Cumhurbaşkanı Tatar, bir araya geldiği KIBRIS gazetesi köşe yazarlarına Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rum Lider Hristodulidis’le yapılan son görüşmelerde ne konuşulduğunu anlattı:
Egemenlik olmazsa olmaz…
“Egemen eşitlik kırmızı çizgimiz”… Kendisinin seçilmesiyle egemen eşitlik politikasının da resmiyet kazandığını, Türkiye’nin de ‘egemen eşitliğin kabulünü’ desteklediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, yeni seçilen Rum Lider Nikos Hristodulidis ile yaptığı görüşmede de “Bizim kırmızı çizgilerimiz vardır. Egemen eşitlik olmazsa zaten masaya oturmayacağımızı söyledim” dedi.
**
CTP Genel Başkanı Erhürman, İsias Otel’de kaybedilen çocuklar, veliler ve öğretmenlerle ilgili oluşturulan ad-hoc komiteye işaret etti:
Ad-hoc komite adeta hukuk bürosu gibi çalışmalı
** Erhürman: Bu ad-hoc komitenin adeta hukuk bürosu gibi, süreci takip eden, verileri derleyip toparlayan değerlendiren ve süreç konusunda kamuoyunu tek ağızdan sağlıklı bilgilendiren bir yapıya ulaşması gerek.
**
2015 yılında tamamlanan ve açıklanan “KKTC Ülkesel Fizik Planı’nda sadece bir bölgemiz (İskele –Gazimağusa sahil kesimi) “önlem alınacak depreme karşı riskli alan” olarak gösteriliyor…
İşte o harita…
“KKTC’de hareketli veya hareketsiz fay hattı var mı? KKTC’de deprem olma olasılığı nedir? Riskimiz varsa bu ne kadardır?” Bu sorular son günlerde KKTC’de en fazla sorulan ve yanıtları henüz net bir şekilde ortaya konulmayan sorular olarak görünüyor.
KKTC’de 2105 yılında açıklanan “Ülkesel Fizik Plan’da bulunan ve potansiyel riskleri, tehlikeleri, kirlilikleri, mevcut durumu ve eğilimleri gösteren haritaya göre ülkemizde sadece İskele’den Gazimağusa’ya kadar uzanan sahil şeridi “Önlem alınacak deprem açısından riskli alan” olarak belirtiliyor.
Uzmanların “Olası Deprem Tehlikesi ve Riskleri” analizinde ise KKTC’nin durumu şu ifadelerle açıklanıyor:
“Olası Deprem Tehlikesi ve Riskleri: Kıbrıs Dünya’daki depremlerin yaklaşık %15’inin meydana geldiği Alp-Himalaya deprem kuşağında yer alıyor. Bazı bölgeler zemin özellikleri nedeniyle daha yüksek risklere sahiptir.”
**
YDÜ’nün uzman akademisyenleri Kıbrıs’ın deprem gerçeğini masaya yatırdı:
Paniğe de rehavete de yer yok!
Ada genelinde 6.8, KKTC genelinde en fazla 4… YDÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Saner, Hatay’dan güneybatıya uzanan aktif fay hattının Kıbrıs’ın 200 kilometre uzağından geçip, adanın güneyinde karaya 50 kilometre yaklaştığını belirtti ve hilal şeklindeki bu fayda meydana gelecek depremlerin ada genelinde en fazla 6.8, KKTC genelinde ise en fazla 4 büyüklüğünde deprem üretmesini beklediğini söyledi.
“Önemli olan zemin ve binaların sağlamlığı”… Cumhurbaşkanlığı Deprem Komitesi Başkanı, YDÜ Deprem ve Zemin Araştırma ve Değerlendirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Cavit Atalar, Kıbrıs’ta bugüne kadar kayda geçen en büyük depremin 6.8 ile 1996’da olduğunu dikkati çekti.
**
UBP Milletvekili Dinçyürek, tüm okulların ve kamu binalarının dayanıklılığına ilişkin raporun bir hafta - 10 gün içerisinde hazır olacağını açıkladı:
Okullarda denetim tamamlanıyor
**
Gönyeli Alayköy Belediye Başkanı Amcaoğlu, göreve geldikten hemen sonra deprem felaketi yaşanmadan önce bölgelerini yapı denetim sistemine dahil ettiklerini belirtti:
Bizde eksik kalan denetimdir.
**
İskenderun’da kurulacak bin konutluk “Şampiyon Melekler Köyü”nün konteynır evlerinin tamamlananları Gazimağusa Limanı’na taşınmaya başlandı
İlk 140 ev bu Cuma yola çıkacak
**
Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür Gençlik ve Çevre Bakan Ataoğlu, Girne Antik Liman'ın tarihinin ‘katman katman’ gün yüzüne çıkarıldığını söyledi:
Antik Liman hak ettiği değere kavuşacak
**
On Numara çekildi: 3, 6, 8, 9, 10, 12, 14, 21, 23, 24, 25, 28, 31, 44, 47, 48, 49, 56, 67, 70, 75, 76
**
Çılgın Sayısal Loto çekildi: 6, 7, 71, 74, 82, 86, 38, 73