İMALATÇILAR, ZAMMA KARŞILIK ZAM YAPMAYACAK… Koop-Süt’ün içme sütüne 1 TL zam yapması üreticiler ve imalatçıların tepkisine neden oldu. SÜTEK Müdürü Fide Kürşat, “Koop-Süt, UHT sütte tekeldir. Pastanın büyük payı ondadır. Bu zamla halkımız pahalıya süt içecek” derken; Meriç Süt Ürünleri Direktörü Berin Avunduk, zamma anlam veremediklerini Koop-Süt’ün yapmış olduğu zamma karşılık herhangi bir fiyat artışına gitmeyeceklerinin altını çizdi.
“SERBEST PİYASA HALKI SOYMAK DEMEK DEĞİLDİR”… Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları da, “Maliyet yüksek diye zam olmaz. Serbest piyasa koşulları halkı soymak demek değildir. Uzun ömürlü süt yapan bir tek onlar değil. Meydan bu kadar boş olmamalıdır. Döviz düşerken maliyetin de ortaya konulması gerekir. Devlet bu işin maliyetini sorgulamalıdır. Neden Koop-Süt, 30 kuruşluk zamma karşılık 1 TL’lik artış yaptı?” dedi.
Serap ŞAHİN
Koop-Süt, çiğ süte yapılan 30 kuruşuluk zamma karşılık UHT süte 1 TL’lik zam yaptı. Yoğurt hariç diğer Koop-Süt ürünleri ise yüzde 5 zamlandı.
Piyasanın yüzde 80’ini elinde tutan Koop-Süt’ün zammını üreticiler ve imalatçılar, hem fazla hem de anlamsız buldu.
Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) Müdürü Fide Kürşat, “Koop-Süt, UHT sütte tekeldir. Pastanın büyük payı ondadır. Bu zamla halkımız pahalıya süt içecek” derken; Meriç Süt Ürünleri Direktörü Berin Avunduk, zamma anlam veremediklerini Koop-Süt’ün yapmış olduğu zamma karşılık herhangi bir fiyat artışına gitmeyeceklerinin altını çizdi.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları da, “Maliyet yüksek diye zam olmaz. Serbest piyasa koşulları halkı soymak demek değildir. Uzun ömürlü süt yapan bir tek onlar değil. Meydan bu kadar boş olmamalıdır” dedi.
Koop-Süt Yönetim Kurulu ise halktan özür dileyerek, Koop-Süt’ün hayatını idam edebilmesi için bu zammın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Kürşat: Halkımız pahalıya süt içecek
Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) Müdürü Fide Kürşat, çiğ süte yapılan 30 kuruşluk zammın UHT süte 1 TL olarak yansıtıldığını kaydetti.
Kürşat, “Koop-Süt, UHT sütte tekeldir. Pastanın büyük payı ondadır. Bu zamla halkımız pahalıya süt içecek” dedi. Diğer süt ürünlerine zammın yansımayacağının altını çizen Kürşat, imalatçıların bu konuda duyarlı olduğunu vurguladı.
Avunduk: Yapılan zamma anlam veremedik
Meriç Süt Ürünleri Direktörü Berin Avunduk, imalatçılar itiraz ettikleri halde süt zammından kaynaklı fiyat artışlarına anlam veremediklerini söyledi. Çiğ süte yapılan artışı ellerinden geldiğince çarşıya yansıtmadıklarının altını çizen Avunduk, Koop-Süt’ün yaptığı zamma anlam veremediklerini kaydetti.
Avunduk sözlerine şöyle devam etti:
“Koop-Süt nedenini anlamadığımız bir şekilde önce zam yapmayacağını açıklamış daha sonra da ürünlerine zam yapmıştır. Burada Koop-Süt’ün kamuoyu algısıyla oynadığını görmekteyiz. Zaten süt, yoğurt, hellim ve benzeri ürünlerin fiyatları diğer imalatçıların fiyatlarından çok yüksektir. Biz imalatçılar elimizden geldiğince halkın satın alma gücü ile oynamayacağımızı ve oynatılmasına da alet olmayacağımızı belirtmek isteriz. Dolayısıyla Koop-Süt’ün yapmış olduğu bu zammın üstüne zam yapmayacağımızı kamuoyuna bildiririz.”
Naimoğulları: Serbest piyasa koşulları halkı soymak değil
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, ham süte yapılan 30 kuruşluk zammın, içme sütüne yansıtılmasının sorgulanması gerektiğini söyledi.
Piyasada satılan hellimlerin bile arasında uçurum denecek derecede fiyat farkı olduğuna değinen Naimoğulları, kilosu 22 TL ve 40 TL’ye hellim satıldığını belirtti. Naimoğulları, Tarım Bakanlığı’nın bu fiyat farkını sorgulaması gerektiğini yineledi.
Naimoğulları sözlerine şöyle devam etti:
“Maliyet yüksek diye zam olmaz. 30 kuruşluk artışın nasıl yansıması gerektiğinin altı çizilmeli.
Döviz düşerken maliyetin ortaya konulması gerekir. Devlet bu işin maliyetini sorgulamalıdır. Neden Koop-Süt, 30 kuruşluk zamma karşılık 1 TL’lik artış yaptı?
Serbest piyasa koşulları halkı soymak demek değildir. Uzun ömürlü süt yapan bir tek onlar değil. Meydan bu kadar boş olmamalıdır.
Koop-Süt diyor ki; bir önceki hükümet bize kazık attı, biz de bu dönemde yansıtmak zorunda kaldık. İnsanlar sosyal medyada paylaşım yapıyor bira sütten daha ucuz diye. Sütle karşılaştırma yapıp yanıltıyorlar insanları. Süt bir litre, bahse konu içeceği bir litreyle karşılaştırılsın bakalım daha mı ucuz? Birçok kuruluş da dünyanın en pahalı elektriğini kullanıyor. Maliyete göre zam olmuyor. Halkı sürekli mağdur etmek doğru değil.
Tüm süt ürünlerine zam yansıdı. Bazılarına yüzde 5-8 arası, bazılarına da yüzde 20 yansıdı. Aradaki bu fark devlet tarafından denetlenmeli.”
Koop-Süt: Süt ürünlerine yüzde 5 artış var
Koop-Süt Yönetim Kurulu ise, daha önce çiğ süte üç defa zam olduğunu, buna rağmen önceki hükümetin UHT süte artış getirmediğini belirterek çiğ süte 30 kuruşluk zam yapılmasıyla birlikte kendilerinin yeni bir fiyat düzenlemesine gitmek zorunda kaldıklarını vurguladı.
Koop-Süt Yönetim Kurulu, 11 aydır ilk defa zam yaptıklarına dikkat çekerek, yoğurdun dışında diğer süt ürünlerine de yüzde 5 zam geldiğini belirtti.
Koop-Süt Yönetim Kurulu adına KIBRIS’a yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Koop-Süt olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Çiğ süte gelen artışı zamanında yansıtamadığımız için şimdi yüklü miktarda zam oldu, tüketiciye ağır geldi. Zamanında yapılsaydı bu derece olmazdı. Ama şimdi artış zorunlu oldu. Bu artış yükünü kaldıramazdık, zammı yapmak zorundaydık. Halkımızdan özür dileriz. Hijyenik koşullarda yine aynı kaliteyle hizmet etmeye devam edeceğiz.”