ile işbirliği yaptık. Tüm orta eğitimde Türkçe taraması yaptık. Sonuçlar, şubat ayı itibarıyla tarafınıza teslim edildi. İstişareye bağlı olarak önlem almayı planlamaktayız.

   Öğrencilerin eğitimden kopmaması ve toplumla uyuşması prensibiyle hareket ediyoruz.

   Sorunların erken çözümü için yüzlerce öğretmene Türkçe öğretimi konusunda hizmet içi kurslar verdik. Bunun yanı sıra dershaneler, etüt merkezleri gibi eğitim kurumlarına Türkçe eğitimi konusunda kurs açma izni vererek, dışarıdan gelen öğrencilerin toplumla erken uyumlaşması ve ülke müfredatına uygun eğitim alması için olanak sağladık.

    Okulda öğretmenler kurs düzenliyor, dışarıdan da Türkçe eğitimi hususunda hizmet alımı var. Bu sayının giderek artması halinde yabancı öğrencileri normal sınıflara kaydetmemeyi düşünüyoruz.

   İletişim kurabilmelerini sağlamak adına, eğitime, hazırlık sınıfını dahil etmeyi planlıyoruz. Bu çerçevede, çalışmalarımız sürüyor.”

Sadıkoğlu: Sıkıntılar var, çözmeye çakışıyoruz

   İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, bölgede, yabancı nüfusun ciddi oranda artış gösterdiğine dikkat çekerek, Türkçe ve İngilizce diline vakıf olmayan Rus, İran ve Pakistan uyruklu yabancı kişilerin sağlıkta, eğitimde ve günlük yaşamda ciddi sıkıntılar yaşadığına vurgu yaptı.

   Başkan Hasan Sadıkoğlu, bölgedeki okullara kayıt yaptıran öğrenci sayısının arttığını belirterek, konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ile istişare içerisinde olup, gereken her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını belirtti.

   Hasan Sadıkoğlu, “Bölgedeki okullarda, yabancı öğrenciler için ekstra sınıflar açılmalı. Bu öğrenciler için Türkçe dersleri artırılmalı. Kurslar için Türkçe öğretmeni istihdam edilmeli. Biz, öğretmen istihdamı için elimizden gelen katkıyı koymaya hazırız” dedi.

   Sadıkoğlu, daha çok Long Beach’te yabancı nüfusun arttığına vurgu yaparak, şunları kaydetti:

   “Belediyemiz, 300 kilometreye yakın bir alana hizmet veriyor. Son nüfus sayımına göre bölgede 12 bin 154 kişi olduğu belirlendi. Ancak bu rakam gerçek nüfusu yansıtmıyor. Bölgede hemen her gün nüfus değişiyor. Nüfus sayımının en kısa zamanda güncellenmesi gerekiyor.

   Özellikle yaz aylarında bölgedeki nüfusta ciddi artış gözlemleniyor. Geçmişte bölgedeki nüfus yalnızca yaz aylarında gözlemlenirken, son zamanlarda bu kişilerin ülkeye yerleştiğini görüyoruz. 

   Yaz aylarında yabacı nüfus 10 bini buluyor. Bu rakam yerel nüfusu 3 kat artırıyor.

   Yabancıların yerleştiği bölgelerde altyapı sorunları var. Özellikle kanalizasyon büyük sıkıntı. Bu yönde çalışma başlattık. Belediye reformundan önce 18 köye hizmet veren belediyemiz, şimdi 23 yerleşim yerine  hizmet götürmeye başladı.

   Devlet katkısı hesaplanırken, yabancı nüfus artışı dikkate alınmadı. Bu, belediye için sıkıntı. Tüm bunlara karşın, biz, herkese eşit bir şekilde, her türlü hizmeti vermeye çalışıyoruz. Bu durum belediyeyi ekonomik yönden ciddi oranda etkiliyor.”

Evlat: Sınıflarda öğrenci sayısı kapasitenin üzerinde

   İskele’deki Bekirpaşa Lisesi’nin Okul Aile Birliği Başkanı Ercüment Evlat, okulda 209’u yabancı 17’si depremzede olan 852 öğrencinin öğrenim gördüğünü belirtti.

   İki dönemdir okul aile birliği başkanlığını yürüttüğünü kaydeden Ercüment Evlat, 3 muavin, 85 öğretmenin eğitim verdiği, her sınıfta 30-35 öğrencinin öğrenim gördüğü 29 sınıfın bulunduğunu, okula kayıt yaptıran öğrenci sayısının her geçen gün arttığını bildirdi.

   Başkan Ercüment Evlat, yabancı öğrencilerin, Türk öğrenci ve öğretmenlerle iletişim kuramadığını anlattı ve bu sorunun acilen çözümlenmesi gerektiğini anlattı.

   Ercüment Evlat, şöyle konuştu:

   “Rus, İran ve Pakistanlı öğrenciler okulda iletişim sorunu yaşıyor. Ne Türkçe, ne de İngilizce biliyorlar. Sıkıntılarını telefonlardan çeviri yapıp anlatabiliyorlar. Sorun ciddi şekilde ele alınıp çözümlenmeli.

   Yabancı öğrenciler, Türkçe diline yeterince vakıf olmadan Türk okullarına kayıt yaptırılmamalı.

   Öte yandan, okulumuza yeni kayıt yaptıran 17 depremzede öğrencinin tüm ihtiyaçlarını birlik olarak karşılamaya çalışıyor, yaralarını bir nebze olsun sarmaya çalışıyoruz.

   Deprem nedeniyle ülkemizde de ders çıkartmamız gereken konular var. Geçen yaz, okul binasının tamir gerektiren kısımlarını elden geçirdik. Düzenli bakım yaptırıyoruz, ancak binanın sağlamlığından emin değiliz. Biz, bilirkişilerin yönlendirmesiyle tamir edilmesi gerekenleri tamir, yıkılması gereken yerleri de yıkıp yenisini inşa ettik. Okulumuz Rum zamanından kalma eski bir okul. Denetlenmesi, insan hayatı açısından büyük önem taşır. Ayrıca, lise ve ortaokul öğrencilerinin yeni öğretim yılında, başarıyı yükseltmek için ayrılmasını talep ediyoruz”.

Elmalı: Hazırlık sınıfları oluşturulmalı

   Okullarda öğrenim gören yabancı öğrenci sayısının arttığını kaydeden KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı ise, bu öğrencilerin iletişim sıkıntısı içerisinde olduğunu, Türkçe ve İngilizce bilmediklerinden, aldıkları eğitimden fayda sağlamadıklarını anlattı.

   “İletişimsizlik büyük sorun” diyen başkan Ozan Elmalı, yabancı öğrencilere, okullarda verilen Türkçe kurslarının yeterli fayda sağlamadığını ileri sürdü ve ekledi:

   “Yapılan kurs uygulamasıyla yabancı öğrencilerin Türkçe öğrenmesi mümkün değil. Yabancı sayısı arttıkça, mevcut öğrenciler de sıkıntı yaşıyor. Eğitim hızı yavaşlıyor. Sınıf sayısındaki artış, ders işleyişini kötü yönde etkiliyor.

   Yabancı öğrenciler, belirli bir seviyeye taşınmadan okullara kayıt ettirilmemeli. Bu öğrencilere hazırlık sınıfları oluşturulup Türkçe eğitimi verilmelidir. Çocukları ancak bu şekilde bir uygulamayla kazanabiliriz.”

   Ozan Elmalı, “Baskımızla, ocak ayında seviye tespit sınavı yapıldı ve öylece kaldı. Geçen yılki en son verilere göre okullarımızda öğrenim gören Türkçe ve İngilizce bilmeyen öğrenci sayısı 400’dü. 100’ü Canbulat Ortaokulu’nda, 200’ü İskele Bekirpaşa Lisesi’nde, hatırı sayılı bir rakamın Girne’de Oğuz Veli Ortaokulu’nda olduğunu biliyoruz. Bu sayının ikiye katlandığını düşünüyoruz.

   Elimizde sağlıklı bir veri yok. Son verileri henüz almadık, deprem etkisiyle göç eden kişiler de var.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner104