GKRY lideri Nikos Hristodulidis, Rum Ulusal Konseyi'nin bugünkü toplantısında yapılan tartışmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. SupportCy için düzenlenen bir etkinliğe katılan Hristodulidis gazetecilere yaptığı açıklamada, Rum Ulusal Konsey toplantısına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta şunları kaydetti:
“Yapılan toplantıdan duyduğum memnuniyeti kamuoyu önünde ifade etmek istiyorum. Çıkmazın aşılması, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakereleri yeniden başlatma ve tabii ki büyük hedef olan çözüme ulaşma çabalarına nasıl yaklaştığımızı ayrıntılı olarak izah etme fırsatı buldum. Partilerin yaklaşımlarını, yorumlarını dinledim. Bunların yapıcı olduğunu düşünüyorum, bu yorumları çabada dikkate alacağım. Aynı zamanda Avrupa Parlamentosu’na katılan grupların bu konuda katkılarını istedim. Kıbrıs sorunuyla ilgili tartışma uzun sürdü ve fikrimi daha da izah etmem için zaman kalmadı, bu nedenle toplantının ikinci kısmı, diğer pek çok rolü arasında Ulusal Konsey çalışmalarını daha da güçlendirmek için kurulacak bir Milli Güvenlik Kurulu’na ilişkin kararın kısaca sunulmasıyla alakalıydı. Partilere, Milli Güvenlik Kurulu’nun oluşturulması ve işleyişiyle ilgili genel çerçeveyi de önümüzdeki günlerde yazılı olarak göndereceğimin sözünü verdim. Kıbrıs Cumhuriyeti, bölgede, aynı zamanda genel olarak Avrupa düzeyinde, böyle bir Organa sahip olmayan tek ülkedir, bu nedenle Bakanlar Kurulu kararı ile bu kararı ileri götüreceğiz ve ardından, biri Ulusal Konsey’in çalışmalarını güçlendirmek olmak üzere, birden fazla role sahip olacak böyle bir Organın kurulması ve çalışması ile ilgili mevzuatı yapmak için Meclise göndereceğiz. Bu kararla amaçlanan, Ulusal Konsey’in rolünü ve önemini yükseltmektir.”
Konuyla ilgili bir soruya yanıt veren Hristodulidis, Milli Güvenlik Kurulu’nun ağırlıklı olarak teknokratlardan oluşacağını söyledi. Hristodulidis “Kıbrıs sorunu, aynı zamanda iç ve dış güvenlik, dış politika, savunma, sivil koruma ile ilgili diğer konulardaki çabalarda teknokratik ve bilimsel desteğe ihtiyacımız var” dedi.
Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreterliği seçimlerinde Güney Kıbrıs’ın nasıl hareket edeceğine ilişkin bir soru üzerine Hristodulidis “Aday başvuru süreci tamamlansın, nasıl hareket edeceğimiz konusunda net bir pozisyonumuz var, hali hazırda aday olan adayların birini kastediyorum, Türkiye’nin adaylığını değil… Şunu açıklığa kavuşturmak istiyorum, Türkiye’ye herhangi bir ‘alerjimiz’ olduğundan değil… Keşke gerçekler farklı olsaydı, biz Türkiye’ye destek verebilseydik ya da Türkiye bize destek verebilseydi… Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımayan Türkiye’dir, Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye’yi değil… Ancak özellikle denizcilik sektöründe, 1987’den beri Kıbrıs bandıralı gemilerin Türk limanlarına yanaşmasına izin verilmediğini düşünürsek, böyle bir seçeneğin bizim için söz konusu olmadığını anlıyorsunuz. Türkiye’nin şu anda bile Rus işgali vesilesiyle Ukrayna’daki krizden yararlandığını, Kıbrıs bandıralı gemilerin katılmasına izin vermediğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.