banner6

Öğrenciler tatil için ülkelerine dönemiyor

banner37

Ülkemiz üniversitelerinde eğitim gören birçok öğrenci, uçak biletlerinin çok pahalı olmasından dolayı yarıyıl tatili için ailelerinin yanına gidemiyor. Bazı öğrenciler, daha uygun olması nedeniyle gemi yolculuğuna yönelirken, bazıları da KKTC’de kalıp çalışmayı düşünüyor

Öğrenciler tatil için ülkelerine dönemiyor
banner150

banner150

banner99

Özel Haber - Emine Gül ÖZER

GEMİ YOLCULUĞUNA RAĞBET ARTTI…  

Ülkemizin kanayan yarası haline dönen pahalılık, ülkemizde okuyan öğrencileri çok daha derinden etkiliyor. Öğrenciler, yarıyıl tatili için ülkelerine gidebilmek için astronomik rakamlara ulaşan uçak biletlerini göze alması gerekiyor. Pahalılıkla mücadele eden pek çok öğrenci, uçak biletlerine bütçeleri yetmeyince, biletleri daha uygun olan gemi seferlerine yöneldi.

BURADA KALIP ÇALIŞACAKLAR…

“Eğitim adası” olarak anılan ülkemizde yaşanan pahalılık, öğrenciler için çok büyük bir sorun. Ne uçak ne de gemi biletlerine gücü yeten üniversite öğrencileri ise yarıyıl tatillerini ailelerini göremeden geçirmek zorunda kalacağına üzülüyor. Öğrenciler; tatil süresini çalışarak geçirmeyi düşündüğünü söylüyor, biletlerdeki fahiş fiyatlar yüzünden çok zorlandıklarını ifade ediyor.

   Uçak biletlerinin çok pahalı olması, ülkemizde eğitim gören öğrencileri çok mağdur ediyor. Öğrenciler, uçak biletlerinin çok pahalı olmasından dolayı yarıyıl tatili için ailelerinin yanına gidemiyor. Bazı öğrenciler, daha uygun olmasından dolayı gemi yolculuğuna yönelirken, bazıları da KKTC’de kalıp çalışmayı düşünüyor.

   “Eğitim adası” olarak anılan ülkemizde yaşanan pahalılık, öğrenciler için çok büyük bir sorun.

   Üniversitelerinin son sınavlarına giren ve tatil için ülkesine gitmek isteyen öğrenciler, uçak biletlerinin çok pahalı olmasının şokunu yaşıyor.

   Hava yoluyla seyahat etmenin ateş pahası olduğu ülkemizde, bütçesi zaten yetersiz olan öğrenciler, yarıyıl tatili için ülkelerine gidebilmenin en ucuz yolunu arıyor. Bütçesi uçak biletine yetmeyen pek çok öğrenci, ailesiyle hasret gidermek için gemi seferlerine yöneliyor.

   Ülkesine gidemeyen öğrenciler ise burada kalıp çalışacaklarını söylüyor.

   KKTC’den Türkiye’deki destinasyonalara gidiş-dönüş uçak biletleri 3 bin TL’den başlıyor. Uzun vadede alınan biletlerde ise rakam bin- 2 bin TL’nin altına düşmüyor.

   Bilet satış sitelerinde 24 Ocak- 13 Şubat aralığı kontrol edildiğinde, ülkesine gitmek isteyen öğrencilerin gidiş dönüş biletleri Adana için 4 bin 317 TL, İstanbul için 5 bin 575 TL, Ankara için 4 bin 850 TL, İzmir için de 5 bin 343 TL olarak göze çarpıyor.

   Gemi ile gitmek isteyen öğrenciler ise her an sefer bulamadıklarından dert yandı ve deniz yolculuğundan sonra istedikleri şehre gidebilmek için bir de otobüs parası vereceklerini söyledi.

   KIBRIS’a konuşan öğrenciler, biletlerdeki fahiş fiyatlar yüzünden çok zorlandıklarını anlatırken, öğrencileri hayli zorlayan bu durumun, eğitim ve turizm sektörünü de kötü etkileyeceğini vurguladı.

Öğrenciler ne dedi?

Yakup Muti:

   “Çok mağdurum. Daha dün, uçak bileti fiyatlarına baktığımda bilet alamayacağımı anladım. Ben Hataylıyım. Sadece gidiş bilet fiyatı 2 bin 200 TL. Daha aşağısına bilet yok zaten. Gemiden 800 TL’ye bilet aldım. Onun da uçak fiyatından geri kalır yanı yok. Gemiden indikten sonra gideceğimiz şehre ulaşmak için otobüs parası veriyoruz. Bu da ayrı bir masraf. Bugün bilet kestiğim gemi seferi iptal oldu. Fiyat mı yükselecek, daha farklı bir şey mi olacak, tekrar uçak bileti almak zorunda mı kalacağım, bilmiyorum. Biz öğrencilerin yaşadığı problemler çok büyük. Sözde eğitim adası burası. Öğrencilere yönelik hiçbir yerde indirim yok. Ev kiraları aldı başını gidiyor. Ailemiz ev kirası için mi para göndersin, yanlarına gidebilmemiz için uçak biletine mi para göndersin? Hangisine yetişeceğimizi bilmiyoruz. Öğrenciler olarak büyük mağduriyetler yaşıyoruz.”

Nupelda Durna:

   “Bugün finallerim bitiyor ve ben evime gidemiyorum. Neden? Çünkü uçak biletleri öğrenciler için astronomik rakamlara ulaştı ve bütçemizi aşıyor. Hava koşullarından dolayı gemiyle de gidemiyorum. Tarsusluyum. Uçak bileti 2 bin TL ile 3 bin TL arası bir rakam tutuyor ve bu sadece gidiş bileti için geçerli. Dönüş biletini de eklediğimde fiyat 4 bin ile 6 bin TL arası oluyor. Sadece bu değil. Ben Adana’ya gidip, oradan Tarsus’a otobüsle geçmek durumda kalacağım, bunun için yapacağım masraf da cabası.  O yüzden ailemin yanına gidemiyorum ve bir ay burada kalmak zorundayım. Bir iş bulup çalışacağım mecburen. Özellikle sınav haftasında sırf öğrenciler gidecek diye bilet fiyatlarını ayrıca yükseltiyorlar. Bunun önüne geçilmeli. Öğrenciler için ayrı bir fiyat programı oluşturulmalı.”

İltan Caner:

   “Ben İzmirliyim, burada üniversite okuyorum. Sınavlarım bitti ve bilet arayışına girdim. Bugün gemiden biletimi ayırdım. Uçak biletlerine bütçem yetmediği için gemiyi tercih ettim. Gemi de çok ucuz değil ama uçak biletlerine kıyasla yarı yarıya. Gemi ve sonrasında yapacağım otobüs yolculuğuna bin 250 küsur TL para harcadım. Ben tatilde ailemin yanına gidebiliyorum ama pek çok öğrencinin maddi durumu bilet fiyatlarına yeterli gelmiyor. Öğrenciler olarak sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda kesinlikle bir şey yapılması lazım.”

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2023, 12:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner88

banner104