Eniz ORAKCIOĞLU
Koop-Süt, bir süredir yaşanan ambalaj sıkıntısını cuma günü ellerine ulaşan 1 milyon 200 adet paketle aştı. Ancak bu sipariş kurumun sıkıntısını sadece bir ay ötelemiş olacak çünkü Koop-Süt’ün aylık ambalaj ihtiyacı 1 milyon adet civarında.
Koop-Süt yönetimi, ambalaj sıkıntısını aşmak için farklı firmalarla da temas kurmaya başladı ancak başka bir alternatif de geliştirdi.
Koop-Süt Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erişmen, pet şişede taze, haftalık süt yapıp satma işlemine fabrikanın yanında kendi satış alanında başladıklarını, talebe göre piyasaya taze süt sürmeyi düşündüklerini vurguladı.
Marketçiler Birliği Başkanı Fuat Nalcıoğlu da, daha önce bu sıkıntı öngörülerek ülkemizde bazı firmaların pet şişede taze yani haftalık süt üretimine geçtiğini ama Koop-Süt’ün geçmediğini söyledi.
Erişmen: Yağlı süt eski ambalajında satılacak
Koop-Süt Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erişmen, bir süredir yaşanan ambalaj sıkıntısının şimdilik son bulduğunu ifade ederek, sipariş ettikleri 1 milyon 200 adet paketin cuma günü geldiğini söyledi.
Erişmen, bugünden itibaren yağlı sütü eskisi gibi ambalajlı bir şekilde piyasaya vermeye başlayacaklarını belirtti.
Aylık paket ihtiyacının 1 milyon civarında olduğunu söyleyen Erişmen, dünyada yaşanan ambalaj sıkıntısından dolayı tedarikte sorun yaşamamak adına alternatif firmalar aramaya başladıklarını, hedeflerinin az az da olsa başka firmalardan da ambalaj tedarik ederek sıkıntı yaşamamak olduğunu vurguladı.
“Marketlere etiket yapıştırmadan süt vermiyoruz”
“Bayilere 2 şekilde süt veriyoruz” diyen Erişmen, dıştan hizmet alarak ellerindeki fazla ambalajlara yağlı süt etiketini yapıştırdıklarını ya da bayileri görevlendirdiklerini söyledi.
Erişmen, bayilerin etiketi yapıştırmadan marketlere süt vermemesi gerektiğine işaret ederek, geçtiğimiz gün bir bayinin bir markete paket sütü ve yanında etiketi “siz yapıştırın” diye verdiği bilgisini aldıklarını ve bugün konu ile ilgili gerekli araştırmaları yapacaklarını vurguladı.
Erişmen, bayi tespiti üzerine gerekeni yapacaklarını ifade etti.
“Pet şişede taze süt satışı başladı”
Erişmen, ileride paketlerde sıkıntı yaşanabileceğini ve dünyada yaşanan krizi göz önünde bulundurarak taze süt satışı başlattıklarını kaydederek, “ilerde çözüm olabilmesi adına pet şişede taze, haftalık süt yapıp satma işlemine fabrikanın yanında kendi satış alanımızda başladık. Talebe göre piyasaya taze süt sürmeyi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Nalcıoğlu: Güney’de yüzde 90 sütler pet şişede
Marketçiler Birliği Başkanı Fuat Nalcıoğlu, Dünya’da ambalajın hammaddesi olan tetra pakta bir sıkıntı yaşandığını söyleyerek, bu sıkıntıdan dolayı Türkiye de 15 meyve suyu fabrikasının üretimi malzeme bulamadığından dolayı durdurduğunu belirtti.
Nalcıoğlu, daha önce bu sıkıntı öngörülerek ülkemizde bazı firmaların pet şişede taze yani haftalık süt üretimine geçtiğini ama Koop-Süt geçmediğinden ve daha fazla tercih edildiğinden taze sütün tutmadığını vurgulayarak, Güney Kıbrıs’ta sütlerin yüzde 90’ı UHT değil pet şişede taze ve haftalık süt olarak satıldığını kaydetti.
“Bir noktada süt hayvancının elinde kalacak”
Nalcıoğlu, Koop-Süt’ün yaşanan sıkıntıdan dolayı elindeki fazla ambalajları kullanarak üzerlerine tam yağlı süt etiketi yapıştırarak piyasaya sürdüğünü söyledi.
Nalcıoğlu, bayilerin marketlere etiketsiz süt vermesi ve “siz yapıştırın” demesi olayına da değinerek “Yaşanan Koop-Süt’ün düştüğü kötü durumu ve sorumsuzluğu gösteriyor. Gelinen durumda ciddi bir krizle karşı karşıyayız ve bir nokta gelecek ki süt hayvancının elinde kalacak” dedi.
Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2022, 12:04