Özel Haber - Cemre CEMALİ
“CİDDİ YAPILAŞMA VAR”…
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, kanalizasyon sistemi olmadığı için atıkların büyük çoğunlukla yeraltındaki kuyulara deşarj edildiğini belirterek, üniversite bölgesinde ciddi yapılaşma yaşandığını söyledi. Kaya, bunun 1-2 yıl içerisinde büyük sorunlar yaratacağına dikkat çekerek, özellikle üniversite bölgesinin kanalizasyon ihtiyacı olduğunu açıkladı.
“BU RAKAMI VATANDAŞTAN TOPLAYAMAYIZ”…
Lefke için merkezi arıtma sistemi projeleri bulunduğunu, bunun için ihtiyaç duyulan rakamın ise yaklaşık 13 milyon Euro olduğunu vurgulayan Kaya, bu konuda ihtiyaç duyulan rakamların belediyelerin üstesinden kalkabileceği rakamlar olmadığının altını çizdi, “Bu parayı vatandaştan toplama imkanımız yok” dedi.
Lefke’de kanalizasyon sularını arıtacak merkezi sistem olmadığı için evsel atıklar yeraltındaki kuyulara deşarj ediliyor. Haneler kanalizasyon sistemine bağlı olduğundan evlerden çıkan kanalizasyon suları, arıtma da olmadığı için direkt kuyulara veriliyor. Kuyularda toplanan kanalizasyon sularının toprağa ve yeraltı sularına karışması gibi bir risk de endişe yaratıyor.
Lefke’de kanalizasyonla ilgili altyapı yetersizliğinin giderilmesi için de yüksek maliyeti nedeniyle bir proje de hayata geçirilemiyor. Bölgede yaşanan yoğun yapılaşma ise bu sorunun ‘çığ gibi’ büyümesine neden oluyor.
KIBRIS’a konuşan Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, üniversite bölgesinde ciddi yapılaşma yaşandığını ve bunun ileriki zamanlarda büyük sorunlar yaratacağını ifade ederek, kanalizasyon arıtma sistemi olmadığı için atıkların büyük çoğunlukla yeraltındaki kuyulara deşarj edildiğini belirtti.
Kaya, bugüne kadarki projelerin AB kaynaklarından yapıldığını anlatarak, yasa gereği 2 bin nüfusun üzerinde olan yerlerde arıtma sistemlerinin kurulmasının öngörülmesine rağmen, yasaların uygulanması noktasında bu konuda devletin bir katkısı olmadığını belirtti.
“Yapılaşma bölgede sıkıntı yaratacak”
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Lefke’nin özellikle üniversite bölgesinin kanalizasyon ihtiyacı olduğunu ifade ederek, şu an bir sorun yaratmasa da 1-2 yıl içerisinde sıkıntı yaşanacağını kaydetti.
Kaya, üniversite bölgesinde ciddi yapılaşma yaşandığını ve bunun ileriki zamanlarda büyük sorunlar yaratacağına işaret ederek, kanalizasyon arıtma sistemi olmadığı için atıkların büyük çoğunlukla yeraltındaki kuyulara verildiğini belirtti.
Lefke için merkezi arıtma sistemi projeleri bulunduğunu, bunun için ihtiyaç duyulan rakamın ise yaklaşık 13 milyon Euro olduğunu vurgulayan Kaya, bu konuda ihtiyaç duyulan rakamların belediyelerin üstesinden kalkabileceği rakamlar olmadığının altını çizdi.
Kaya, “Son 4-5 yıldır projeler Türkiye, ya da Avrupa Birliği(AB) kaynaklı desteklenmiyor” diyerek, merkezi arıtma sistemi için gerekli olan 13 milyon Euro’nun vatandaşlardan toplama imkânlarının olmadığına da dikkat çekti.
“Projeler; Türkiye, AB, ya da hibelerle destekleniyor”
Lefkoşa, Girne, Mağusa ve Güzelyurt’ta bugüne kadar yapılmış projelerin AB kaynaklarıyla karşılandığını anlatan Kaya, yasa gereği 2 bin nüfusun üzerinde olan yerlerde arıtma sistemlerinin kurulmasının öngörülmesine rağmen yasaların uygulanması noktasında devletin bir katkısı olmadığını belirtti.
Kaya, projelerin ancak Türkiye, Avrupa Birliği katkılarıyla, ya da hibelerle desteklendiğini ifade ederek şöyle devam etti:
“Merkezi arıtma sistemi projesi ile ilgili gerek Türkiye, gerekse Avrupa Birliği kaynakları için tekrar bir girişimde bulunmak gündemimizde. Türkiye’den ulaşan su, büyük bir projeydi. Bu proje ile birlikte KKTC’deki yeraltı kaynaklarının, derelerin ve yağmur sularının değerlendirilmesi başta olmak üzere arıtma sistemleri ve atık suların da değerlendirilmesi noktasında çalışmalar yürütülüyor. Şu an projelendirme aşamasında. Hangi noktada olduğuyla ilgili son dönemlerde bir bilgilendirme yapılmadı.”
Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2023, 12:08