banner6

Meslek Hastalıkları Tüzüğü hazırlanmalı

banner37

Meslek Hastalıkları Tüzüğü çıkarılmasını öngören Sosyal Sigortalar Yasası, yaklaşık 13 yıl önce yürürlüğe girdi ancak bu tüzük hâlâ çıkarılmadı. DEV-İŞ Genel Sekreteri Ömer Naşit, yeni göreve gelen Çalışma Bakanı’na çağrı yaptı:

Meslek Hastalıkları Tüzüğü hazırlanmalı
banner150

banner150

banner99

“ÖNEMLİ BİR TÜZÜK”…

DEV-İŞ Genel Sekreteri Ömer Naşit, yeni Çalışma Bakanı’nın Meslek Hastalıkları Tüzüğü’nü de ajandasına eklemesi gerektiğini belirtti. Tüzüklerin bir Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarılabileceğini kaydeden Naşit, bu tüzüğün meslek hastalığı ve iş kazası geçiren çalışanların sosyal güvenliği için çok önemli olduğunu vurguladı.

Ceren ÖZBİL

   Sosyal Sigortalar Yasası’nın yürürlüğe girmesinin üzerinden 13 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen, bu yasanın çıkarılmasını öngördüğü Meslek Hastalıkları Tüzüğü bir türlü çıkarılmadı.

   Bu nedenle de kişinin yaptığı meslekten kaynaklı yakalanabileceği hastalıkların ne tanımı yapılabildi ne de kişiler bu tarz hastalıklara yakalanmaları konusunda destek görebildi.

   Hatta özel sektör çalışanlarının örgütlü olduğu Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) yetkililerinden alınan bilgiye göre; bu tüzüğün olmayıp, meslek hastalıklarının tanımının da yapılmaması nedeniyle meslek hastalıklarına yakalanıp, işsiz kalan ve evine ekmek götüremeyenler oldu.

   Konuyla ilgili KIBRIS Gazetesi’ne konuşan DEV-İŞ Genel Sekreteri Ömer Naşit, yeni Çalışma Bakanı’nın Meslek Hastalıkları Tüzüğü’nü de ajandasına eklemesi gerektiğini belirtti.

   Tüzüğün bir Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarılabileceğini kaydeden Naşit, Meslek Hastalıkları ile ilgili tüzük bir Bakanlar Kurulu kararıyla hayata geçirilebilir” dedi.

“Bu tüzük, meslek hastalığına yakalanan insanların sosyal güvenceye ulaşması demektir”

   Ömer Naşit, DEV-İŞ olarak özel sektörde örgütlü oldukları yerlerde zaman zaman Meslek Hastalıkları Tüzüğü’nün olmamasının sıkıntısını yaşadıklarını ifade etti ve şu şekilde konuştu:

   “Meslek Hastalıkları genel anlamıyla çalıştığınız iş alanında karşılaşabileceğiniz hastalıklarla ilgilidir. Örneğin çimento fabrikasında çalıştığınız zaman akciğer kanserine yakalanma riskiniz var. Ya da nefes hastalıkları ile ilgili sıkıntı yaşamak da sık sık görülen bir şeydir. Bu tüzük de bu tip durumlar için gereklidir. Meslek Hastalıkları Tüzüğü’nün çıkması, biraz önce saydığım durumların ortaya çıkması ile birlikte, bu durumda olan insanların bir sosyal güvenceye ulaşması anlamına gelir. Bizim de örgütlü olduğumuz çimento üretiminde çalışan birçok kişi bu tüzüğün olmaması nedeniyle mağdur oluyor. Hem mesleğinden oluyor, hem de yeni bir iş bulma anlamında sıkıntı yaşıyor. Bu noktada bu tüzük bunları çözebilecek ve özel sektördeki yaşamı düzenleyebilecek bir durumdur.”

“İş yerlerinin gerekli önlemleri alması açısından da önemli”

   Meslek hastalıkları ile ilgili uygulamanın Sosyal Sigortalar ve Sosyal Sigortalar Yasası’yla idare edilmeye çalışıldığına değinen Naşit, ancak bu yasalarda da bir kıstası olmadığını belirtti.

   Naşit, “Benim bildiğim kadarıyla da meslek hastalıklarından dolayı malulen emekliye ayrılan bir kişi yok. Malulen emekliye ayrılmak iş gücünün çeşitli iş kazalarında ya da sağlık sorunlarıyla kaybedilmesiyle ortaya çıkıyor” dedi.

   Ayrıca bu tüzüğün çıkarılmasının iş kazası ya da meslek hastalıkları ortaya çıkan iş yerinin, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gerekli önlemleri alması açısından da büyük önem taşıdığını belirten Naşit, ancak bu düzenleme olmadığı için bunun bir yasal zemininin olmayıp, keyfiyetin devam ettiğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2020, 12:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner88

banner104