Mağusa’nın kanalizasyonunu AB tamir edecek
Gazimağusa’da eksik ve hatalı yapılması nedeniyle birçok soruna neden olan kanalizasyon sisteminin, AB kaynaklarıyla tamir edileceği bildirildi

Ahmet İLKTAÇ
Gazimağusa’da eksik ve hatalı yapılması nedeniyle birçok soruna neden olan kanalizasyon sisteminin, Avrupa Birliği (AB) kaynakları ile tamir edileceği belirtildi.
Önümüzdeki günlerde tamiratla ilgili AB tarafından ihaleye çıkılacağı ve birkaç yıllık süreç içerisinde milyonlarca Euro harcanarak gerekli tamiratın yapılacağı bildirildi.
Kentte birçok soruna neden olan hatalı ve yetersiz kanalizasyon sistemi, özellikle de geçtiğimiz aylarda önemli bir sulak alan ve Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Gülseren Gölet’ine lağım suları akmasıyla had safhaya ulaşmıştı.
Konuyla ilgili bilgilerine başvurduğumuz Gazimağusa Belediyesi Başkanı İsmail Arter ise bir toplantıda AB yetkililerinin konuyu kendisine sözlü olarak bildirdiklerini söyledi.
İsmail Arter, 2018 yılı içerisinde ihaleye çıkılacağını, gerekli paranın ayrıldığını ve böylece de gerekli tamiratın yapılacağını kaydetti.
Veysioğlu: “ Kapsamlı tamirat AB iş programına girdi”
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Doğuç Veysioğlu da kişisel sosyal medya hesabı Facebook’tan yaptığı açıklamada, şunları belirtti:
“2012 yılında Gazimağusa Belediyesi kanalizasyon biriminde göreve başladım. Eksik ve hatalı yapılmış bir sistemi bu kadar yıl boyunca çalıştırmayı ve bir şekilde Mağusa halkının hizmetinde bulundurmayı başardık. Testler, incelemeler, mahkeme duruşmaları sonuçlandı. Yeri geldi tehdit bile edildik. Ve Ocak 2018 tarihi itibarıyla kapsamlı bir tamirat projesi AB iş programına girmiş durumda. Milyonlarca Euro harcanacak ve tamiratlar birkaç yıl sürecek. Umarım bu defa her şey yolunda gider ve Mağusa halkının çilesi sona erer. Arıtma tesisinin büyütülmesi projesi de olumlu şekilde ilerliyor. Gururluyuz!”.
Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Doğuç Veysioğlu, gazetemiz KIBRIS’a yaptığı açıklamada da, ülkemizde 2 binin üzerinde nüfusu olan tüm kentlerin kanalizasyon ve arıtma tesisleri olması gerektiğini söyledi.
Doğuç Veysioğlu, Girne’deki arıtma tesisinin oldukça yetersiz olduğunu, lağımların denize döküldüğünü belirtirken, Girne’deki arıtma tesisinin de kapasitesinin artırılmasını diledi.
Arıtma tesisine Girne ve Lefke’de de ihtiyaç olduğuna işaret eden Veysioğlu, nüfusu kalabalık olan yerlerde arıtma tesisi bulunmaması halinde dolan kuyuların çekilerek, dere yatağı ve çöplükler gibi yerlere döküleceklerini dile getirdi.
Doğuç Veysioğlu, Çevre Koruma Dairesi’nin çekilen lağım sularının Haspolat Arıtma Tesisi’ne götürülmeleri konusunda yönlendirmeler yapsa da, uzak yerleşim yerlerinde ulaşım nedeniyle çekilen lağım sularının daha önce bahsettiği yerlere dökülmek zorunda kalındığını aktardı.
AB standartlarına ulaşmamız gerektiğini, bu tip projelerin maliyetli olduğunu anlatan Veysioğlu, nüfusun artış kontrolünün iyi olmaması nedeniyle kanalizasyon ve arıtma tesislerinin problemler yaşadığını sözlerine ekledi.






SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!