banner6

MİK’te sorun çok

banner37

Emekliliğine sayılı günler kala KIBRIS’a konuşan Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Halis Üresin daha verimli çalışan bir komisyon için yapılması gerekenleri sıraladı.

MİK’te sorun çok
banner150

banner150 banner150

“Hukukçu bile yok”… Başkan Üresin, Merkezi İhale Komisyonu’nda tam zamanlı bir hukukçu olmamasının sıkıntısını yaşadıklarını belirterek, “Hukuk Dairesi ve Başsavcılık destek oluyor ama MİK’in içinde yoğrulmuş bir hukukçunun olması daha hızlı kararlar alınmasına vesile olacaktır” dedi.

“MİK’in Teşkilat Yasası şart”… “Acı ama gerçek Kamu İhale Yasası’ndan sonra MİK’in Teşkilat Yasası olmadı, hâlâ da yok. Bunun sıkıntısını zaman zaman yaşıyoruz” diyen Başkan Üresin, Teşkilat Yasası olmadan Kamu İhale Yasası’nın şu anki mevcut haliyle sürdürülebilir olmadığının altını çizdi.

“MİK üyesi tam zamanlı olmalı”... MİK üyesi olarak görevlendirilen kişilerin tam zamanlı olarak görev yapmasının çok önemli olduğunu ancak bu kişilerin dairelerde amir, müdür ya da müşavir olduğunu için bunu sağlayamadıklarını belirten Üresin, bu nedenle üyelerin konulara, dosyalara hakim olma noktasında sorunlar yaşadıklarına vurgu yaptı.

“İnisiyatif verilmeli”… İhale makamlarının devletin kamu yararı ve şirketlerin ayakta kalmasını sağlayarak hizmetin verilmesini sağlamak adına inisiyatif alması gerektiğinin altını çizen Üresin, yasada bu konuda çok açık bir destek olmadığı için yeni yapılacak yasada 5 kişilik komisyona bu yetkinin verilmesi gerektiğini ifade etti.

Cemre CEMALİ

   Ay sonunda yaş haddinden emekli olacak olan Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Halis Üresin, komisyonun önemini anlattı, yaşanılan sıkıntılara değindi. Komisyonun eksiklerinin giderilmesi gerekliliği üzerinde duran Üresin, kısa vadede çıkılacak yeni ihalelerle ilgili de bilgiler paylaştı.

   KIBRIS muhabirine özel demeç veren Üresin, komisyonun teşkilat yasası olmaması nedeniyle personelin yaşadığı sıkıntılara değindi.

   Milyonlarca TL değerinde ihaleler yaptıklarını ancak kadrolu bir hukukçunun bile komisyonda çalışmadığını anlatan Üresin, bunun yarattığı sıkıntıya değindi, hukukçu istihdamının önemini ısrarla vurguladı.

   3 yıllık deneyimine göre MİK üyelerinin tam zamanlı kişilerden oluşması gerektiğinin altını çizen Başkan Üresin, komisyonun inisiyatif alabileceği bir yapıya bürünmesinin önemine değindi.

“Ay sonunda emekli olacağım”

   MİK Başkanı Halis Üresin, 38 yıllık kamu görevlisi olduğunu söyleyerek bu süreçte Şirketler Mukayyitliği, Bakanlık Müdürlüğü ve MİK Başkanlığı görevlerini yürüttüğünü ifade etti.

   Üresin, 3 yıldır yürüttüğü MİK Başkanlığı görevinden ay sonu itibarıyla emekli olacağını belirterek MİK’in yasalar tahtında kurulan, belirli görev, yetki ve sorumlulukları olan bir kamu kurumu olduğunu vurguladı.

   Bu bağlamda, MİK’in Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı’nın olmak üzere ülkedeki bütün kamu kurumlarının ihalesini yapmakla yetkilendirildiğine dikkat çeken Üresin, bunlarla ilgili işlev yürütürken 2016 yılında çıkarılan Kamu İhale Yasası’na tabi olunduğunu açıkladı.

“MİK’in Teşkilat Yasası olmadı, hâlâ da yok”

   Üresin, “Acı ama gerçek Kamu İhale Yasası’ndan sonra MİK’in Teşkilat Yasası olmadı, hâlâ da yok. Bunun sıkıntısını zaman zaman yaşıyoruz” diyerek Teşkilat Yasası olmadan Kamu İhale Yasası’nın şu anki mevcut haliyle sürdürülebilir olmadığının altını çizdi.

  Teşkilat Yasası ile birlikte personelin daha geniş anlamada görev yetki ve sorumlulukları olacağını işaret eden Üresin, statülerin belli olması ve imza yetkisi olması ile birlikte sonuca gidilebilir ihalelerin yapılacağı kanaatinde olduğunu söyledi.

“Hukukçu bile yok”

   Üresin, MİK’te yokluğunu hissettikleri bir başka konudan daha bahsederek; MİK’te bir hukukçunun dahi olmadığını belirtti.

   MİK’te işlerin büyük bir çoğunluğunun hukuki zemine dayanan konulardan oluştuğuna dikkat çeken Üresin, “Hukuk Dairesi ve Başsavcılık destek oluyor ama MİK’in içinde yoğrulmuş bir hukukçunun olması daha hızlı kararlar alınmasına vesile olacaktır” vurgusu yaptı.

   Üresin, 3 yıllık görev süreci içerisinde komisyon olarak bu sıkıntıları yaşadıklarını söyleyerek şöyle devam etti:

   “Teşkilat Yasası ile ilgili çalışmalarımız hazır, yüzde 90 civarında Teşkilat Yasası raporlandı. MİK’te bir hukukçunun olmaması yönünde yaptığımız talep bir güncellemedir. Daha önceki bakanımıza sunulmuştu. Şimdi ki Maliye Bakanı Özdemir Berova’ya da sunuldu. Bu konuyla ilgili bakanımız adım atacağının sinyalini verdi.”

   Üresin, ihaleyi alan şirketlerin işi bırakmaması için Türkiye’de ihale kurumlarını uyguladığı fiyat farkı uygulaması olduğunu ifade ederek, ülkemizde yasada henüz buna yer verilmese de Maliye Bakanlığı’nın tüzük ve genelgeleriyle fiyat farkı uygulamasının hayata geçirildiğini açıkladı.

“MİK üyesi tam zamanlı olmalı”

   Üresin, başka bir noktaya daha dikkat çekerek MİK üyesi olarak görevlendirilen kişilerin tam zamanlı olarak görev yapmasının çok önemli olduğunu ancak bu kişilerin dairelerde amir, müdür ya da müşavir olduğunu için bunu sağlayamadıklarını belirtti.

   Bu nedenle üyelerin konulara, dosyalara hakim olma noktasında sorun olduğunu söyleyerek “Kişiler değişir ama makamlar kalır. Şartnameleri hazırlayan bilirkişiler, teknik kişilerde sıkıntılı pozisyonlar var. Şartnameyi hazırlayan kişilerin sık sık bir araya gelmesi lazım ve şartnamelerin özünün en ince ayrıntılarına kadar irdelenmesi lazım aksi halde sonuca gidemiyoruz” vurgusu yaptı.

   Üresin, ihalelerin açılması ve tekliflerin alınmasından çok ihalelerde sonuca gitmenin önemli olduğuna işaret ederek bundan dolayı şartnamelerin ve keşif bedellerinin uzman kişiler tarafından hazırlanmasının olmazsa olmaz bir kural olduğunu hatırlattı.

“İnisiyatif verilmeli”

   İhale makamlarının devletin kamu yararı ve şirketlerin ayakta kalmasını sağlayarak hizmetin verilmesini sağlamak adına inisiyatif alması gerektiğinin altını çizen Üresin, yasada bu konuda çok açık bir destek olmadığı için yeni yapılacak yasada 5 kişilik komisyona bu yetkinin verilmesi gerektiğini ifade etti.

   Üresin, yakın zamanda 4.5G’ye geçildiğini anımsatarak o konuda da inisiyatif aldıklarını söyledi ve şöyle devam etti:

   “4.5G’de pazarlık ihalesine çıkılmıştı. Yasaya göre ihalede 3 teklif olması gerekiyordum ancak ülkemizde 2 GSM şirketi olduğu içi komisyon ile değerlendirme yaptık ve inisiyatif kullandık. Tek katılımcıyla ihaleye çıkıldı. Biz inisiyatif kullanmamış olsaydık. Şu an başlayan 4.5G hizmeti ve ekimde diğer operatörde başlayacak olan 4.5G hizmeti olmayacaktı.”

“Fiyat farkı uygulaması 6 aydır devrede”

   Yaşanan döviz krizinden sonra günün sonunda şirketlerin ihale başında vermiş olduğu teminatı yakmayı dahi göze aldığının altını çizen Üresin, bu sayede döviz kurundaki olası artışın,  belli oranlarda açılması halinde fiyat farkı uygulaması ile bir anlamda keşif ve blokenin arttırılma yetkisi olan bu uygulamaya geçildiğini ifade etti.

   Üresin, 1 yıl önce çalışması biten fiyat farkı uygulamasının, son 6 aydır çıkılan ihalelerde şartnamelere yazıldığının bilgisini vererek, buna en iyi örneğin Kermiya’daki şehit arsalarıyla ilgili çıkılan ihale olduğunu söyledi. Üresin, ihaleyi kazanan şirket tarafından yürütülen çalışmaların yüzde 50-60’ının bitmesine rağmen ilgili şirketin çalışmaları bıraktığını anımsattı. O dönem firmanın geri çekildiğini ve fiyat farkı uygulaması olmadığına dikkat çeken Üresin şöyle devam etti:

   “Devletin aldığı kararlar sonucunda o firmaya yaptığı iş kadar ödeme yapılırken eksik bırakılan çalışmalar için yeniden ihaleye çıkıldı. Yeniden bir sözleşme yapıldı o süreç kapsamında çalışmalar devam ediyor. Fiyat farkı o dönemde uygulamaya girmiş olsaydı bu işler şimdiye kadar bitmiş olacaktı.”

“Tomografi cihazı için ihale bedeli 330 bin Euro+ KDV”

   MİK Başkanı Halis Üresin, Mağusa Devlet Hastanesi’ne 1 adet bilgisayarlı tomografi cihazı alınması için 4 Eylül’de zeyilnamenin yayınlandığını ve ihalenin 330 bin Euro+ KDV tutarında olduğunu ifade ederek 20 Eylül’de de ihalesinin yapılacağını açıkladı.

   Üresin, Kamu İhale Yasası’na göre bir projenin hayata geçirilmesi için yapılan keşifte tespit edilen bir tutar olduğuna dikkat çekerek, “Dosya bize geldiğinde ihale bedeli neyse o paranın hangi hesapta/ hangi bankada bloke edildiği resmi olarak bize bildirilir. O bloke yazısı gelmezse ihaleye çıkılamaz” dedi.

“Yiğitler-Pile yolu Türkiye Cumhuriyeti kaynaklı”

   Son günlerde gündemde olan Pile-Yiğitler Yolu ihalesi hakkında da bilgi veren Üresin, “Onun ihalesini de MİK olarak biz yaptık ama sonuçlandıramadık” diyerek Pile-Yiğitler Yolu ihalesinde atılan tekliflerin keşif bedelinin üstünde olmasından dolayı ihalenin MİK tarafından sonuçlandırılamadığını belirtti.

   Üresin, Pile-Yiğitler Yolu ihalesinin ‘Türkiye Cumhuriyeti kaynaklı bir bloke’ olduğuna işaret ederek Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Ofisi tarafından finanse edildiğini söyledi.

“Okulların ihaleleri de başladı”

  Üresin, Türkiye’de meydana gelen 6 Şubat depremi anımsatarak, Şampiyon Melekler anısına yapılması düşünülen projeler olduğunu söyledi.

   Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odası’nın yaptığı çalışmalar sonucunda da ülkemizde yıkılacak, güçlendirilecek ya da yeni yapılacak okulların ihalelerine de çıkılmaya başlandığını ifade eden Üresin, “Okullarla ilgili 5 dosya gelecek. Bunlar güçlendirme ihalesi olacak. Diğer dosyalarda arka arkaya gelmeye devam edecek. 1 dosya da Şampiyon Meleklerimiz anısına yapılması düşünülen çalışma ile ilgili olacak” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner75

banner88

banner104