banner6

NKL, Türkiye’ye bağlı tek okuldu

banner37

NKL, Türkiye’ye bağlı tek okuldu
banner90
banner99

Gazimağusa Namık Kemal Lisesi’nin ilk mezunlarından, deneyimli emekli öğretmen Dinçer Raif, 1950 yılında kurulan okulun şu anki binasının yapımına 1957 yılında başlandığını ve 1958’de iki katlı olarak tamamlandığını belirtti, üçüncü katın sonradan eklendiğini söyledi:

TÜRKİYE NKL’Yİ HEP DESTEKLEDİ…
Türkiye’nin kurulduğu ilk günden NKL’yi hep desteklediğini anlatan Raif, o dönemde Kıbrıs’taki eğitimin Merkezi Maarif Dairesi’ne bağlı olduğunu, 1951 yılında NKL ve Baf Kurtuluş Lisesi’nin Ankara (Türkiye) Maarifi’ne bağlandığını fakat Baf Kurtuluş Lisesi’nin daha sonra yeniden İngiliz Maarifi’ne dönüş yaptığını söyledi. NKL’nin Türkiye’ye bağlı tek okul olduğunu ifade eden Raif, Türkiye’nin öğretmen gönderip, maaşları ödediğini, katkılarını sürdürerek okula sahip çıktığını vurguladı.

“O ÇATLAK HEP VARDI”…
Son günlerde gündemde olan okul binasındaki çatlaklar konusuna da değinen Dinçer Raif, “Gazetelerde gördüğüm NKL binasındaki derin çatlak, aslında olması gereken ancak teknik özelliklerini bilmediğim fakat üzerinde önceden lamarinalar (çinko) olduğunu bildiğim bir çatlak. İnşa edildiği ilk günden var. Onun üzeri lamarinayla kaplıydı. Lamarinalar düşünce görünür hale geldi” dedi. Yıpranan ve tamir edilmesi gereken okullarda panik havasının kol gezdiğini söyleyen Dinçer Raif, bilim insanlarının görüş ve önerilerine kulak verilmesi gerektiğinin de altını çizdi. 

   Gazimağusa’nın tarihi Namık Kemal Lisesi’nin (NKL) ilk mezunlarından, deneyimli emekli öğretmen Dinçer Raif, Türkiye’deki deprem felaketinden sonra, KKTC’de sorgulanan okul binalarıyla ilgili KIBRIS’a konuştu.
   Yıpranan ve tamir edilmesi gereken okullarda panik havasının kol gezdiğini söyleyen Dinçer Raif, bilim insanlarının görüş ve önerilerine kulak verilmesi gerektiğini vurguladı. 
   Dinçer Raif, KKTC’deki okul, hastane ve otel binalarının öncelikli denetlenmesi gerektiğini ifade ederek, eğitime katkı koyan birçok kıymetli öğretmen ve öğrenciye ev sahipliği yapan okul binalarının ülkemiz için büyük değer olduğunu kaydetti. 
   Eski KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile aynı sınıfı paylaştıklarını anımsatan Dinçer Raif, “KKTC’de bir panik havası vardır. Gazetelerde gördüğüm NKL binasındaki derin çatlak, aslında olması gereken ancak teknik özelliklerini bilmediğim fakat üzerinde önceden lamarinalar (çinko) olduğunu bildiğim bir çatlak. İnşa edildiği ilk günden var. Onun üzeri lamarinayla kaplıydı. Lamarinalar düşünce görünür hale geldi. Binanın yapımı 1958’de, 2 katlı olarak tamamlandı. 3’üncü kat sonradan eklendi. Yandaki ek derslikler ve salon daha sonra inşa edildi. Spor salonu, salonun sağ ve solundaki WC ve soyunma odaları binayla birlikte inşa edildi. NKL binası 65 yıllık, kontrol edilmesi gereken tüm okullardan biridir” dedi.
   NKL’nin Kıbrıs’ta, Kıbrıslı Türklere ait ilk kurulan birkaç okuldan biri olduğunu kaydeden Dinçer Raif, “Okullarımıza gereken özen ve önem verilmeli. Tüm okulların elden geçirilmesi gerek. Ne yazık, okullarımız biraz sahipsiz kaldı. Politika her konuya yansıdı” şeklinde konuştu.
   Raif, NKL’de 1950’de ortaokula başladığında okulda öğrenci sayısının 105, mezun olduğunda ise öğrenci ve sınıf sayısının artarak 550’ye, şimdilerde ise bini aştığına vurgu yaptı.
   1955-1956 ders yılında NKL’den mezun olup, Türkiye’ye Ankara’ya, Gazi Üniversitesi’ne Beden Eğitimi Bölümü’ne kayıt yaptırdığını ve ülkesine öğretmen olarak geri döndüğünü belirten Raif, öğrenim gördüğü NKL’nin yanı sıra birçok okulda, 1962-1975 yılları arasında beden öğretmenliği yaptığını dile getirdi. 
   Dinçer Raif, ayrıca, işadamı Asil Nadir’in ablası Meral İrfan Nadir, Emine İrfan, Mustafa Başer, Ramiz Gökçe, Hüseyin Akansoy, Radar Reşat, Asaf Şentürk, Osman Tanyeli, Erol Erozan ve Mustafa Derviş’in de okulun ilk mezunlarından olduğunu ifade etti. 

“Türkiye NKL’ye destek verdi” 

   Dinçer Raif, gururla NKL’de yaşadığı anıları KIBRIS’la paylaştı. Saygın ve sevilen bir öğretmen olan Dinçer Raif, öğrenim gördüğü NKL’deki idarecilerin de kendisine değer verdiğini kaydetti.
   “Devlet dediğin uzun vadeli, uzun görüşlü işler yapar” diyen Dinçer Raif, Türkiye’nin, NKL’nin kurulduğu ilk günden itibaren NKL’ye destek verdiğini belirtti.
   Raif, sözlerine şu şekilde devam etti:
   “1951-1952 ders yılında, Kıbrıs’ta eğitim, Merkezi Maarif Dairesi’nin kontrolündeydi. Tek elden idare edilirdi. 1951’den itibaren, eğitim, kazalardaki okulları yöneten tali okullar komisyonu kurularak eğitim bölgelerden idare edilmeye başlandı. 
Haber ve Fotoğraf: Sedef BOŞNAK 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner104