Ahmet KARAGÖZLÜ
3’üncü Cumhurbaşkanı, UBP eski Genel Başkanı Dr. Derviş Eroğlu, UBP’deki kurultayı sürecini izlediğini ve bu sürecin partinin sıkıntı yaşanmadan, herhangi bir şikayete neden olmadan tamamlanmasını dilediğini söyledi.
Herkesin hür iradesi ile karar vermesini tavsiye eden Eroğlu, kurultay divanı oluşumunun önemine değindi. Herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için kurultay divanının uzlaşma ile oluşturulması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, bunun için de adayların oturup konuşması ve isimler üzerinde anlaşması gerektiğini söyledi.
Ondan sonra işin parti genel sekreterine düştüğünü belirten Eroğlu, “O uzlaşılan ismi onaylatır ya da eğer uzlaşma olmadı ve farklı isimler önerilmişse o isimleri ilan ederek hiçbir tartışmaya fırsat vermeyecek düzgün bir oylama yaptırır. Benim beklentim adayların bu anlayışla hareket etmeleridir” dedi.
Bir uyarı da kurultay gündemi ile ilgili olarak yapmak istediğini ifade eden Derviş Eroğlu, şu ana kadar parti meclisinin çoktan toplanması ve kurultay gündemini saptayarak ilan etmiş olması gerektiğini kaydetti. Eroğlu, “Nedenini bilmiyorum ama nedeni ne olursa olsun orada burada boşluk var diye demokrasiden şaşılmaz” diye konuştu.
Dr. Derviş Eroğlu, kurultay sürecini KIBRIS muhabirine değerlendirdi.
“Kurultay süreci, parti sıkıntı yaşamadan tamamlanmalıdır”
Dr. Derviş Eroğlu, kurultay ile ilgili görüşlerini aktarırken şöyle konuştu:
“Biliyorsunuz ben aktif siyasette değilim artık ama Ulusal Birlik Partisi tüzüğüne göre partinin lideri, ya da kimilerinin ifadesi ile onursal başkanıyım. Hayatımın önemli bir bölümü, en güzel yılları UBP’de geçti. UBP’liler sayesinde milletvekili, başbakan, cumhurbaşkanı oldum. Dolayısıyla UBP’nin benim için önemi büyüktür. Bana göre UBP bu ülke için de, halkımız için de çok önemli bir partidir. En büyük parti, halkın en fazla desteğine sahip bir parti olması nedeniyle bana göre sorumlulukları da çoktur. İşte bu düşüncelerle UBP Kurultay sürecini izliyor ve partinin sıkıntı yaşamadan, her hangi bir şikayete neden olmadan bu kurultay sürecini tamamlamasını diliyorum.”
“Herkes hür iradesiyle karar vermelidir”
Kurultayda 4 adayın yarışacağına dikkat çeken Eroğlu, “Üye, bu 4 adayı tartacak, 3 yıldır yaşananları, parti genel başkanının bugüne kadar yaptıklarını, yapamadıklarını, partinin geleceğini düşünecek ve karar verecek. Ben herkesin hür iradesi ile bir karar vermesini diliyorum” dedi.
“2013 ve 2105’teki gibi sorunlar yaşanmamalı”
Dr. Derviş Eroğlu, 1976’dan 2008 yılına kadar 32 yıl kongrelere, kurultaylara katıldığını anımsatarak, kongre ve kurultayların tüzüğe uygun yapılmasının ve üyelerin içine sinmesinin şart olduğunu söyledi.
Kendi döneminde hiçbir zaman kayda değer bir sıkıntı yaşanmadığını hatırlatan Eroğlu, 2013 yılındaki olağan kurultayda tüzüğün ihlal edilmesi ve sonrasında yaşananların ise hem kendisini, hem de tüm partilileri üzdüğünü vurguladı. Eroğlu, “Maalesef 2015’te yapılan son kurultaydan sonra da bazı tartışılan konulardan bahsedenler oldu” dedi.
“Kurultay divanı uzlaşma ile oluşturulmalıdır”
Kurultayın, divan oluşturulması ile başladığına dikkat çeken Eroğlu, şu uyarılarda bulundu:
“Burada görev genel sekretere düşer. Kurultay divanının uzlaşma ile oluşturulması lazımdır. Bunun için de adaylar oturup konuşmalı ve isimler üzerinde anlaşmalıdır. Ondan sonra iş genel sekretere düşer. O uzlaşılan ismi onaylatır ya da eğer uzlaşma olmadı ve farklı isimler önerilmişse o isimleri ilan ederek hiçbir tartışmaya fırsat vermeyecek düzgün bir oylama yaptırır. Benim beklentim adayların bu anlayışla hareket etmeleridir.”
“Parti meclisi çoktan toplanmalı ve kurultay gündemini saptayarak ilan etmeliydi”
Bu arada bir uyarı da kurultay gündemi ile ilgili olarak yapan Eroğlu, “Şu ana kadar parti meclisi çoktan toplanmalı ve kurultay gündemini saptayarak ilan etmeliydi. Nedenini bilmiyorum ama olsa bile orada burada boşluk var diye demokrasiden şaşılmaz” dedi.
“Yanlış işler olmaması için her türlü tedbir alınmalıdır”
Gündem belirlenmesinin önemine de değinen Eroğlu, şöyle konuştu:
“Kuruluşumuzdan bugüne kadar yapılan her kurultaydan önce parti meclisi toplanır kurultay tarihini ve programını belirlerdi. Bu kurultay öncesi tarih belirlendi ama gündem belirlenmedi, açıklanmadı. Herhalde unutuldu. Öte yandan oylama sırasında hakikaten üyelerin oy kullanması, sandıklara fazla oy atılmaması, bilgisayar üzerinden bir takım yanlış işler yapılmaması için de tedbir almak şarttır. Tabii ki oy sayımı da şeffaf, dürüstçe yapılmalıdır. Bunlar olmazsa partide huzur olmaz, parti yine mahkemelere düşebilir.”
Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2018, 09:24