banner6

Öküz altında buzağı aranmasın 

banner37

Deprem ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım ve Hazırlık Yasa Önerisi Meclis’ten geçti. Bu yasa ile maaşlardan yapılacak gönüllü kesintiler sadece eğitim ve sağlık giderleri için harcanacak.

Öküz altında buzağı aranmasın 
banner150

banner150

banner99

KIBRIS GAZETESİ ÖZEL - KIBRIS TV - CANLI AKTARIM

"Öküz altında buzağı aranmasın"

Deprem ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım ve Hazırlık Yasa Önerisi Meclis’ten geçti. Bu yasa ile maaşlardan yapılacak gönüllü kesintiler sadece eğitim ve sağlık giderleri için harcanacak.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa Milletvekili Dr. Hakan Dinçyürek, toplumsal seferberlik döneminde olunduğunu belirterek, dezenformasyona rağmen hükümetinin niyetinin açık ve net olduğuna vurgu yaptı. 
Dinçyürek, maaş kesintilerinin 3 bacaklı kaynak noktasının en düşük dilimi olduğunu ifade ederek, devletin yaptığı tasarruflardfan bahsetti, kimsenin öküz altında buzağı aramamasını istedi. 

“6 Şubat bir milattır”


UBP Gazimağusa Milletvekili Dr. Hakan Dinçyürek, Kıbrıs Tv’de katıldığı Sabah Sabah programında Haluk Yerli’nin sorularını yanıtladı. 
Meclis’ten geçen olası bir deprem felaketine yönelik hazırlıklar için gerekli olan kaynağın nasıl yaratılacağını gösteren yasa ile ilgili düşüncelerini ortaya koyan Dinçyürek, şöyle konuştu:
6 Şubat ülkemiz için de bir milattır. Böyle büyük bir afetin yaşanması hepimizin canını yaktı.  2023 bütçesi zaten dar imkanlarla hazırlanmış bir bütçeydi. Hükümete hareket kabiliyeti sağlayamayacak bir bütçeydi. Ama olası bir felakete ülkemizi hazırlamamız gerekiyor. Son 30 yılda bir çok CTP’li Başbakanlık yaptı, Maliye Bakanlığı yaptı. Ya da mecliste şu an temsil edilmeyen partilerin Eğitim Bakanları oldu. Şu yapılmadı bu yapılmadı deniyor ama hangi siyasi partiye mensup olursa olsun, herhangi bir geçmiş eğitim bakanının daha iyi şartlara kavuşmasını istememesi mümkün müdür? Yapılamadı.. Gelişerek bugünlere gelen bir devletimiz var elbette eksikler oldu. Geçmişte neden olmadığını tartışmak yerine bundan sonra ne yapacağız, buna konsantre olmamız gerekir.” 

“En büyük kaynak devlet tasarrufları”


Uzmanlar tarafından ülkedeki okulların kontrolden geçirildiğini ve günün sonunda kaç binada güçlendirilme, kaç binada yıkım yapılması gerektiğinin ortaya çıkacağını belirten Dinçyürek, bunun akabinde de ayni işlemin önce sağlık kuruluşları hastaneler ve sonrasında da kamu binaları için yapılacağını belirtti: 
“Bu noktada adım atabilmenin yönü mali noktadır. Ayrı bir kaynak oluşturulmalı. Hükümet bu kaynağı 3 bacakta sağlamaya çalıştı. Bütçe imkanları dahilinde Maliye Bakanlığı altında açılacak ayrı bir kaleme para aktarımı, hane halkına yardım kalemi gibi bir çok kalemden, merkez bankasının kar oranından önemli bir miktar ile devletin kendi içerisinde yaptığı bir tasarruf sağlıyor. Bu para 500 milyona yakın bir para… 3 kalemin en büyük kaynağı bu. Bunun dışında devlet belirli harçlara yerine göre yüzde 1 ile 10 arası ek harçlar koyarak ayrı bir fon oluşturdu.. 400 milyon civarı da buradan gelmesi öngörülüyor. Zaten 1 milyarlık bir rakam düşünülüyor. Geriye kalan da maaşlardan kesintidir.” 

“Paranın denetimini, devlet, ekonomik örgütler ve  sendika yapacak”


Maaş kesintilerinin tamamen gönüllü olacağının altını çizen Dinçyürek, “Kesilen miktarların nereye kullanılacağı , nasıl kullanılacağı bilinen ve denetiminin yapıldığının bilinmesiyle halkımızın büyük kesimi buna destek verecektir diye düşünüyorum” dedi . 
“İlk 1 ay yüzde 2’lik bir fedakarlık. Asgari ücret ve altına  herhangi bir kesinti yok. 55 bin TL ve üzerinde 9 aya varan yüzde 2-5 yüksek maaş çekenlerden daha çok kesinti olacak şekilde yapılacak” bilgisini paylaşan Dinçyürek şöyle devam etti: 
“Gönüllülük esastır. Bu fona katkı koymak istemeyen Maliye Bakanlığı’na vereceği belge ile katkı koymayabilir.  Buradan gelecek paranın tek kuruşu bile farklı amaç için kullanılamaz. Buradan gelen para öncelikle okulların güçlendirilmesi ya da yeniden yapılması için kullanılacak. Akabinde sağlık kuruluşlarının takviyesi ve güçlendirilmesi yapılacak. Eğitim ve sağlık için. Paranın denetimini yasa ile kurulan 8 kişilik bir denetleme izleme yürütme yetkileri olan heyet yapacak. Bu heyette 43 devlet diğer 4ü ise ekonomik örgütlerden ve sendika temsilcisi olacak. Çalışanın parasının nereye gittiğinin denetlemesi sendika temsilcisi tarafından yapılacak.  Harcamayla ilgili kararı ekonomik örgütler, sendika ve devlet verecek.  Bakanlar Kurulu’na önerecek ve kararı alınacak. Kimse öküz altında buzağı aramasın. Bu toplumsal seferberliktir. Toplumun her kesiminden yapılacak katkı ile anlam kazanır.”  


 “Yarın çok ağlarız”


“Olası bir felakete hazır hale gelmezsek yarın çok ağlarız” diyen Dr. Dinçyürek, özellikle okullarda öğrencilerin , öğretmenlerin ve çalışanların günün yarısını burada geçirdiğini anımsattı. Olası bir felakete karşı hazırlıklı olunmasının önemine değinen Dinçyürek, “ Öğrencilerimiz, velilerimiz, öğretmenlerimiz çalışanlarımız var, başta onlar destek verecektir diye düşünüyorum. Ben halkımıza inanıyorum” ifadelerine yer verdi. 
Hakan Dinçyürek, “her türlü dezenformasyona rağmen niyet ortadadır” diyerek toplumu hep birlikte seferber olmaya davet etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner88

banner104